flag en

Prachtige herinnering in Eindhovens Dagblad Paard

Afgelopen zaterdag publiceerde het Eindhovens Dagblad een terugblik naar 1974. Voor de ‘Historische’ rubriek in het sportkatern werd Tineke geïnterviewd. Zij won dat jaar goud op het NK Military met Irene.

De eerste liefde van Bartels’ luidt de krantenkop
“Mijn vader had als slager een drukke baan. In de weekenden vond hij ontspanning als springruiter. Vanaf het moment dat ik kon lopen, zette mijn vader me op een paard”, gaat het artikel van start.

Prachtige sport
Nadat de geboren Eindhovense eind jaren zestig verkering kreeg met Joep Bartels uit Hooge Mierde kreeg ze meer en meer interesse in de stoere military. ,,Joep was parcoursbouwer bij militarywedstrijden en hij heeft zelf ook veel gecrosst. Ik vond het meteen een prachtige sport. Vooral de cross door de bossen.”

Liefde van haar leven
Tineke werd gegrepen door de liefde voor military én de liefde van haar leven. ,,Ik weet nog dat Joep tegen mij zei: ‘Als jij met mij trouwt, geef ik je een paard dat ik nooit zal verkopen.’ Mijn vader verkocht weleens onze goede springpaarden en daar was ik altijd zo verdrietig om.

 

Maar ja, later besef je wel dat hij de sport ook ergens van moest betalen natuurlijk.”

In 1972 gaf Tineke de Vries haar jawoord aan Joep Bartels. ,,Hij hield zijn woord; ik kreeg Irene, zijn achtjarige militarypaard en ze is nooit verkocht. Ook ik hield mijn woord… we zijn nog steeds getrouwd”, lacht Tineke.

Lopende verzekering
In de aanloop naar het NK military boekte ze in 1974 aardige resultaten met haar merrie. ,,Irene was net een lopende verzekering”, blikt Bartels bijna een halve eeuw later terug. ,,Ze was heel veelzijdig; sterk in dressuur, ze sprong altijd goed en in de cross was ze voorzichtig bij de moeilijke hindernissen. Ze voelde altijd precies aan waar het gevaar loerde.”

,,Geweldig dat ik het NK won. Joep was zo trots als een pauw. We hebben een gigantisch feest gevierd bij ons thuis in Hooge Mierde.”

Benieuwd naar het gehele artikel? Je leest het hier.