Seminar ‘Groene PK’: zonnepanelen op maneges Paard

Op donderdag 1 augustus organiseerde Academy Bartels in opdracht van het WK Jonge Dressuurpaarden het seminar ‘Groene PK’ in Ermelo, waar duurzaamheid in de paardensector centraal stond.

Dagvoorzitter Joep Bartels presenteerde sprekers met uiteenlopende onderwerpen rondom het thema duurzaamheid. Jan Markink, gedeputeerde van Provincie Gelderland, opende het seminar met de mededeling dat duurzaamheid hoog op de provinciale agenda. Een van die initiatieven is een project dat NOC*NSF samen met 11 sportbonden gaat opstarten, maar waar de paardensport nog niet aan deelneemt. Jan Vlasblom, programmamanager van NOC*NSF, gaf een inkijkje in het project, dat onlangs pas is opgestart. Opvallend was de analyse van de ‘footprint’ die de paardensport achterlaat: paarden concurreren met de mens in ruimte en voedsel, en wij rijden (en vliegen!) onze paarden naar de concoursen met energieverslindende auto’s en vliegtuigen. Reden genoeg om eens stil te staan bij onze toekomst.

Ook werd er toelichting gegeven op een aanbieding voor het huren, leasen of kopen van zonnecellen op daken. Zo’n 800 boeren schreven in op een aanbieding waar nu ook paardenhouders gebruik van kunnen maken. Journaliste Claartje van Andel en ORUN voorzitter Maria Henneman stonden stil bij het thema ‘paard en landschap’, en lieten een aantal voorbeelden zien waarmee paardenhouders de natuur een handje kunnen helpen. Aan de recycling van paardenmest werd aandacht besteed door Roel Poppe Lubbers, die met zijn bedrijf Equfec de paardenmest wil gaan scheiden in herbruikbare korrels voor in de stal en mest briketten voor energie winning. Initiatiefneemster Marlies Reibestein, bestuurslid van het WK Jonge Dressuurpaarden en van de KNHS, besloot het seminar met de opmerking dat dit seminar hopelijk inspiratie heeft opgeleverd voor ondernemers, verenigingen en hippische organisaties om met het thema duurzaamheid aan de gang te gaan.