“Hoe heerlijk is dat, samen met je paard een week er tussenuit!” Paard

Wanneer Academy Bartels in één zin wordt genoemd met ‘training’ denken veel ruiters meteen: dat is een te ver van mijn bed-show. Maar het tegendeel is waar! Niet alleen Olympische ruiters zijn welkom bij de dressuurstal, ook ruiters van diverse niveaus, van recreatie tot wedstrijd en van springen tot dressuur. Het voornaamste is dat je gedreven bent in wat je doet, je passie hebt voor paarden en jezelf graag wilt ontwikkelen. Een goed voorbeeld van iemand die dacht ‘dat ze hier nooit tussen zou passen’ is Marisa Zwartjes (46 jaar).

Samen met haar 6-jarige ruin Hangover (Bretton Woods x Negro) reisde ze enkele weken geleden vanuit Leiden naar Hooge Mierde. Ondanks dat Hangover zes jaar is, is hij erg groen. “Het is een groot en sterk paard. Ik heb hem nu elf maanden en in het begin merkte ik dat hij het heel moeilijk vond om met zijn grote lichaam om te gaan. De basis moet nog sterk verbeteren. Naast het opdoen van een nieuwe ervaring is mijn doel om Hangover los in zijn lijf te krijgen en dit tijdens de trainingen ook vol te houden.” De band tussen Marisa en haar paard is sterk te voelen. “Ik ben echt verliefd op mijn paard. Hangover is super lief en ook nog eens veelzijdig. We maken op z’n tijd een sprongetje en we hebben zelfs ooit een oefencross gereden!” Marisa vindt de afwisseling in de trainingen erg belangrijk, zodat het voor beide uitdagend blijft.

Op dit moment starten Marisa en Hangover nog geen wedstrijden maar die ambitie is wel sterk aanwezig. In november wil ze graag in de L2-klasse starten. “Afgelopen zomer hebben we één wedstrijd in de L1 gereden. Dit ging prima maar ik ben nog niet tevreden.” Marisa wil pas weer wedstrijden gaan rijden als ze 100% tevreden is over hoe Hangover loopt. Tijdens het trainingsarrangement krijgt ze erg veel positieve feedback waardoor haar zelfvertrouwen sterk groeit. “Ik krijg de bevestiging dat de basis goed voor elkaar is. De lessen zijn super leerzaam. Het fijne is dat je iedere dag doorborduurt op de voorgaande dag, en daar leer je dus ontzettend veel van.” Marisa vertelt dat ze iedere dag wordt gewezen op de punten die verbeterd moeten worden. “Doordat je hier iedere dag mee bezig bent kun je oude gewoontes een stuk makkelijker aanpassen.”

“Tijdens deze dagen heb ik al hele grote stappen kunnen maken. De eerste dag was Hangover erg gespannen maar dat kwam met name omdat ik zelf ook behoorlijk veel spanning in mijn lijf had. Doordat ik hier gelijk op gewezen werd boekten we op dag één al veel vooruitgang.” Imke en Tineke wezen Marisa tijdens de trainingen veel op haar houding en de invloed daarvan op haar paard. “Mijn houding is tijdens deze week positief veranderd waardoor we nu een stuk meer ontspannen kunnen rijden. De Flexchair droeg hier ontzettend veel aan bij.” Marisa vond deze training namelijk een ware eyeopener. Ze had hier al eerder een training mee gedaan, maar toen werd er alleen gezegd dat ze mooi in het midden zat. “Tijdens deze training wees fysiotherapeute Saskia Heijkants mij erop dat ik mijn schouders te veel naar voren breng. Door hier bewust van te worden, en door te voelen wat dit deed voor mijn paard tijdens het trainen, was het een stuk eenvoudiger om deze houding te verbeteren.” Marisa vindt de Flexchair toch wel het hoogtepunt van de week.

Deze sportieve amazone voelt zich helemaal thuis bij Academy Bartels. “Het voelt als een vakantie. Ik hoef alleen maar met mezelf en mijn paard bezig te zijn.” Ze grapt: “Ik kan de hele dag over paarden praten zonder dat iemand me een scheve blik geeft of met zijn ogen rolt. Iedereen praat namelijk alleen maar heel de dag over paarden!” Doordat iedereen uit de groep met hetzelfde doel naar Academy Bartels komt is de band in korte tijd zeer hecht geworden. “Het is een diverse, leuke groep. De jongste is pas veertien en de oudste is zeventig jaar. Iedereen toont ontzettend veel interesse in elkaar en omdat we allemaal dezelfde passie delen hebben we direct een klik met elkaar.” Daarnaast vindt Marisa ook de medewerkers van zowel stal als kantoor onwijs aardig. “Iedereen is down-to-earth en je kunt overal terecht voor vragen. Ook de mensen van kantoor komen wel eens langs voor een praatje of vragen hoe het gaat met de training.”

“Ik zie het trainingsarrangement bij Academy Bartels als een luxe vakantie voor mij en mijn paard. Je wordt wakker met hoefgetrappel op de achtergrond, je zit een week lang midden in de natuur en je bent de hele dag met paarden bezig. Iedereen die hier graag wil komen, passie heeft voor paarden en niet te flauw is om hard te werken wordt met open armen ontvangen.”