flag en

“Het is echt veel meer dan springen alleen” – Trainingsarrangement Paard

Nadine Timmerman (43) reisde van het verre Vrouwenpolder af naar landgoed Culitsrode samen met haar twee paarden Kingsley (Freeman VDL x Emilion) en Excavator (Arezzo VDL). Met het nieuwe trainingsarrangement waarin wordt gefocust op springruiters zag Nadine de ideale kans om de stap te zetten en zich in te schrijven.

“Ik had al vaker gehoord van de trainingsarrangementen op Academy Bartels, maar heb nog nooit eerder deelgenomen. Ik wou het wel graag doen, maar omdat ik voornamelijk springruiter ben, was het toch best een grote stap voor mij. Toen ik zag dat er een trainingsweek werd georganiseerd met Bianca Schoenmakers, vond ik dat de ideale kans om mij in te schrijven, en nu zit ik hier!’

Springen op een dressuurstal
“Toen ik jonger was heb ik met mijn paard de Z dressuur meegereden. Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om meer te focussen op het springen. Ik vind dat een springwedstrijd er wat gemoedelijker aan toe gaat dan een dressuurwedstrijd. Dat ik dan uiteindelijk op een dressuurstal, een springtraining kom volgen, is wel grappig. Toch heerst hier een hele fijne sfeer. Je voelt je heel ontspannen en welkom hier, dat heeft voor mij een grote waarde.”

Training op maat van paard en ruiter
“Ik kende Bianca wel, maar had nog nooit les van haar gekregen. Wat me bevalt aan haar manier van lesgeven, is dat ik met beide paarden een andere aanpak krijg. Met mijn jonge paard van 5 jaar, wil ik me vooral focussen op gewenning. We vormen nog maar 3 maanden een combinatie, dus we zijn nog niet helemaal op elkaar ingespeeld. Met mijn oudere paard van 11 jaar wil ik vooral aan mijn barragetechniek werken. Bianca is daar heel goed in, dus vind ik het fijn dat ze mij daarin kan ondersteunen deze week.

Mijn twee paarden hebben een heel ander niveau. Kingsley is nog heel groen terwijl Excavator ondertussen een parcours van 1.30m springt. Die training op maat maakt het echt de moeite waard. Daarnaast draait het in deze trainingsweek om veel meer dan alleen het springen. Ook de manier van springen en de kwaliteit van de sprong is voor Bianca belangrijk. We zijn natuurlijk ook nog steeds te gast op een Olympische Dressuurstal, dan kan er natuurlijk geen dressuurles ontbreken. Van Tineke krijgen we deze week nog een clinic, wat volgens mij ook enorm leerzaam zal zijn.”

Flexchair ook effectief voor springruiters
“De bewustwording op de flexchair vond ik echt heel interessant. Tijdens onze eerste les, zag Bianca dat er in mijn houding hier en daar nog een probleem zat. Op de flexchair werd dat helemaal bevestigd. De kleine dingetjes die automatisch gebeuren in je houding komen daar echt naar boven. Wanneer ik daarna weer ging rijden, voelde ik meteen het effect van de kleine aanpassingen die ik maakte. Het is echt een soort bewustwording, want dingen waar je anders niet echt over nadenkt, komen daar naar boven. Het toestel werkt niet alleen voor dressuurruiters, ook springruiters hebben er zeker en vast baat bij! Ik kijk ernaar uit om deze week nog veel meer nieuwe dingen te leren.