flag en

Het is de kunst om zelf zo goed mogelijk te rijden Paard

Afgelopen week nam de Belgische Sonja Kooremans voor het eerst deel aan een trainingsarrangement op Academy Bartels. Sonja is 45 jaar en rijdt pas 6 jaar paard. Enkele maanden geleden kocht ze een nieuw paard, Chiko, die Sonja meenam naar Landgoed Culitsrode. Deze leermeester past perfect bij Sonja die het paardrijden soms nog erg lastig vindt.

“Ik heb hier heel de dag de tijd voor mijn paard”

Sonja had voorgenomen meer tijd voor zichzelf en haar paard te nemen en schreef zich in voor het vierdaagse trainingsarrangement van Micha. Normaal gesproken staat haar paard in pension en wordt er veel voor haar gedaan, maar tijdens de trainingsdagen had Sonja alle tijd om de band met haar nieuwe paard te versterken. Sonja vertelt: “Ik heb hier heel de dag de tijd voor mijn paard. Om de lessen heen ga ik bijvoorbeeld even met hem stappen of ik zet hem in de paddock. Het is heel goed voor onze band”. Verder genieten Sonja en haar paard van de prachtige accommodatie: “Normaal vind ik in het bos rijden best wel spannend, maar hier kun je heerlijk een rondje buitenom of over de renbaan. Er is altijd iemand in de buurt en je bent nooit ver van de accommodatie, dat maakt het laagdrempelig”.

Het is de kunst om zelf zo goed mogelijk te rijden

Tijdens de trainingsweek wilde Sonja de focus leggen op haar eigen houding en zit. Sonja legt uit: “Veel mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze de wissels willen oefenen, maar mijn paard kan alles al, dus is het de kunst om zelf zo goed mogelijk te rijden”. Haar paard Chiko is namelijk al opgeleid tot Young Riders niveau en heel geduldig met Sonja in het zadel. Sonja gaat verder: “Mijn vorige paard had niet zoveel knopjes, dus dan maakte het niet uit als ik daar wat op zat te wiebelen.” Ze concludeert dat ze aan haar eigen houding en zit moet werken om samen met haar paard beter te kunnen paardrijden.

“Bij de Flexchair training is echt het kwartje gevallen”

Als onderdeel van het trainingsarrangement nam Sonja deel aan een Flexchair training. Volgens Sonja was dit het hoogtepunt van de week. Ze vertelt: “Bij de Flexchair training is echt het kwartje gevallen”. Sonja legt uit dat ze vooraf aan de training vertelde wat haar moeilijkheden waren in het rijden. Ze had namelijk moeite met het aanspringen in galop, haar paard wilde op dat moment nog wel eens gaan passageren. Saskia Heijkants, die de flexchair training verzorgde, kon haar vrij snel de mogelijke oorzaken van deze moeilijkheden vertellen én had de tips om dit te verbeteren. Zo moest Sonja bijvoorbeeld haar knieën meer openen. Sonja gaat verder “In de Flexchair training kon ik rustig op de stoel voelen en erbij nadenken. Daarna op het paard in de les met Micha kon ik het mooi toepassen. Het ging gelijk een stuk beter”.

Aanvoelen als een dansje

Sonja haar doel voor de lange termijn is om een paar klasses hoger te komen, maar ook dat het gaat aanvoelen als “een dansje”. Haar paard kan makkelijk een paar klasses hoger, die is tenslotte opgeleid tot Young Riders paard, maar zelf vind Sonja het paardrijden nog heel moeilijk. Van sommige zwakke punten was ze al bewust, maar wist ze niet hoe ze het kon oplossen. Ze vertelt: “Ik ging thuis wat proberen en rommelen, maar het werd niet beter. Hier kreeg ik goede begeleiding en boekte ik veel resultaten”. Uiteindelijk draait het Sonja om “lol met je knol”, maar ook zoals ze zelf zegt: “Ik wil niet zomaar rondcrossen met het paard zijn neus in de lucht, het doel is om beter te worden”. Dat doel heeft Sonja tijdens de trainingsweek in ieder geval behaald, ze sluit af “Ik kom zeker nog een keer terug!”