flag en

Proefgericht trainen tijdens je vakantie – Trainingsarrangement Paard

Eind april verwelkomde wij een nieuwe groep fanatieke dressuurruiters voor een 6-daags trainingsarrangement van Imke. Ook para-ruiter Suzanne Schuren was deze week aanwezig met haar 8-jarige paard Imagine. Suzanne: “Ik heb al vaker een trainingsarrangement gevolgd, het is mijn jaarlijkse vakantie.”

Als para-ruiter in de reguliere sport
Elf jaar geleden maakte Suzanne een ongeluk mee, waar ze een dwarslaesie aan over hield. Gelukkig houdt haar handicap haar paardenhobby niet tegen. Suzanne: “Thuis heb ik met mijn man een manegebedrijf, waarbij ik. buiten mijn kantoorbaan om, de groepslessen voor volwassenen verzorg en privé lessen geef. Daarnaast ben ik zelf fanatiek amazone. Met Imagine (v. Tangelo van de Zuuthoeve) vorm ik nu 1,5 jaar een combinatie. Vorig jaar zijn we twee keer Z1 gestart, helaas konden we niet vaker starten. Ondertussen trainen we naar een ZZ-licht proef toe.” Als er gevraagd wordt waarom ze vooral reguliere wedstrijden start in plaats van para-wedstrijden antwoord ze met een lach: “Officieel ben ik een para-ruiter. Persoonlijk vind ik het alleen jammer dat je bij de parasport ingedeeld wordt in een Grade en er binnen deze Grade weinig tot geen niveau verschillen zijn in de moeilijkheid van de proeven. Het gaat vooral om de hoogte van de percentages, waarmee je dan geselecteerd kan worden voor grote wedstrijden. Ik wil mezelf juist graag verder ontwikkelen, ook qua oefeningen en moeilijkheid van de proeven. Daarom start ik persoonlijk liever tijdens reguliere wedstijden, waarbij ik dan mag rijden met zweep en mag lichtrijden gedurende de proef. Stiekem is mijn droom om ooit nog eens Grand Prix te rijden.”

Werken aan ontspanning en proefgericht trainen
Omdat het een jaarlijkse vakantie betreft voor Suzanne, kwam ze niet met een specifiek doel. Toch heeft ze weer veel geleerd. “Imagine is al een behoorlijk lange tijd niet op een andere locatie geweest door de coronacrisis. Dit merk ik deze dagen ook goed, want hij vond het, zeker de eerste dagen, heel spannend in deze nieuwe omgeving. Voorheen was dit nooit een probleem.

Tijdens de lessen hebben we dus vooral gewerkt aan de ontspanning terug vinden, ook op een andere locatie. Daarnaast merk ik dat ik de afgelopen maanden veel getraind heb, maar minder proefgericht bezig ben geweest. In deze zes dagen werk ik daar weer aan. Dek hierbij aan de oefeningen goed voorbereiden en op de letters uitvoeren, hoeken beter gebruiken en strakke lijnen rijden. Dit in combinatie met de spanning van een nieuwe locatie is soms best lastig. Door mijn beperking word ik dan wat onzeker van Imagine zijn spanning. Gelukkig merk ik dat dit nu, na een paar dagen, al veel beter gaat.”

Ruitervoorkeuren
Het 6-daagse trainingsarrangement dat Suzanne volgde, was een Ruitervoorkeuren arrangement. Hierbij krijg je zowel een theoretische als praktische workshop van Suzanne Heemskerk, waarbij je ontdekt wat jouw ruitervoorkeuren zijn en hoe je hier tijdens het rijden rekening mee kan houden. Suzanne: “Bij de andere trainingsarrangementen volgde ik een flexchair workshop. Super leerzaam, maar ik vond het leuk om te zien dat er dit jaar ook arrangementen aangeboden werden waarbij Ruitervoorkeuren centraal staan. Ik dacht, dat is weer wat anders waar ik van kan leren.” Op de vraag of ze eerder al in aanraking was gekomen met ruitervoorkeuren, vertelt ze: “Ik kende het principe van Ruitervoorkeuren wel, omdat ik in het verleden wel eens een theorieles hierover heb gevolgd. Bij deze workshop wordt je echter zelf getest en ontdek je dus je eigen ruitervoorkeuren. Vervolgens krijg je met deze kennis ook nog een praktijkles op je paard, waardoor de theorie echt omgezet werd naar de praktijk. Aangezien ik thuis ook lesgeef, vond ik het ook interessant om de ruitervoorkeuren van de andere trainingsgasten te horen en te zien hoe je hier mee om kan gaan. Dat ga ik zeker ook toepassen tijdens het lesgeven aan mijn eigen lesklanten.”

Benieuwd naar andere verhalen van trainingsgasten? Klik dan hier.