flag en

Trainingsarrangement met bijzonder tintje Paard

Het vierdaagse trainingsarrangement van Mischa Koot dat afgelopen week plaatsvond had een bijzonder tintje. Eén van de gasten was Nicole Bessems, een goede vriendin van één van de medewerkers van Academy Bartels Event Management. Vanuit Eijsden reisde ze met haar Gavell br, een grote 8-jarige ruin van Sandreo (x Osmium) voor de eerste keer af naar Hooge Mierde. De combinatie rijdt dressuur in de klasse M2 en wil deze zomer de overstap naar het Z1 maken.

‘Het volgen van een trainingsarrangement is een wens die uitkomt. Het stond al lang op mijn lijstje en maakt de verwachting meer dan waar, het is echt top! Je ontvangt heel veel informatie, maar alles is erg verhelderend. We hebben deze week voornamelijk gefocust op de losgelatenheid van mijn paard en mijn eigen houding en zit. Met kleine veranderingen en tips voel je een groot verschil’, vertelt Nicole enthousiast.

‘De manier waarop Mischa lesgeeft is erg prettig, heel praktisch. Zo zei ze bijvoorbeeld ‘schouders breed’ in plaats van ‘schouders naar achteren’. Kleine verschillen in de communicatie die meteen duidelijk en voelbaar zijn. En Mischa zegt dan, als je het goed doet, voel je vanzelf wat je met je onderbeen moet doen, en dat is ook echt zo.’

Die kleine veranderingen komen ook terug tijdens de flexchair sessie met Saskia Heijkants. ‘Saskia heeft enorm veel kennis, je gaat op de flexchair zitten en dan heeft ze jouw ‘probleem’ eigenlijk al meteen gezien. De ontwikkeling met de teugels is een hele goede aanvulling.

Ik kreeg de tip om de spieren onder mijn navel op een meer ontspannen manier aan te spannen, waardoor ik m’n bovenbenen losser kan laten op het paard en hij meer ruimte krijgt in de schoft. Dat is nog even schakelen, maar geeft een super gevoel als het lukt’, vervolgt ze.

Nieuw in deze week was de grondwerk workshop van Rodrigo Laserna. ‘Maandag heeft hij in een clinic uitgelegd hoe hij te werk gaat en welke voordelen het werken aan de hand heeft. Dinsdag ging hij aan de slag met onze paarden. Heel interessant om te zien hoe alle paarden verbeteren. Gavell was als laatste aan de beurt. Rodrigo gaf aan dat hij vanwege zijn grootte het lastiger vindt de verbinding en constante spierspanning te verwerken, dat moet hij nog leren. Jammer dat we zo ver weg wonen, want het zou een goede aanvulling zijn op onze training.’

De groep gasten bestaat deze week uit zes amazones en een ruiter, uit alle hoeken van het land. ‘Er is een goede klik tussen ons allen en het is erg gezellig. We hebben veel gelachen. Leuk is ook dat Steffie deze week halve dagen werkt waardoor ze mijn lessen kan volgen en kan helpen met de verzorging van Gavell. Fijn én gezellig natuurlijk’, zegt ze lachend.

Op de afsluitende vraag wat haar hoogtepunt was deze week, geeft Nicole duidelijk antwoord: ‘Het is niet één specifiek moment, maar het ‘wauw-’ en ‘yes, ik kan het-’gevoel in alle lessen. Eigenlijk zou iedereen dit een keer moeten doen. Ik ga in ieder geval weer sparen voor een tweede arrangement!’