flag en

“Telkens weer leerzamer dan vooraf gedacht” – Trainingsarrangement Paard

Agelopen week was het volop genieten in de zon voor onze trainingsgasten tijdens het 6-daagse trainingsarrangement van Imke. Onder ander Isabelle Otten (27) en haar moeder Anja genoten volop van de paarden, het weer en goede instructie. Isabelle bracht twee van haar paarden mee: de 8-jarige merrie Iliomf (v. Sorento) en de 5-jarige reus Landreo P (v. Hennessy).

Bekende gezichten
Isabelle en Anja zijn bekende gezichten voor Imke en ons team. Op haar 17e volgde Isabelle voor het eerst een trainingsarrangement. “Destijds ging ik samen met een vriendin. Dit hebben we een paar jaar gedaan. Daarna besloot ik om twee paarden mee te nemen, om zo nog meer te kunnen leren tijdens een arrangement. Mijn moeder Anja gaat sindsdien altijd mee. Heel gezellig.” Ondertussen is dit haar 10e trainingsarrangement. Lachend geeft ze aan: “Of 12e, ik ben de tel ondertussen kwijt.”

Losgelatenheid verbeteren en ervaring opdoen
Ilomf is een mooie vos merrie, de op dit moment op ZZ-zwaar niveau loopt. Isabelle kocht de merrie als 3-jarige en leidde haar zelf op tot het huidige niveau. Het doel tijdens van de afgelopen week was werken aan de losgelatenheid. Isabelle: “Iliomf is een paard die van nature graag een beetje strak in de rug is tijdens het rijden. Ze voert dan wel heel netjes de oefeningen uit, maar dat extra stukje lossigheid en ‘schwung’ mist dan. Tijdens deze week hebben we vooral daar aan gewerkt.”

Leandro P is een ander verhaal. Met een stokmaat van ongeveer 1.80m en zijn jonge leeftijd is ervaring opdoen het belangrijkste. “Door de coronacrisis zijn er natuurlijk geen wedstrijden geweest. Eigenlijk is Leandro P dus nog nergens geweest. Dit is een mooie gelegenheid om hem een keer op een andere locatie te trainen.

Dat hij nog niets gewend is, merk ik ook goed. Hij vindt alles heel spannend hier, iets dat ik dan ook weer spannend vind. Samen werken we dus vooral aan ontspanning en een correct lichaamsgebruik. Een fijne tip die ik hiervoor heb gekregen is mijn handen laag te houden. Zodra ik het spannend vind, gaan mijn handen omhoog en zet ik ze wat strakker. Als ik mijn armen op die momenten kan ontspannen en mijn hand laag kan houden, dan zie je Leandro P ook beter ontspannen.”

Elke keer weer leerzaam en leuk
Als er gevraagd wordt wat ze zo leuk vinden aan deze trainingsarrangementen, beginnen de dames enthousiast te vertellen. Anja: “Het valt gewoon op dat we elke keer weer meer leren dan we vooraf verwacht hadden. Daarnaast hebben we eigenlijk alleen maar leuke groepen getroffen. Natuurlijk is elke groep anders, maar alle mensen zijn aardig en komen met hetzelfde doel.” Isabelle vult haar moeder aan: “Klopt, ik denk dat ik hier ook meer leer, omdat je echt een paar dagen achter elkaar alleen de focus op je paard hebt. Thuis is dat toch anders. Dan heb je vaak niet dagelijks les en ben je natuurlijk ook gefocust op bijvoorbeeld je werk.”

Vakantiegevoel
Niet alleen het prachtige weer zorgt voor het vakantiegevoel bij Isabelle en Anja. Ze hebben er namelijk ook echt een vakantie van gemaakt. “Onze mannen komen twee nachten deze kant uit. We verblijven dan met zijn vieren in een bungalowpark dat hier heel dicht bij is. Overdag gaan de mannen lekker golfen op de golfbaan en zijn wij bij de paarden. Zo is het voor iedereen echt even vakantie en krijgen wij geen opmerkingen dat we weer te veel tijd met de paarden op pad zijn.” sluiten de twee samen lachend af.

Benieuwd naar meer ervaringen van onze gasten? Klik dan hier.