flag en

Spierpijn van het niks mogen doen – Trainingsarrangement Paard

Ida de Monchy uit Noord Holland kwam afgelopen week onverwacht niet met één paard naar Academy Bartels, maar met twee. Nadat een stalgenoot helaas door een blessure moest annuleren, besloot ze niet alleen de knappe 8-jarige merrie Irmani (Dreamboy x Future) mee te nemen, maar reisde ook de 5-jarige Lavaette (Dreamboy x Wolkentanz II) af naar Hooge Mierde. Twee zeer voorwaartse merries met beide een eigen karakter.

Pirouettes en serie verbeteren

Irmani is eigenlijk nog in eigendom van haar fokker, zo vertelt Ida. “Ik kende de fokker van mijn voormalige sportpaard dat ik bij hem kocht. Drie jaar geleden belde hij me dat hij een veulen had gefokt dat echt iets voor mij was. Natuurlijk ging ik kijken en inderdaad, het bleek een prachtig veulen te zijn dat helemaal mijn type was. Toen ik dit veulentje overnam, gaf de fokker aan dat ik misschien ook maar de moeder mee moest nemen, dat was Irmani. Destijds was ze 5 jaar oud en kende nog niet veel. Het doel was een sportpredicaat te behalen met haar en haar dan weer terug naar de fokker te brengen. Het is een dominantie, hete merrie met veel karakter, maar ondanks dat, haalde we heel snel het gewenste predicaat. Ondertussen toonde ze ook al de potentie voor de hogere klassen, dus is er in overleg met de fokker besloten dat ik haar verder mag trainen om te zien tot hoe ver we geraken.”

De combinatie komt op dit moment uit in de klasse ZZ-Zwaar en kwam met een duidelijk doel naar Academy Bartels. Ida: “Deze week wilde ik graag aan de rechter pirouette werken. Die vinden we nog moeilijk, althans  ik vooral. Daarnaast hoopte ik de wissels in de series wat meer naar voren gesprongen te krijgen in deze dagen.” Ondanks dit doel, kreeg ze vooral tips op een ander gebied. “In deze 4 dagen heb ik vooral geleerd dat alle foutjes of moeilijkheden vooral zitten in mijn eigen rust. Ik moet vaker ‘niksen’ en alles meer ontspannen. Dan gaan de pirouettes en series ook meteen beter.”

Ruimere bewegingen

Deze tip werkte niet alleen bij Irmani, maar ook bij de 5-jarige Lavaette zag Ida het effect. Ida: “Bij Lavaette was het doel om haar bewegingen te verruimen. Als veulen liep ze echt heel goed, maar toen we haar zadelmak lieten maken, bleek dit moeilijk te gaan. Na vijf maanden kregen we haar pas zadelmak terug. Ze was toen braaf, maar liep heel pony-achtig. Nu is het doel om haar weer ruimer te laten bewegen, zoals ze dat kan. Deze week lukte dat eigenlijk heel goed. Ook hier lag het vooral aan mij. Ik ga snel te veel doen en knijp dan bijvoorbeeld onbewust te veel met mijn benen. Dit houdt haar tegen om te lopen.

Dit is echt een paard waar ik eigenlijk niks moet doen voor mijn gevoel. Dan gaat ze beter lopen.” Grinnikend voegt ze daar aan toe: “Ik heb na deze dagen overal spierpijn van het niks doen.”

Een andere kijk

Ida is niet voor het eerst op trainingsarrangement, afgelopen jaar mochten we haar ook al verwelkomen bij Academy Bartels. De lessen van Imke bevallen haar goed. “De lessen van Imke zijn heel fijn. Ze geeft heel technisch les, maar legt dat zo goed uit, dat het heel begrijpelijk is. Daarnaast is het heel fijn om een andere kijk op zaken te krijgen. Thuis werk ik met mijn vaste instructeur veel aan het naar voren rijden van mijn paarden, zodat mijn paarden voorwaarts blijven denken. Echter worden deze twee merrie daar heel ‘heet’ van en die energie probeer ik dan vast te houden met mijn handen. Met mijn been kan ik er vervolgens niet aankomen. In de lessen van Imke leerde ik juist dat mijn paarden moeten leren wachten. Dat deden mijn paarden eigenlijk helemaal niet. Terwijl als je paard leert wachten, dan kun je er als ruiter ook meer aan rijden, in plaats van je benen er vanaf te houden.”

Niet alleen de andere kijk op het trainen van haar paarden vind Ida fijn, maar ook het stukje bewust worden dat ze elke keer weer ervaart tijdens de lessen van Imke. “Imke maakt je heel bewust van wat je doet. Ik heb zo vaak de vraag gekregen: ‘waarom doe je dit? Waarom klem je met dat been? Waarom pak je die hand er nu bij?’ Vaak denk ik dan: ‘Geen idee waarom ik dat doe, haha’. Door deze vragen leer ik heel bewust paardrijden.”

De gezelligheid is elke keer goed

Buiten de lessen om kun je tijdens een trainingsarrangement ook genieten van de lessen en trainingen van andere gasten en onze Academy ruiters. Ook de galoppeerbaan staat tot je beschikking en je volgt een interessante workshop, zoals Flexchair of Hartslagmeting bij paarden. Ida: “De gezelligheid is elke keer weer goed. De niveau verschillende van de gasten maken het eigenlijk juist interessant. Ik heb daarnaast met veel plezier gebruik gemaakt van de galoppeerbaan. Thuis rij ik ook graag in het bos en stiekem ben ik jaloers dat je hier na een training kan uitstappen op zo’n mooie baan in de natuur. Als laatste was het deze week heel leuk dat we weer uiteten konden met de groep. Dat was harstikke gezellig.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.