flag en

Even voorstellen: Maria Eleni Tourkomani Paard

Enige tijd geleden zijn we gestart met het voorstellen van de Academy leerlingen. Dit doen we in de rubriek ‘Even voorstellen’. Eerder maakten jullie al kennis met Pauline Leffelaar, Elise Kettner, Mallika Shankar en Dasha Selezneva. Dit keer stellen we graag Maria Eleni Tourkomani aan jullie voor, leerlinge van Imke en Tineke.

Maria Eleni is afkomstig uit Griekenland en traint sinds 2018 bij Academy Bartels. In 2004 wordt de amazone geboren in Athene, waar ze op zeven jarige leeftijd begint met paardrijden. “Ik ben samen met mijn moeder gestart met paardrijden. Toen zij na een les of twintig helaas angstig werd, besloot ze dat we beiden stopten met rijden. Ik baalde hier enorm van. In de twee jaar die volgden heb ik allerlei sporten geprobeerd: atletiek, tennis en zwemmen, maar niets was zo leuk als paardrijden. Dat wilde ik het allerliefste. Op mijn negende wist ik mijn ouders er weer van te overtuigen dat paardrijden echt was wat ik wilde en mocht ik er gelukkig weer mee verder. Om het meteen goed aan te pakken, leaseden we een paard. Toen ik tien jaar was, had ik voldoende niveau om wedstrijden te rijden”, begint Maria Eleni.

Balkan Dressage Championships
Op haar dertiende rijdt Maria Eleni haar eerste internationale wedstrijden op Children-niveau. “We wonnen dat jaar (2017) twee gouden medailles tijdens de Balkan Dressage Championships, gehouden in Zagreb, Kroatië. Ook werden mijn toenmalige paard DJ en ik Grieks kampioen op dat niveau. In dat jaar kwamen we via via ook in contact met Academy Bartels en is het balletje gaan rollen. Het jaar daarop zijn we naar Nederland verhuisd,” gaat ze verder.

Omschakeling
De jonge amazone woont nu met haar ouders in Waalre, nabij Eindhoven. Ze gaat naar  de International School Eindhoven waar ze de richting VWO volgt. “Nederland is heel anders dan Griekenland. Mensen hier zijn ruimdenkender, erg behulpzaam en heel beleefd, dat vind ik leuk. Ook het schoolsysteem is anders, heel onafhankelijk. In Griekenland zeggen ze exact wat je moet doen. Hier is zelfstandigheid het leesproces. De omschakeling was daardoor best moeilijk.”

Ook de omschakeling in het rijden, en dan met name de wedstrijden was even wennen, vertelt ze. “In Griekenland is er geen eigen proevensysteem zoals hier. Daar worden alleen FEI proeven gereden.”

“De Nederlandse proeven bevatten meer oefeningen en lastigere lijnen. Ik begrijp nu ook waarom Nederlandse en Duitse ruiters zo goed zijn. Het niveau ligt zoveel hoger, daardoor ben ik wel een beetje geïntimideerd geraakt,” lacht ze.

Maria Eleni doelt daarmee op haar ambitie om deel te nemen aan het Europese Kampioenschap. “Maar mijn doel is om als Junior deel te nemen aan het EK én mooie scores te rijden.” Om deze ambitie waar te maken heeft Maria Eleni twee paarden: de bruine ruin Saigon (Swarovski x Weltmeyer, 2008) en de zwarte merrie Seine Toska (Sir Donnerhall I x Rubinstein I, 2012).

Seine Toska en Saigon
“Toen we Toska kochten was ze pas vier jaar. Omdat ik ook nog jong was, heeft mijn Griekse trainster haar gereden totdat we hierheen kwamen. Het is een heel flexibel en zacht paard. We werken daarom vooral aan haar gedragenheid. Saigon kochten we in de zomer van 2017, als leerpaard. Het is geen gemakkelijk (leer)paard, maar ik heb er wel al veel van geleerd”, zegt ze lachend. “Hij is van nature veel minder soepel dan bijvoorbeeld Toska. Het fijne aan hem is wel dat hij heel stabiel is en altijd 100% probeert en geeft. Ik trainde eerst voornamelijk met Rodrigo, en heb nu afwisselend les van Imke, Tineke of Lars. Lars (op ‘t Hoog) rijdt ook op mijn paarden en soms nemen Imke en Tineke het over, dat is fijn, want daar leer ik ook van. Imke en Tineke zijn niet snel tevreden, maar dat is goed en ook nodig om beter te worden!”

Toekomstvisie
“Van mijn ouders leer ik dat het belangrijk is om later onafhankelijk te zijn. Over twee jaar verwacht ik de middelbare school af te ronden en dan wil ik gaan studeren. Daarna hoop ik dan een mooie baan te vinden, die het mogelijk maakt om paarden te blijven houden en me te blijven ontwikkelen als amazone zoals nu. In de ideale wereld zou ik dus later én een leuke baan hebben én blijven rijden.”

Tot slot besluit Maria Eleni: “Ik ben mijn ouders en ook Academy Bartels heel dankbaar. Dat ik hier kan trainen, ze mij opleiden om de beste ruiter te worden die ik maar kan zijn. En ook voor de goede zorg voor onze paarden.”