flag en

Even voorstellen: Sarah Bamberger Paard

Enige tijd geleden zijn we gestart met het voorstellen van de Academy leerlingen. Dit doen we in de rubriek ‘Even voorstellen’. Eerder maakten jullie al kennis met onder andere Elise Kettner, Mallika Shankar en Maria Eleni Tourkomani. Dit keer stellen we de Israëlische Sarah Bamberger aan jullie voor, leerlinge van Imke en Tineke.

Sarah is geboren en opgegroeid in Haifa, een havenstad in Noord-Israël. Ze heeft een oudere broer en jongere zus. Haar beide grootouders vluchtte tijdens de tweede wereldoorlog en streken neer in Amerika, waar haar ouders geboren werden en opgroeide. Haar ouders leerden elkaar kennen op de universiteit en kwamen elkaar daarna, tien jaar later in Israël weer tegen in een café.

Professionele carrière als amazone
“Ik ben niet afkomstig uit een paardenfamilie, maar heb paarden altijd leuk gevonden. Vanaf dat ik 14 jaar ben weet ik zeker dat ik een professionele carrière als amazone wil opbouwen. Ik ben gestart met rijden op mijn 7e, bij de plaatselijke manege in Kibbutz Yagur en verhuisde daarna en naar een stal waar ik kon trainen met mijn oude trainster uit Israël”, vertelt ze.

In Israël is er geen basis en middelbare school, maar één systeem waar je tot en met je 18e onderwijs volgt vertelt Sarah. “Vanaf het moment dat ik paardrijden als professie wilde gaan uitoefenen, is er een speciaal programma voor mij opgesteld zodat ik kon focussen op paardrijden. Dat was super fijn. Ook geldt er in Israël een dienstplicht. Voor meiden duurt deze in principe twee jaar en voor jongens drie jaar. Ik heb de titel topsporter gekregen, wat betekent dat ik mijn training tijdens de legerdienst kon blijven volgen. Slechts een klein aantal opkomende soldaten krijgt de titel topsporter of actieve atleet. Mijn legerdienst eindigde voortijdig na een zware verwonding.”

Van Paint Bono naar Der Kleine Prinz
“Op mijn 9e kreeg ik mijn eerste pony en toen ik 11 jaar was maakte de pony plaats voor een paard. Een 4-jarige Paint met de naam Bono. Met Bono ben ik ook wedstrijden gaan rijden. In een periode van drie jaar reden we van B-niveau naar wat ze hier noemen Z2. Daarna, in 2014, kwam Der Kleine Prinz (Don Frederico x Weltmeyer). Een getalenteerd maar wel ook lastig paard. Het was dan ook een aardige uitdaging en soms zelfs frustrerend voor mij als jong meisje. Maar met de goede begeleiding van mijn toenmalige trainster heb ik op hem echt leren rijden en veel geleerd. Der Kleine Prinz en ik hebben o.a. drie Israëlische kampioenschappen op rij gewonnen. Hij wordt nu getraind door mijn voormalige trainster in Israël”, gaat ze verder.

Europa
De inmiddels 22-jarige amazone verhuisde drie jaar geleden naar Europa. Om een carrière in de dressuur na te streven. “Het kostte wat tijd om mijn plek te vinden. De eerste maanden verbleef ik in Duitsland, daarna ging ik naar Johan en Penny Rockx. Uiteindelijk ben ik verhuisd naar Kim Schmid en Daniel Mosterdijk. Daar trainde ik twee jaar en kreeg ik Kims Grand Prix paard Theodoor (v. Metall) in bruikleen”, vertelt Sarah.

Ze bracht de inmiddels gepensioneerde schimmel een aantal keer uit in de Subtop. “Eind 2019 kwam ik in training bij Danielle Heijkoop, waar ik mijn droompaard Badari (Gribaldi x Damocles) vond. Begin 2020 kochten we hem. Hij is opgeleid tot de Grand Prix. Afgelopen september zijn we op een oefenwedstrijd al een keer gestart in de Inter. II. We kregen heel positief commentaar, daar was ik super blij mee. Een goed begin”, vertelt Sarah gemotiveerd.

Toekomstpaard(en)
“In november van 2020 maakte ik voor het eerst kennis met Imke en Joep Schellekens. Via hen vond ik mijn onlangs aangeschafte nieuwe paard. Het 14-jarige Grand Prix paard Quadroneur (Quaterback x Sandro Hit). Onlangs vond ik ook de 5-jarige Fürstenline (Fürsten-Look x Hotline). Eind februari verhuisden de paarden naar Academy Bartels en sindsdien train ik met Tineke en Imke.”

“Quadroneur was bij meerdere stamboeken goedgekeurd, maar is een aantal jaar geleden geruind. Hij ziet er wel nog uit en voelt ook nog als hengst. Ik kijk er erg naar uit een combinatie met hem te worden en U25 te starten zodra dat weer kan. De knappe zwarte Fürstenline is aangeschaft als toekomstpaard. Ik ben heel benieuwd hoe de training uitpakt en hij zich gaat ontwikkelen. En een speciaal woord van dank voor de Amerikaans-Joodse sponsoren die het mogelijk hebben gemaakt hem aan te schaffen!”

Europese kampioenschappen én Olympische Spelen
Mijn doel is om met beide paarden U25 te starten en in deze klasse mee te rijden op de Europese Kampioenschappen.

Mijn uiteindelijke droom is meerijden op de Olympische Spelen. Liefst al in 2024. Ik ben me ervan bewust dat dit al over drie jaar is, maar dan loopt mijn U25 carrière net ten einde. Natuurlijk moet ik dan wel nog ervaring opdoen tussen de volwassen ruiters, maar het is een mooi doel vind ik zelf”, vertelt ze lachend.

Familiebedrijf
De amazone is op dit moment nog woonachtig in Oud-Gastel, maar verhuist in mei naar Landgoed Culitsrode. Naast het trainen van haar paarden, richtte Sarah in 2020 samen met haar ouders en een goede familievriend het bedrijf Pet Purity op. Hiermee richten ze zich op het importeren van paardenproducten naar Israël. “Thuis in Israël is het aanbod van paardenproducten vele malen kleiner dan in Nederland. Dat hebben we als kans gezien. We zijn in gesprek met diverse producenten en de wet- en regelgeving hieromtrent aan het onderzoeken. Een leuke bezigheid”, aldus Sarah.