flag en

Verandering voelen in jezelf en in je paard – Trainingsarrangement Paard

Chantal Kruiver nam enkele weken geleden deel aan het 4-daagse trainingsarrangement van Imke. De amazone uit Spanbroek, nabij Hoorn, runt samen met haar compagnon een pensionstal, met ook plek voor een aantal trainingspaarden. “Ik wil al heel lang deelnemen aan een trainingsarrangement. Maar het is best kostbaar voor mij, dus heb er goed voor moeten sparen. Laatst dacht ik, ik wil het zó graag, nu boek ik!”, gaat ze enthousiast van start.

“Het is enorm gaaf om de masters aan het werk zien en ontzettend interessant zoveel te leren én voelen. Verandering in jezelf en in je paard. We hebben deze dagen al zoveel informatie gekregen. Veel om te verwerken en het moet allemaal nog even landen”, maar daar leent de setting zich wel goed voor geeft Chantal aan.

Knopjes vinden voor goede samenwerking
Chantal heeft een 11-jarige merrie die luistert naar de naar Diva (Westenwind x Flemmingh) en start haar in de klasse M1. “Ze is nu één jaar van mij en daarvoor heb ik haar een jaar voor haar fokker gereden. Het is een hete tante. Imke beschreef het precies goed, ze zei: ‘Ze heeft een fijne looplust, en het is jouw taak de knopjes te vinden zodat je het kunt handelen en jullie een goede samenwerking krijgen.’ Maar dat is ook meteen het lastige”, lacht ze.

De amazone brak ruim drie jaar geleden door een val van een paard haar rug. “Het scheelde niet veel of het was een dwarslaesie. Dat was behoorlijk schrikken. De eerste paar keer na de revalidatie zat ik vol spanning en aardig verkrampt op het paard. Gelukkig ging dat steeds beter. Ik merk wel dat ik nog steeds anders zit dan eerst.” Werken aan haar houding en zit is daarom een van Chantals doelen deze week. Evenals tempocontrole.

Less is more
Ze vertelt verder: “De workshop op de Flexchair met Saskia Heijkants was heel leerzaam. Ik moet meer als een kip in het zadel landen en blijven (uit)ademen als ik ga zitten. Ook moet ik mijn zit meer achterop houden en proberen niets te doen, zodat het tempo van mij blijft. Less is more, maar dat is nog best lastig omdat er onder je wel van alles gebeurt.”

“Tijdens de eerste les kreeg ik de tip de hoeken echt ín te rijden. Mischa wist dat heel praktisch uit te leggen: in elke hoek staat een dikke boom, daar moet ik Diva omheen laten draaien, met een open en ontspannen zit. Het helpt me nu om voor de hoek een overgang terug te rijden. Als dat goed gaat kan ik ook juist een keer vooruit schakelen. Ik word meteen overijverig met nieuwe opdrachten, waardoor ik andere zaken dan soms vergeet. Dat werd meteen opgemerkt en ook aandacht aan besteed. De tips en aanwijzingen komen iedere dag meer bij me binnen, waardoor ik het ook beter in praktijk kan brengen”, vervolgt ze tevreden.

“De derde les ging echt fijn. We reden goede hoeken en omdat ik anders zit had ik ook het tempo veel beter onder controle. In galop is dit nog lastiger, maar dan maak ik voor de hoek een overgang terug en galoppeer ik daarna weer aan. Imke vroeg tijdens deze les ‘Waar is Chantal gebleven? Je bent zo lekker rustig door baan aan het draven.’ Een groter compliment kon ik niet krijgen”, besluit ze stralend.