flag en

Op een positieve manier telkens een stapje verder – Trainingsarrangement Paard

Vorige week kwamen er weer meerdere trainingsgasten naar Hooge Mierde. Dit keer voor een 4-daags trainingsarrangement van Mischa. Een opvallende trainingsgast was de Duitse Marita Schreiber. Woonachtig in Noord-Hamburg, was het voor haar 6,5 uur rijden om met haar paarden naar Academy Bartels te komen, maar spijt heeft ze zeker niet. Schreiber: “Het is de eerste keer dat hier ben, maar iedereen is hier zo open, positief en de paarden zijn zo relaxt.”

Paarden zijn al haar hele leven haar passie. “Vroeger wilde ik een super goede dressuurruiter worden. Helaas had ik door werk en studie te weinig tijd om mezelf te ontwikkelen. Nu is dat anders. Ik heb ondertussen mijn eigen stal en ben ik fulltime met de paarden bezig. Ik hoop alsnog veel bij te kunnen leren en hoger op te komen in de dressuursport.”

Een schoolmaster en toekomstpaard
Enthousiast wordt er vertelt over haar paarden thuis. Marita: “Ik heb thuis vijf merries waar ik af en toe een veulen mee fok. Niet te vaak, want dan moet ik meer verkopen en dat kan ik niet zo goed. Daarnaast heb ik vier hengsten en één ruin. Ondanks dat ik fulltime in de paarden zit, ben ik geen goede handelaar. Ik verkoop pas een paard als ik echt denk de juiste match te hebben gevonden, dat kan soms jaren duren.”

Königsee (v. Interconti) en Sydney (v. Stedinger) mochten mee naar Hooge Mierde. Terwijl we Sydney even lekker laten grazen vertelt ze: “Sydney is mijn enige ruin en eigenlijk ook mijn schoolmaster. Hij is 16 jaar en op hem kan ik echt werken aan mijn eigen houding en zit. Daar wil ik mezelf ook heel erg in verbeteren. Daarnaast kent Sydney eigenlijk alle oefeningen wel, maar is hij mentaal niet altijd stabiel. Hij heeft snel stress in zijn hoofd, wat zich uit in spanning in zijn lichaam. Ik wilde met hem dus echt werken aan een ontspannen lijf, waarbij hij soepel en in balans blijft lopen. Als dit goed is, dan merk ik dat alle oefeningen vanzelf gaan.”

Königsee is voor eventingruiters wellicht een bekende naam. Deze goedgekeurde hengst kwam als 2,5-jarige in bezit van Schreiber. Om hem een goede kans te geven in de eventingsport, kwam hij onder het zadel bij Olympisch eventingruiter Ingrid Klimke. “Ingrid heeft het heel succesvol gedaan met hem. Zo werd hij kampioen bij de 6-jarige en was hij geselecteerd voor het WK jonge eventingpaarden. Helaas raakte hij twee keer zwaar geblesseerd. Uiteindelijk heb ik toen besloten om hem naar huis te halen en er lekker zelf mee te gaan rijden.”

Ondertussen is de hengst 11 jaar en wordt hij uitgebracht op M**-level, dat ongeveer gelijk staat aan de klasse ZZ-licht in Nederland. “Königsee moet vooral leren meer te gaan ‘swingen’. Door de achterhand soepeler te maken en meer afdruk te ontwikkelen, merk ik dat hij ook meer ruimte krijgt om te gaan ‘swingen’.” Aldus Marita.

Positieve manier van lesgeven
“Ik ben echt heel blij met Mischa als trainer. Als ik zo’n trainer ook kon vinden bij mij in de buurt, zou ik daar direct gaan lessen. Mischa is zo positief tijdens de lessen. Daarnaast werkt ze heel duidelijk in stappen. Bij andere trainers merk ik dat ik vaak heel veel ‘werkpunten’ mee krijg, waardoor ik met een overvol hoofd naar huis ga en thuis nog niet weet wat ik nou ook alweer moest doen. Mischa werkt per les heel duidelijk aan één ding. De les daarna komt er dan weer een stapje bij. Ik heb nu echt het gevoel dat ik thuis nog precies weet waar ik op moet letten. Dat is heel fijn en geeft veel rust. Daarnaast vind ik het heel prettig dat ik heel veel plezier heb tijdens de lessen van Mischa, maar mijn paarden dit ook hebben. Zo beloon ik mijn paarden thuis al regelmatig tijdens het trainen  en Mischa stimuleert dit alleen maar meer. Ik merk dat ze hierdoor ‘happy athletes’ blijven.”

Een ontspannen, open sfeer op het landgoed
Niet eerder verbleef ze in Nederland, maar daar heeft ze bijna spijt van. “Het lijkt of iedereen hier heel open en vriendelijk is. Op het landgoed is iedereen bereidt om een praatje te maken of te helpen. Niemand voelt zich beter dan een ander, iets dat ik op veel andere stallen wel heb meegemaakt. Het is echt bijzonder hoe ontspannen de sfeer is.”

Niet alleen zij zelf ervaart dit zo, maar ook haar kritische ruin Sydney heeft het naar zijn zin in de stallen op Landgoed Culitsrode. “Sydney is een paard dat niet goed tegen verplaatsingen kan. Hiervoor heb ik al vaker een trainingsweek op verschillende stallen gevolgd, maar vrijwel altijd stopte Sydney dan met eten van de stress. Ik vond het daarom best spannend om hem mee te nemen. Toch is dit hier helemaal anders. Hij krijgt hier veel hooi van goede kwaliteit, iets dat heel belangrijk voor hem is. Daarnaast heerst er heel veel rust op stal. Alle paarden zijn relaxt, mede omdat ze ook regelmatig de weides in mogen. Ik zie dat deze rustige omgeving Sydney heel goed doet. Zo kunnen we samen genieten.”

Ben jij ook geïnteresseerd in het volgen van een trainingsarrangement bij ons? Klik dan hier voor meer informatie.