flag en

Even voorstellen: Ryunosuke Kuroda Paard

Enige tijd geleden zijn we gestart met het voorstellen van de Academy leerlingen. Dit doen we in de rubriek ‘Even voorstellen’. Eerder maakten jullie al kennis met onder andere Elise Kettner, Mallika Shankar, Dasha Selezneva en Kazuki Sado. Dit keer is het de beurt aan de Japanner Ryunosuke Kuroda, pupil van Tineke.

Ryunosuke (Ryu) werd in 1992 geboren en groeide op in de stad Ashiya, nabij Kobe, Japan. Tijdens de basis- en middelbare school beoefende hij de traditionele Japanse sport boogschieten. Ryu begon pas met paardrijden toen hij net 18 jaar was. “Mijn moeder reed een aantal maanden toen ze me uitnodigde het ook eens te proberen. Ik vond het leuk en had het snel aardig onder de knie. Het eerste jaar reed ik enkel hobby-matig, één a twee keer per week op de Nishinomiya Kabutoyama Riding Club”, gaat Ryu van start.

Van vakantie naar long term stay
De vader van Ryu heeft een transportbedrijf en vervoert voornamelijk machineonderdelen voor de Duitse markt. Dat maakt dat het gezin in 2012 op vakantie gaat naar Duitsland. “Daar maakte ik kennis met de Japanse Olympische amazone Yuko Kitai. Zij was een vriendin van mijn toenmalige coach in Japan. Ze zag iets in mijn rijden en zei dat ik in Europa zou moeten komen trainen. En zo geschiedde. Dat was de start van dit avontuur. Aanvankelijk dacht ik dat ik maar één a twee jaar zou blijven, maar toen gaf mijn destijdse trainer aan dat ik wel kans had om in het Japanse team voor de Olympische Spelen te komen. Ik besloot daarvoor te gaan!”

Via Duitsland naar Hooge Mierde
“Ik verhuisde van Japan naar het Duitse Warendorf, waar ik acht maanden verbleef en een paard leasde. In die tijd (2012) was ik al eens te gast op Academy Bartels, voor het Global Dressage Forum. Daar ontmoette ik Tineke voor het eerst. Toen vond ik een paard in Hamburg en ben ik daarheen verhuisd. Ik studeerde in die tijd ook nog, in Japn, maar ben uiteindelijk gestopt met mijn studie toen ik me op de Olympische Spelen ben gaan focussen. Op advies van mijn moeder, zij zei: nu krijg je de kans om te rijden, studeren kan altijd nog. Twee jaar later kwam ik via een korte tussenstop in Hagen, waar ik mijn eerste Grand Prix paard Rostropowitsch Nrw (v. Rockwell) kocht, uit in Bremen. Daar trainde ik ruim twee jaar en maakte ik de overstap naar de Zware Tour. In mijn zoektocht naar een potentieel paard om mee deel te nemen aan de spelen in Tokio, kwam ik via mijn Japanse dealer in 2016 uit bij Joep (Schellekens) en de familie Bartels. Zo kwam Bellatre D.E.S. (Serano Gold x Rubinstein I) op mijn pad en verhuisde ik in 2017 naar Hooge Mierde.”

Temperamentvol
“Imke bracht Bellatre voor mijn tijd enkele malen uit in de Lichte Tour en op het moment dat ik haar kocht, werd ze door Tineke doorgetraind voor het grotere werk in de Grand Prix. Het is een heel temperamentvol paard, waar ik echt mee heb moeten leren omgaan. Ik leer nog elke dag van haar. Rostropowitsch was het tegenovergestelde. Hij was een goede leermeester waarop ik mijn rijden verder heb ontwikkeld. Maar qua kwaliteit niet vergelijkbaar met Bellatre. Bellatre heeft veel talent en is een hele slimme merrie, werkt graag voor je, maar is ook heel heet. Onder begeleiding van Tineke leren we elkaar iedere dag nog beter kennen”, vertelt Ryu.

Van Lichte Tour naar Grand Prix
In 2018 startte de combinatie een aantal keer in de Lichte Tour en reed naar nette scores van ruim 60%. Ryu vertelt dat hij graag had willen deelnemen aan de Asian Games van 2018 in Jakarta. “Maar dat kwam te vroeg, voor ons beiden. Samen met Tineke hebben we toegewerkt naar de Grand Prix en in april 2019 zijn we voor het eerst in deze klasse gestart. In juli dat jaar reden we in Deauville naar scores van ruim 68%. Dat zijn de percentages die je moet rijden om je te selecteren voor het team. En het leverde mij twee persoonlijke records op”, lacht hij.

Begin 2020 namen Ryu en Bellatre deel aan diverse wedstijden op het Global Dressage Festival in Wellington (USA). “Die grote wedstrijden zorgen voor een hele goede voorbereiding op de kwalificaties voor de spelen. Hopelijk kunnen we er daar dit jaar nog een aantal van rijden.”

Selecties
“In april beginnen de selecties voor de Olympische Spelen, waarvan ik er minimaal drie moet rijden. We streven naar scores van 68-69% en misschien wel 70%. Daarmee zou ik kans moeten kunnen maken op een plek in het team. We zijn met zes kandidaten, en er is plek voor drie teamleden en één reserve. Het wordt spannend dus. Ook of de spelen kunnen doorgaan dit jaar. Ik las onlangs dat mocht het dit jaar niet kunnen plaatsvinden, ze worden verplaatst naar 2024. Dan is Bellatre waarschijnlijk te oud.. maar dat is enkel nog speculeren, dus we trainen gewoon gestaag door”, vertelt Ryu verder.

Toekomst
“Na de Olympische Spelen ga ik terug naar Japan, waar ik aan het werk ga in het bedrijf van mijn vader. Hij ondersteunt mij nu om deze droom waar te maken, als ik die heb behaald ga ik hem ondersteunen. Ik krijg nu de gelegenheid mij geheel te focussen op paardrijden. En ben de jongste Grand Prix ruiter van Japan. Na de spelen moet ik voor mijn gevoel daarom een beetje op zoek naar een nieuw doel. Het lijkt het me goed naast mijn werk weer terug te gaan naar de universiteit. En paardrijden hoop ik ook te blijven doen, maar wel met een goed paard en liefst op een hoog niveau. En alleen wanneer ik het zelf kan bekostigen”, aldus Ryunosuke.