flag en

Even voorstellen: Kazuki Sado Paard

Enige tijd geleden zijn we gestart met het voorstellen van de Academy leerlingen. Dit doen we in de rubriek ‘Even voorstellen’. Eerder maakten jullie al kennis met onder andere Elise Kettner, Mallika Shankar en Maria Eleni Tourkomani. Dit keer stellen we de Japanner Kazuki Sado aan jullie voor, leerling van Imke.

Kazuki is afkomstig uit de wijk Setagaya in Tokio, Japan. Hij traint en verblijft sinds 2017 op Academy Bartels. Met als doel een plek in het Japanse team voor de Olympische Spelen in Tokio, die zijn verplaatst naar de zomer van 2021.

Kans om in Nederland te trainen
Met het oog op de Olympische Spelen in Japan kreeg Kazuki in 2014 van zijn werkgever de kans om in Nederland te gaan trainen. “Via een vriend van mijn baas ben ik toen bij Janneke van Riet op Stal Boshoven terecht gekomen. Ik had destijds het paard Bellissimo (Don Renoir x Flemmingh) tot mijn beschikking, hij is nu met pensioen. Toen we op zoek gingen naar een nieuw paard, kwamen we in contact met Joep Schellekens. Imke is natuurlijk een bekende amazone en ik had haar eerder al eens kort ontmoet toen ze bij Janneke een paard kwam proberen. Ik ben altijd erg gecharmeerd geweest van haar manier van rijden. Toen ik de kans kreeg met haar te trainen, ben ik naar Hooge Mierde verhuisd”, vertelt Kazuki.

How it all started
“Mijn moeder en opa reden paard en ik ben gestart met rijden toen ik 5 jaar was. Tot mijn 18e reed ik op de ruiterclub, ook wel manege. Toen ben ik aan de universiteit Economie gaan studeren.” Japan kent studentenverenigingen zoals we deze in Nederland hebben ook, maar dan in de vorm van ruiterclubs. Studenten zijn naast hun studie verantwoordelijk voor het beheer van de stal en verzorging en training van de paarden. “We werkten volgens een strak schema; de dag startte dagelijks om 4.30 uur, een uur later zaten we op het eerste paard, om om 8.30 uur in de schoolbanken te zitten. Tijdens de lunchpauze fietsen we naar stal om de paarden te voeren en verzorgen. Als de schooldag er rond 16.00 uur op zat, gingen we weer naar stal. Tussen 18.00 en 20.00 uur waren we even thuis om de eten en douchen, om daarna nog een keer terug naar stal te gaan voor de laatste ronde. Ook hadden we nachtdienst, dan sliepen we op stal”, gaat hij verder.

Japan Racing Association
“Toen ik als 22-jarige afstudeerde heb ik gesolliciteerd bij de Japan Racing Association (JRA). JRA is een overheidsbedrijf dat paardenrennen faciliteert, renbanen exploiteert en wedfaciliteiten en paardentrainingsfaciliteiten beheert. Paardenrennen is in Japan een heel populaire sport, vooral om op te gokken. In Japan is JRA een bekend bedrijf dat zelf ook ruim 100 paarden bezit. Na een pittig selectietraject werd ik aangenomen. Ik werd een van de ruiters en trainers. De eerste twee jaar combineerde ik de disciplines dressuur, springen en eventing, daarna heb ik me toegespitst op dressuur.”

“In 2014 gaf JRA mij de kans om deel te nemen aan de Asian Games. Met het team wonnen we zilver en individueel werd ik 5e en was daarmee de beste Japanner. In die periode werd ook duidelijk dat de Olympische Spelen in 2020 in Tokio zouden plaatsvinden. JRA heeft mij toen de mogelijkheid geboden om in Nederland te gaan trainen. Heel bijzonder en ik ben dankbaar voor deze kans.”

Paarden
Bellissimo verhuisde mee naar Academy Bartels. Die zomer werden daarbij ook de merrie Djuice (v. Jazz) en Don Presidente (v. Dauphin) geleased, zodat Kazuki meer paarden kon rijden en ervaring kon opdoen. “Even daarna kwam Barolo (v. Breitling W) op ons pad en eind 2017 werd de vosruin aangekocht. Om mijn kansen op een teamplek te vergroten zijn we in 2019 op zoek gegaan naar een extra paard. Die vonden we in de Grand Prix hengst Ludwig der Sonnenkönig 2 (v. London Swing), die nu ook wordt geleased tot en met de Olympische Spelen.”

Goede voorbereiding is halve werk
Ter voorbereiding op het ultieme doel, de Olympische Spelen, reed Kazuki al diverse grote wedstrijden. “In 2018 heb ik met Djuice deelgenomen aan de Asian Games, in Jakarta. Dit is het kampioenschap aldaar, tot op Lichte Tour-niveau. Japan won voor het eerst in 24 jaar weer teamgoud! De twee beste ruiters per team mochten deelnemen aan de finale, daar greep ik net naast.”

Later dat jaar nam Kazuki met Barolo deel aan de World Equestrian Games in Tryon (USA). “Het was voor ons beiden de eerste keer dat we aan zo een grootste kampioenschap deelnamen. Dat was van grote waarde en een hele goede en leerzame ervaring.”

Begin 2020 kwam Kazuki met Barolo en Ludwig diverse malen aan start op het Global Dressage Festival in Wellington (USA). “Het was een leerzame periode en goede voorbereiding op de kwalificaties voor de spelen (die zoals we nu weten helaas werden uitgesteld). Met beide paarden scoorde ik 70+ percentages. Dat betekent dat ik de eerste Japanner ben die met twee paarden tegelijk de 70% grens is gepasseerd op een CDI. Dat is toch wel iets om trots op te zij,” lacht hij. Eind 2020 scoorde hij met Ludwig in Oldenburg knap 73% in de kür op muziek, een persoonlijk record.

Aanvullend vertelt Kazuki dat hij ook Djuice nog met veel overgave traint. “We leiden haar verder op tot Grand Prix paard, dat is ook voor mij een leerzaam traject.”

“Vanaf april 2021 starten de selecties voor de Olympische Spelen, daar kijk ik naar uit. Het wedstrijdritme herpakken is nu het voornaamste. En de paarden gezond houden natuurlijk. Ik les vier keer per week bij Imke, afwisselend met beide paarden. De dagen waarop ik geen les heb, train ik ze zelf”, aldus Kazuki.

Familie
Kazuki is getrouwd met Yumi en heeft twee zoontjes, Shota (6 jaar) en Shuto (4 jaar). Hij vertelt: “Het tijdsverschil is acht uur. Meestal facetimen we rond lunchtijd, dan is het voor de kinderen bijna bedtijd. Ik mis mijn familie uiteraard, maar gelukkig begrijpen ze mijn doel. Mijn vrouw woont nu bij haar ouders, zodat ze haar kunnen helpen met de kinderen.

Na de spelen ga ik terug naar Japan. Ik ga daar weer paarden trainen en mensen opleiden. Dit met de kennis en kunde die ik hier heb opgedaan. Zo zorgen we er samen voor dat het niveau in Japan beter wordt. Hopelijk kan ik dan ook weer met mijn gezin samenwonen”, vertelt hij.

Dankbaar
Tot slot besluit Kazuki erkentelijk: “Medewerkers en collega’s bij JRA werken heel hard om deze droom waar te maken. Dat ik deze kans heb gekregen betekent heel veel voor me. Zonder JRA was dit ook nooit mogelijk geweest. Ik ben JRA heel dankbaar! En ook wil ook graag Imke bedanken voor de professionele en prettige begeleiding.”