flag en

Voor elk probleem is een oplossing Paard

De nog maar 21-jarige Sijmen uit Hengelo kwam vorige week naar Hooge Mierde voor een trainingsarrangement. Hij nam zijn 15-jarige hengst mee, die volgens hem “tussen een projectpaard en schoolmaster in zit”. Zes dagen lang trainde hij met Imke en maakte hij kennis met de hartslagmeter.

“Hij kent alle kunstjes, maar raakt de verbinding heel snel kwijt”

Sijmen studeert Equine, Sports and Business en zit in zijn laatste jaar. Naast zijn studie is hij actief in de paarden via zijn werk, maar ook zijn eigen paard. Hij vertelt erover: “Ik wilde graag een nieuw paard die meer kan dan het Z1. Dit paard zit een beetje tussen een projectpaard en een schoolmaster in. Hij kent alle kunstjes, maar de raakt de verbinding heel snel kwijt”. Daarmee introduceert Sijmen al gelijk zijn doel voor deze trainingsweek: de basis verbeteren. Sijmen rijdt veel jonge paarden voor zijn werk en heeft meerdere paarden naar het Z1 gereden. Met zijn 15-jarige hengst hoopt hij verder te komen en oogt op Prix St. George.

Het is hier heel goed voor de paarden

Sijmen gaat verder over zijn verblijf op Academy Bartels: “Het is hier sowieso heel goed voor de paarden. Ik vind het hier leuk en mijn paard vermaakt zich prima. Sterker nog, hij is hier zo rustig dat niemand merkt dat hij een hengst is. Daarnaast kun je hier meekijken met alle trainingen. Ik mag overal naar binnen lopen en vragen stellen als ik dat wil.” Sijmen legt uit dat de trainingen zelf zwaar zijn voor hem, omdat zijn paard niet makkelijk te rijden is. Hij legt uit: “Ik ben elke pas bezig om de aanleuning in orde te maken. Het is heel moeilijk om mijn paard op twee handen te krijgen.” Imke had zelf even het paard van Sijmen gevoeld en gaf aan zijn probleem wel te begrijpen, maar gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. Sijmen gaat verder: “Vaak, als mijn paard op de rem gaat, dan laat ik hem losser, zodat hij weer gaat lopen. Daardoor ben ik steeds compromissen aan het sluiten.” Hier hebben Sijmen en zijn hengst veel aan gewerkt tijdens de trainingsweek. Imke’s tip aan deze combinatie was om niet op te geven, maar contact met het paard te houden. Sijmen is veel bezig geweest met ‘gewoon’ stap, draf en galopwerk.

Een bijzondere ontdekking

De hartslagmeting was een interessant moment voor Sijmen. Eerst kregen ze een presentatie waarin de theorie over inspanningsfysiologie werd uitgelegd. Daarna ging de groep met het praktische stuk aan de gang. Paard en ruiter kregen een sensor die hun hartslag mat. Hier deed Sijmen de volgende ontdekking: “Ook al werd het voor mijn paard zwaar of vond hij het moeilijk, zijn hartslag werd niet heel hoog. Dus dat betekent dat ik hem niet overvraag en verder kan gaan in het rijden.” Ook in zijn eigen hartslag deed Sijmen een bijzondere ontdekking. Zijn eigen hartslag was namelijk veel te hoog, maar daar kreeg hij goede tips voor mee: “Ik moet goed opletten op mijn ademhaling en diep door blijven ademen. Verder werd me aangeraden om vaker een hartslagmeting te doen om te kijken of het verbeterd. Nu is mijn hartslag namelijk bijna gevaarlijk hoog”.

Sijmen blikt terug op zijn eerste trainingsweek op Academy Bartels: “Ik kan in ieder geval weer een stukje verder met mijn paard. De sfeer in de groep was leuk en ik denk dat ik zeker een keer terugkom”.