Terugblik op EK met Esmée Donkers Paard

Esmée Donkers, leerlinge van Tineke Bartels, werd vorig jaar Europees Kampioen Young Riders. Het is het vierde jaar op rij dat de amazone op een EK mocht starten. Dit jaar reed ze mee als titelverdediger met haar paard Chaina (v. Sir Donnerhall).

Het is niet makkelijk om als titelverdediger op een EK te starten. De kans om weer deel te nemen aan een EK wilde Esmée niet laten schieten. “Natuurlijk is er de druk van de buitenwereld maar daar wilde ik me niet door laten inperken. Als je in de sport zit, weet je dat je met dieren werkt en dat alles mee moet zitten op zo’n kampioenschap.” Esmée deed er dan ook alles aan om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ze denkt met haar team van tevoren goed na over wat nodig is tijdens de wedstrijd. Het EK was dit jaar in San Giovanni in Marignano, Italie: een warm land. Daarom waren er bijvoorbeeld koelelementen en ventilatoren geregeld voor het paard. En er werd goed op gelet of Chaina genoeg dronk. Tijdens het losrijden hebben ze tussendoor veel gestapt en gekoeld. Ook kregen de paarden elektrolyten, op advies van de teamveterinair. “Opvallend is dat er alles aan wordt gedaan om de paarden zich zo optimaal mogelijk te laten voelen, maar dat ruiters niet genoeg aan zichzelf denken. Dit jaar zag je bij veel ruiters dat ze niet helder na konden denken door de hitte. Sommigen waren na de proef erg buiten adem en hadden wel twee uur nodig om bij te komen. Toen ik dat zag, ben ik zelf ook drankjes met elektrolyten gaan drinken en heb ik geen last gehad van de warmte.”

Zowel de landen- als de individuele proef verliepen, ondanks alle goede voorbereidingen, niet optimaal. “Chaina was goed in vorm, maar het viel in die eerste dagen gewoon niet op zijn plek. Ze had last van de warmte en het liep gewoon niet zoals we kunnen.” De combinatie behaalde uiteindelijk toch twee zilveren medailles, waarvan de Kür-medaille een gouden randje had. “Ik heb veel berichtjes gekregen dat we goud hadden mogen krijgen in de kür op muziek. Super leuk om te horen natuurlijk! Zelf vond ik dat Chaina ook echt fantastisch liep in de kür,” aldus Esmée. “Ik probeer ook niet te veel met vorig jaar te vergelijken. Soms overkomen je dingen waar je geen invloed op hebt, en als sporter moet je daarmee om kunnen gaan. Op dat moment denk je in oplossingen, en besef je dat iedereen om je heen zijn best doet om alles op rolletjes te laten lopen. Het is jammer dat we in het begin niet hebben kunnen laten zien wat we konden, maar de fantastische comeback in de Kür heeft veel goed gemaakt. Ik heb een moeilijke kür, waarin ik begin met wisselseries op de volte. De zilveren medaille is echt fantastisch. Ik had het niet meer verwacht en ben er zo blij mee.”

Dit jaar is het laatste jaar voor Esmée bij de Young Riders. Haar doel voor de komende jaren is om door te stromen naar de U25. Het lijkt haar fantastisch om dat met Chaina te leren, en zo nog veel beter te worden in paardrijden. “We gaan hard trainen en alles uit de kast halen om zo goed mogelijk te ontwikkelen!”

 

Foto’s: Equigeniek