flag en

Kazuki met beide paarden geselecteerd voor de Olympische Spelen Paard

Een interview over ‘the Road to Tokyo’

Gisteren heeft de Japanse Bond het Olympisch team dressuur bekend gemaakt. Kazuki Sado is hierin met zowel Ludwig der Sonnenköning 2 (v. London Swing) als met Barolo (v. Breitling) opgenomen. Wij spraken hem over zijn weg hiernaartoe en over hoe aankomende periode richting de Olympische Spelen er voor hem uitziet.

Laatste selectie in Courrière
Afgelopen week werd de officiële Japanse selectiewedstrijd voor de Olympische Spelen verreden. Deze vond plaats in het Belgische Courrière, aangezien veel Japanse ruiters in Europa trainen, en was dan ook enkel opengesteld voor Japanse ruiters. De eerste dag kwam Kazuki met zijn beide paarden aan start. Ludwig was in topvorm. Het duo reed een ijzersterke proef wat hen 71% en de winst opleverde. Dit was tevens de hoogste score die de combinatie ooit behaald heeft, een lekker gevoel dus om dat juist op deze wedstrijd neer te kunnen zetten. Ludwig is al langer goed in vorm, ook in Exloo en Compiègne werden topscores behaald. Hierdoor had Kazuki zich met Ludwig al genoeg bewezen en hoefde hij de tweede dag niet meer aan de start te komen.

Met Barolo sloop er de eerste dag helaas een fout in de proef. Dit drukte de score, die uit kwam op 67%. Kazuki: “Eigenlijk was dit nog een vrij goede score, maar ik had niet het gevoel dat we alles hadden kunnen laten zien wat Barolo en ik in ons hadden.” Daarom kwam Kazuki met dit paard ook de tweede dag aan start. Bij deze proef lukt het Kazuki wel te laten zien wat hij met Barolo waard is. Met deze mooie proef werd 69% bij elkaar gereden, waarmee Kazuki opnieuw de hoogste score van de dag te pakken had. Hij vertelt: “Het geeft een geweldig gevoel om met twee verschillende paarden te winnen.”

Keuzestress
Dat de Japanse Bond gisteren bekend zou maken dat hij met beide paarden voor het team geselecteerd is, lag dus wel in de lijn der verwachtingen, maar dat het nu definitief is, is wel ontzettend fijn. Hij staat dus nog voor de keuze met welk paard hij aan start gaat komen in Toyko. Hij vertelt hierover: “Ik denk dat het Ludwig gaat worden. Ludwig is nu echt al een tijd lang goed in vorm en loopt op dit moment de hoogste scores. Een beetje gek is het wel, want ik trainde hier heel lang vooral met Barolo voor. Ludwig was ‘de jonkie’. De keuze is uiteraard nog niet definitief, op het moment zelf moeten we natuurlijk ook gewoon kijken welk paard het beste in vorm is”.

Verschillend in karakter en talent
Qua uiterlijk lijken de twee vossen wel enigszins op elkaar, maar beide paarden hebben hele andere sterke kanten. Kazuki: “Ludwig is heel steady en loopt heel imposant, soms is het alleen wel een echte hengst. Barolo wil altijd voor je werken, is heel betrouwbaar en loopt met veel zelfvertrouwen rond. Hij heeft dan ook al meer ervaring.”

De paarden blinken ook beide in andere onderdelen uit. “Ludwig is heel sterk in de passage, piaffe en appuyementen.  Barolo scoort vooral in de galoptour”.

Grote stap om naar Nederland te komen
Kazuki is al 7 jaar in Nederland om te trainen, waarvan 5 jaar bij Academy Bartels. “Het was een moeilijke stap hierheen te komen. Vooral de eerste paar jaar waren lastig. Ik spreek de taal niet en de cultuur is anders. Ik was het bijvoorbeeld niet gewend dat mijn mening over zaken gevraagd werd, omdat ik een sterkere hiërarchie gewend ben, maar nu ervaar ik dat als heel fijn. Ik hield altijd mijn doel voor ogen. Daarmee kwam ik moeilijkere momenten door. Dat ik dat doel nu dus heb bereikt is geweldig, daar heb ik het allemaal voor gedaan.”

Kazuki kijkt er enorm naar uit in zijn thuisland te mogen rijden tijdens dit prestigieuze evenement, al vraagt hij zich af of hij echt het gevoel zal hebben dat het de Olympische Spelen zijn. “Ik heb gewerkt op het hippisch centrum waar de dressuurrubrieken verreden zullen worden, dus ik ben er bekend. Wel hebben ze nu een hele nieuwe accommodatie gebouwd, waardoor het terrein er super strak bij zal liggen. Daarnaast kan er dit jaar alleen Japans publiek aanwezig zijn op de Spelen, in verband met Corona. Het wordt dus echt een beetje een thuiswedstrijd.”

Doel: met een blij gevoel de ring uit komen
We vroegen hem naar zijn verwachtingen voor de Olympische Spelen, individueel en met het team. Hij vertelt: “We hebben dit jaar een heel goed team met Japan. We gaan dus voor een klassering in de top 10 met het team. Doordat we nu met zulke goede ruiters en paarden zijn, hopen we ook de interesse voor de paardensport onder Japanners te vergroten. Individueel hoop ik natuurlijk opnieuw mijn record te verbreken, maar als ik met een blij gevoel de ring uitkom, ben ik tevreden.”

Teamwork makes dreamwork
Kazuki heeft tot aan de Olympische Spelen geen wedstrijden meer op de planning staan. Samen met Imke gaat hij komende tijd nog hard trainen om alle laatste puntjes op de i te zetten. Zij ondersteunt hem met alles en kan hem goed helpen doordat ze zoveel ervaring heeft (óók met Olympische Spelen). Kazuki: “Ik ben regelmatig nerveus. Dan denk ik bijvoorbeeld na over ‘of alles wel goed zal gaan en de paarden geen blessures krijgen’, maar dankzij het team om mij heen heb ik er alle vertrouwen in dat alles goed gaat komen. Imke ziet het altijd als ik weer te veel in mijn hoofd kruip. Haar directe manier van coachen helpt mij om me weer te focussen op het paardrijden.”

Op 6 juli start de quarantaineperiode voor Kazuki en zijn paarden in Aken, alvorens hij naar Japan mag. Op 16 juli vertrekken de paarden vanaf daar naar Japan, onder begeleiding van groom Hannah.