flag en

Even voorstellen: Mallika Shankar Paard

Enige tijd geleden zijn we gestart met het voorstellen van de Academy leerlingen. Dit doen we in de rubriek ‘Even voorstellen’. Eerder maakten jullie al kennis met Pauline Leffelaar en Elise Kettner. Dit keer stellen we graag Mallika Shankar aan jullie voor, leerlinge van Tineke en Imke.

Mallika is afkomstig uit India. Ze groeide op in de zuidelijk gelegen stad Chennai. Op 16-jarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar Engeland, om haar ambities als dressuuramazone te vervullen. “Ik ben begonnen met paardrijden toen ik 11 jaar was en al snel wist ik ‘dit is wat ik wil’. Ik ben me erin gaan verdiepen, na school struinde ik urenlang op YouTube om dressuurfilmpjes van de beste amazones en ruiters van de wereld te bekijken. Toen ik 14 jaar was reisden we in schoolvakanties naar Engeland, zodat ik daar les kon volgen. Het niveau in India is niet vergelijkbaar met het Europese niveau. Niet alleen het niveau van paardrijden is anders, werkelijk álles is anders. Emigreren naar Engeland, Cheltenham om precies te zijn, was dan ook een hele omschakeling, vooral voor mijn ouders. Ik ben ze nog steeds enorm dankbaar dat ze deze stap voor mij hebben gezet!’’, gaat Mallika van start.

Ontmoeting met Imke
“We hebben twee leerpaarden aangeschaft, waarmee ik Z2 en Junioren heb gereden. Op mijn 17e nam ik deel aan een internationale wedstrijd en daar ontmoette ik Imke. Ze was, én is, een van mijn grootste idolen”, vertelt ze. Mallika zet haar verlegenheid opzij en stapt op Imke af: “Dat heeft mijn leven helemaal veranderd. Twee maanden daarna verhuisden de paarden en ik naar Hooge Mierde. Dat is nu alweer negen jaar geleden.”

Ambities
De in 1995 geboren amazone droomt van een succesvolle carrière in de absolute wereldtop van de dressuur. “Deze ambitie heb ik al sinds het begin. Ik wil de top behalen op een vriendelijke en open manier. Met het welzijn en geluk van mijn paarden als hoogste prioriteit. Om dit te verwezenlijken ben ik hier op de juiste plek. De trainingsmethode van Imke en Tineke is heel logisch en eerlijk, altijd met een uitleggende gedachte en respect voor het paard”, gaat Mallika verder.

Goede balans
Mallika zet niet enkel in op paardrijden, eerder dit jaar rondde ze haar universitaire studie succesvol af en afgelopen september startte met de master Moleculaire Biologie, in Engeland. “Ik houd van leren en vind het erg interessant om me ook op academisch vlak verder te ontwikkelen. Ik ben een echte perfectionist, dat is met tijden nog wel lastig voor me. Studeren geeft me structuur en zorgt het voor een goede balans. In de ochtend studeer ik en in de middag rijd ik mijn paarden. En nu door Corona alles online wordt georganiseerd, hoef ik daarvoor niet terug naar Engeland en is het super te combineren.”

Paarden
Met het oog op de toekomst werden de twee leerpaarden verkocht en nam de vosmerrie Enoeska (Johnson x Krack C) in 2013 intrek in de stallen van Academy Bartels. Een jaar later werd de destijds 7-jarige Citho (Johnson x Florestan I) aangeschaft. “Citho is een zeer betrouwbare en eerlijke merrie met een gouden karakter. Ze was zo fijn en ongecompliceerd, door haar heb ik echt leren paardrijden. Ik heb haar gereden tot op Lichte Tour niveau, waarna we haar hebben verkocht. Ze staat nog steeds hier op stal, dat is erg leuk. Uit dezelfde moederlijn als Enoeska kochten we daarna Guydo (v. Wynton). Het zijn beide hele kwalitatief goed en getalenteerde paarden met potentie voor het zwaardere werk. Grappig vind ik dat ze totaal niet op elkaar lijken qua karakter, dat had ik wel een beetje verwacht. Enoeska (2009) loopt nu Lichte Tour en kent al oefeningen uit de Inter I. Guydo (2011) hoop ik in het nieuwe jaar Prix St. Georges te kunnen starten.”

Merries
Mallika’s nieuwste toekomsttalent is de 4-jarige merrie Lacieta S (Negro x Vivaldi). Opnieuw een merrie. Mallika lacht: “Ik houd van merries, mede omdat mijn interesse ook uitgaat naar de fokkerij. Een paar jaar geleden hebben we geïnvesteerd in een aantal jonge merries met goede bloedlijnen. Daaruit hebben we nu een paar mooie nakomelingen lopen. Om de juiste hengst te kiezen kijk ik veel merrietesten en hengstenshows. Lacieta hebben we ook gekocht als veulentje. Ze is een heel goed, maar gevoelig paard. Voor mij weer heel leerzaam om ook zo een jong paard te leren managen en op te leiden”, besluit ze gemotiveerd.