flag en

Veel ervaring opdoen en een stapje vooruit maken – Trainingsarrangement Paard

De 16-jarige Sita Hopman verbleef twee weken geleden voor de tweede keer op Landgoed Culitsrode voor een 4-daags trainingsarrangement van Imke. Ze is woonachtig in Schoorl en moet dus drie uur reizen naar Hooge Mierde, maar dat heeft ze er graag voor over.

Nieuw paard
De vorige keer had Sita haar pony nog bij, nu had ze Dornier ingeladen. Dornier is een 7-jarig Duits Rijpaard van Donna Bles x Sweet Poison en pas sinds drie maanden bij Sita onder het zadel is. Ze vertelt: “Ondanks dat het een paard met karakter is, was de klik er meteen. Dornier is nog erg groen, hij is nog nooit op concours geweest en we moeten nog een echt team worden. Het is dus ook goed voor hem dat hij nu mee naar ander terrein is, zo kunnen we veel ervaring opdoen.”

Ook in de wedstrijdring heeft Sita voor dit jaar vooral het doel veel ervaring op te doen op kleine, leuke wedstrijdjes. Hierbij wil ze uitkomen in het Z2. Voor volgend jaar legt ze de lat een stukje hoger; ze hoopt dan mee te rijden bij het EK Junioren. Een kampioenschap waar ze vorig jaar nog aan de start kwam bij de pony’s.

De lessen
Met Imke heeft ze de eerste les hard gewerkt aan de losgelatenheid en het over de rug rijden. Dit ging eigenlijk heel goed en hier is ze de volgende dag ook weer op doorgegaan tijdens de training met Mischa. “Dat vind ik ook wel echt het voordeel van zo’n trainingsarrangement ten opzichte van losse lessen. Met vier dagen achter elkaar les kun je echt doorpakken en kom je dus in zo’n week ook daadwerkelijk een stapje verder. Je hoeft dan niet weer weken te wachten op je volgende les om op een bepaald onderdeel verder te gaan.” Het lessen in groepjes van twee bevalt haar ook. “Op die manier kun je als Imke met de ander bezig is, ook kijken of je na een paar tips ergens zelf mee verder kunt. Lukt het niet, is ze binnen een paar minuten weer bij je terug om je weer verder te helpen.”

Toekomst
Sita heeft onlangs haar VMBO-examens afgerond. “In september start ik met de opleiding Instructeur-Paardenhouderij aan de Aeres in Barneveld. Ik wil, naast het rijden, ook veel les gaan geven. Daarvoor moet je natuurlijk veel ervaring opdoen en een diploma op zak hebben. Imke en Adelinde zijn wel echt mijn voorbeelden. Hoe zij het voor elkaar hebben met hun stal, het rijden en het lesgeven, dat lijkt mij ook wel wat”, vertelt ze lachend.

Imke en Adelinde
Imke Schellekens-Bartels en Adelinde Cornelissen zijn beide geen onbekende voor Sita. Ze heeft één jaar intern gezeten bij Adelinde en haar paarden/pony’s stonden daar ook op stal. “Bij Adelinde heb ik ontzettend veel ervaring opgedaan. Ik heb daar ook op veel jonge paarden mogen rijden en ik merkte dat ik dit erg leuk vond. Ik vond het ook heel mooi om te zien dat daar zoveel paarden uit eigen fokkerij komen die ze dan dus echt van veulen tot het hoogste niveau opleiden. Mijn pony heb ik ook zelf opgeleid, wat heel goed ging. Nu heb ik daarom ook heel bewust voor een nog groen paard gekozen, zodat ik hem zelf op kan leiden.”

Bij Imke is Sita ook al twee keer geweest voor een losse les. “Ik ben van plan ongeveer één keer in de maand bij Imke te blijven lessen. Ik denk dat zij ons echt heel goed, met een duidelijk plan van aanpak, kan helpen richting ons doel; het EK van volgend jaar.”

Geslaagde week
Ook over de rest van het trainingsarrangement is Sita erg te spreken. “We hebben een super leuke groep, het is ook echt één groep. Gisteren hebben we een gezellige pizza-avond gehouden en vanavond gaat de barbecue aan. We hebben het ook echt getroffen met dit heerlijke weer. Verder vond ik ook de Flexchair-training echt een toegevoegde waarde hebben. Je ontwikkelt jezelf zo niet alleen samen met je paard, maar je wordt hierdoor ook echt een betere ruiter.”, sluit Sita haar verhaal af.