flag en

Slipjas is het doel – Trainingsarrangement Paard

Gunda Brunotte (55) was afgelopen week een van de gasten in het zes-daagse trainingsarrangement van Imke. De enthousiaste en gemotiveerde amazone is afkomstig van het Waddeneiland Ameland.

“Het is een hele reis, van Ameland naar Hooge Mierde, maar zeker de moeite waard.” Gunda nam in maart voor het eerst deel aan een trainingsarrangement. “Er zijn best wat kosten aan verbonden, maar in maart dacht ik ‘nu ga ik lekker’. Het beviel heel goed en mijn man vond het ook prima dat ik nog een keer inschreef”, steekt Gunda van wal.

Nieuwe heup
“Ik kies heel bewust voor het zes-daagse arrangement. Vanwege de afstand, maar je hebt in deze week ook echt de tijd om door te trainen en de puntjes op de i te zetten. De focus lag weer op de rechtgerichtheid en rechter lengtebuiging in de oefeningen”, gaat ze verder.

“Twee en een half jaar geleden is mijn linker heup vervangen door een kunstheup. Ik was erg bang dat ik na de operatie niet meer zou kunnen rijden, maar na zeven weken zat ik alweer op het paard. We hebben het heel rustig opgebouwd. Gelukkig is Frieso bomproof.”

Frieso is een 11-jarige Fries. Gunda heeft hem sinds zijn derde jaar en helemaal zelf opgeleid. “Hij laat me nooit in de steek en wil altijd gaan. Het is een soort diesel. Mijn heup verklaart zeker bepaalde dingen in het rijden. We werken er nu hard aan om deze eruit te krijgen. Met name met de rechter lengtebuiging heeft hij moeite. Met losrijden is hij al veel losser en meer recht door zijn lijf.

Het drafgedeelte gaat heel goed, de appuyementen en pirouettes in galop zijn nog wat lastig. Wissels springt hij met gemak, deze heb ik hem aangeleerd op het strand. Daar rijd ik hem één à twee keer per week. Lekker vooruit, recht, ontspannen en in de branding heb je altijd een goede bodem, zomers en als het vriest.”

Progressie en plezier
De combinatie komt uit in de klasse ZZ-Zwaar. “De slipjas is mijn doel, nog een paar punten te gaan. Ik had als doel om eind 2020 de overstap naar de Prix St. Georges te kunnen maken, maar door corona en het wegvallen van wedstrijden is dat niet gelukt. Maar dat geeft niks. Het belangrijkste vind ik dat er progressie in onze trainingen zit en we alle twee plezier hebben. Zolang dat zo is, gaan we door. En dan komt die slipjas er zeker wel.”

Kleine handicap
Tijdens het arrangement volgen de gasten ook een aantal workshops aangeboden. De Flexchair sessie wordt verzorgd door Saskia Heijkants. “Ik heb Saskia gaandeweg de Flexchair workshop verteld over mijn ‘kleine handicap’. Het is voor mij lastiger mijn linkse heup te openen, en dat is toch nodig in veel oefeningen. Met fijne tips van Saskia en Mischa Koot lukt het steeds beter dit beter onder de knie te krijgen.” De Fysieke bewustwordingssessie met Bouke van Spreeuwel is daarom extra waardevol voor Gunda, zegt ze: “Stretchen, dat moet ik veel meer doen. Mijn lichaam beter voorbereiden. Daar hebben Frieso en ik alle twee baat bij”, besluit ze.