flag en

Gesloten doorgalopperen – Trainingsarrangement springen Paard

Twee weken geleden nam Marlies Bernhard-Volner deel aan het 4-daagse springarrangement van Bianca Schoenmakers. Een jaar geleden volgde zij dit arrangement ook, waarna ze besloot dit jaar dus opnieuw terug te keren naar Hooge Mierde.

Makkelijk en voorzichtig tegelijk
Marlies bracht, net als vorig jaar, de 15-jarige merrie Burgvee (v. Verdi) mee waar ze nu 2 jaar een combinatie mee vormt. Op dit moment komt de combinatie uit in het B springen, maar is hard aan het trainen voor de overstap naar de L. Daar stond deze week dan ook in het teken van: klaarmaken voor het L. Marlies vertelt: “Ze is makkelijk maar voorzichtig tegelijk. De eerste paar keer als je wat hoger springt dan tikt ze er zo een balk af, maar dan is ze daarna echt een beetje van haar apropos af omdat ze de hoogte in moet. Dus als ik dat een paar keer achter elkaar doe, zoals in zo’n trainingsweek, dan went ze daar wat makkelijker aan.”

De cavalettitraining
De eerste les was de cavalettitraining. Daarbij kwamen gelijk punten aan bod waar Marlies en Burgvee ook in het parcours nog wat moeite mee hebben. Marlies: “Er liggen dan 4 balken op een volte die je dan in één keer moet nemen. Dan ben ik snel afgeleid waardoor ik niet netjes met genoeg binnenbeen-buitenteugel de bocht doorrijdt. Ik neem de balken het liefst één voor één. Als ik dat doe, dan lukt het wel, maar als ik al door ga kijken naar de volgende balk ben ik al een beetje binnendoor aan het rijden en dan gaat het dressuurmatig allemaal wat minder. In het parcours is het dus dat als je landt na de ene hindernis en je doorkijkt naar de volgende, het paard dan niet helemaal naar binnen mag vallen, maar gewoon netjes het lijntje af moet blijven maken. Het is wel fijn dat je met zo’n cavalettitraining begint, dan kun je ook een soort klik met je instructeur maken en laten zien waar je tegenaan loopt.”

Dressuurlesje meepikken
De tweede dag had Marlies een dressuurles van Lars op ’t Hoog. Daarover vertelt ze: “Dat was heel leuk. Hij was heel rustig, duidelijk en gaf nieuwe oefeningen waar je ook echt wat mee kon. Mijn paard heeft moeite met sluiten, maar bij Lars heb ik het voor elkaar gekregen dat een keer echt te voelen. Hij heeft me kunnen laten zien hoe ik Burgvee goed van achter naar voren kan rijden, maar hem daarin toch bij me te houden. Dat was super leerzaam.” Ze legt uit dat dit ook goed van pas komt bij het springen: “Als ik bijvoorbeeld mooi 5 gesloten galopsprongen wil maken, vindt ze

het normaal moeilijk dan door te blijven springen óf ze springt wel goed door maar is dan niet meer gesloten.” Marlies hecht veel waarde aan de combinatie met dressuur en komt daarin ook uit in de M1. “Ik doe beide omdat ik vind dat dressuur wel echt de basis is voor het springen. Eigenlijk is de basis is voor beide gewoon hetzelfde zou je kunnen zeggen.”

Thuis doorgetraind
Dat sluiten tussen twee cavaletti’s in, is ook iets wat Marlies veel thuis is gaan oefenen naar aanleiding van de trainingsweek van vorig jaar. “Ik heb thuis ook veel galoptraining gedaan. Burgvee moest gaan leren door naar voren te galopperen maar daarbij toch bij mij te blijven. Vorig jaar had ik in de trainingsweek dat als er een lijntje op 6 galopsprongen stond, ik die op 7 reed omdat ik dan zo die controle aan het houden was. En als ik er dan meer aan ging rijden reed ik hem op 5, omdat ik hem dan een beetje verloor. Dus daar heb ik thuis veel mee geoefend en nu weer een stap verder in kunnen maken.”

Workshops
Bianca gaf ook zelf een clinic waarin ze allerlei punten die ze bij de trainingsgasten was tegengekomen behandelde. “Ze liet mij bijvoorbeeld goed zien hoe je ervoor zorgt dat je paard niet naar binnen valt, dat was wel interessant.” De hartslagmeter-workshop gaf ook interessante inzichten. “Waar ik me over verbaasde was dat er 10 tot 15 liter zweet per uur uit een paard komt, toen ik dat hoorde dacht ik misschien moet ik dan tóch maar eens preventief elektrolyten bij gaan geven” vertelt Marlies lachend. “Bij het praktijkgedeelte zag je echt dat de hartslag omhoog schoot bij een sprong.”

Doorpakken
Voor de laatste lessen van het arrangement staan voor Marlies het springen van wat meer lijntjes en een echt parcours op het programma. “Ik hoop dan het vertrouwen te krijgen dat we het echt kunnen. Nu ze vandaag en gisteren de hindernissen al heeft gezien kunnen we dan ook echt wat meer doorpakken.” Uiteindelijk hoopt ze met dit paard  in het Z1 dressuur en L/M springen uit te komen. “Maar ik wel er volgend het liefst ook nog een veulentje mee fokken, dus misschien dat ik mijn doelen een beetje bij moet stellen.” Ook de renbaan staat nog op het programma voor de komende dagen. “Ik ben tot nu toe ook iedere dag lekker over de renbaan geweest, die hoop ik nog een keer mee naar huis te kunnen nemen!”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.