flag en

Trainings- én vriendinnenweek – Trainingsarrangement Paard

Afgelopen week waren 19-jarige Anna Dros en 20-jarige Lisa Kortekaas twee van de deelnemers van het 4-daagse trainingsarrangement van Mischa Koot. De vriendinnen, en tevens stalgenoten, brachten beide een black beauty mee om 4 dagen lang flink te trainen én flink te genieten.

Paardenswitch
Anna had Zarouti, een 17 jarige merrie van Negro x Ferro, bij zich. Zarouti was eerst van Lisa. Om Lisa een beetje helpen, reed Anna Zarouti ook mee. Dat klikte zo goed, dat na een half jaar besloten werd Zarouti aan Anna te verkopen. Inmiddels heeft ze hem een jaar in eigen bezit en is de combinatie al ZZ-Licht startgerechtigd. Lisa kocht na de verkoop van Zarouti de nu 8 jarige ruin Edor (v. Elvis ter Putte). Lisa: “Het klikte direct goed. We groeien steeds meer naar elkaar toe, Edor heeft echt het plezier weer bij mij teruggebracht. We zijn nu L2 startgerechtigd.”

Elke dag een stukje beter
Beiden kwamen ze met een eigen doel naar Hooge Mierde. Anna wilde vooral werken aan meer verzameling en aan de kwart en halve pirouettes. Ze vertelt: “Mischa zag gelijk wat er nodig was om die punten te verbeteren en dat was werken aan de nageeflijkheid. Dat hebben we elke dag herhaald en toen ik dat beter voor elkaar had kreeg ik de rest cadeau! Ze bleef toen veel mooier doortreden in de verzameling en ook met de pirouettes hebben we echt stappen kunnen zetten. We hadden de hele week een stijgende lijn te pakken, alleen gisteren leken we even een off-day te hebben. Dat het toen de laatste 5 minuten ineens toch wel weer lukte, was wel een hoogtepunt voor mij!”

Lisa wilde graag alles voor de L2 bevestigd krijgen en werken aan de aanleuning. Lisa: “Soms begint Edor nogal fanatiek te lopen en dan zet hij zich net een beetje vast en wil hij een beetje hangen. Nu we met de aanleuning aan de gang zijn gegaan, kwam hij juist mooi los omhoog en werd hij soepeler in heel zijn lijf. En dat zag je ook terug in de oefeningen.” Doordat Edor zo leergierig is werden er al snel stappen gemaakt en heeft Lisa al meer kunnen oefenen dan vooraf gedacht: “We hebben het wijken echt helemaal kunnen bevestigen en ook al een begin kunnen maken aan oefeningen van de M1. Na 2 dagen rijden we al zo een schouderbinnenwaarts door!”

Wat ze beiden erg fijn vonden was Mischa’s beeldende, visuele manier van lesgeven, waarbij ze het voorbeeld over meedraaien als bij een wenteltrap aanhalen. Lisa: “Daardoor dacht ik ‘oh, zo kan het ook!’.” Verder vult Anna aan: “Mischa kon de aandacht ook heel goed verdelen.”

Flexchair
Een sessie op de flexchair was ook een onderdeel van dit trainingsarrangement, waarbij bij beiden interessante punten naar voren kwamen. Anna: “Ik had wat spanning in mijn lijf zitten wat je normaal te paard niet ziet, maar zo op die kruk wel. Dat scherm hield ik me daarna met rijden ook voor als het ware, om het daarin ook goed te krijgen. Het ging maar om details, maar zulke details kunnen op dit niveau uiteindelijk wel het verschil maken. Dat ze hier zo op houding en zit focussen vind ik dan ook heel erg goed. Als je zelf niet correct zit kun je immers ook niet van je paard verwachten dat hij wel als een ballerina door de baan heen gaat!” Lisa: “Ik vond de flexchair confronterend, maar leuk confronterend hoor! Ik moest me veel meer ontspannen en daarbij met name mijn linkerknie. Edor reageert heel sterk op mijn zit, dus toen ik dat met het rijden toepaste kwam ik de oefeningen direct een stuk soepeler door.”

Positief gevoel
De meiden hebben er samen met hun moeders ook echt een vakantie van gemaakt. “We hebben de eerste dag hier een gezamenlijk diner gehad en hebben de andere dagen heerlijk bij de Buitenman en Petrus gegeten.”

Over de sportieve toekomst hebben ze eveneens zo’n positief gevoel. Lisa: “Dit was pas de eerste keer dat ik met Edor op ander terrein was. Door corona konden we niet veel weg en heb ik alleen nog maar wedstrijden op onze eigen stal gereden. Nu waren we dus direct meerdere dagen van huis waarbij Edor ook nog in een vreemde stal verbleef, maar hij heeft zich echt voorbeeldig gedragen. Dat geeft veel vertrouwen om straks vaker weg te gaan!” Half september staat voor beide dames de Young KNHS Zuid-Holland wedstrijd op het programma waarbij Anna en Zarouti hun ZZ-Licht debuut gaan maken en Lisa en Edor hun L2 debuut.

Wat ze in de toekomst nog hopen te bereiken? “We hebben allemaal die Olympische droom, toch?” zegt Anna lachend. “Maar ik hoop met Zarouti uiteindelijk Prix St. Georges met mooie scores te kunnen rijden.” Anna antwoordt hierop: “Om zo hoog mogelijk te komen! Maar wat dat is, durf ik geen uitspraken over te doen want dan wil het juist nog weleens tegenzitten.”

Een laatste toevoeging die de meiden nog hebben zijn lovende woorden over het stalpersoneel: “Ze zorgen super voor de paarden, denken mee en overleggen met je. Echt top!”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.