flag en

Even voorstellen: Elise Kettner Paard

Enige tijd geleden zijn we in de rubriek ‘Maak kennis met’ gestart met het voorstellen van de huidige paarden. Nu stellen we ook graag de Academy leerlingen aan jullie voor. Dit doen we in de rubriek ‘Even voorstellen’. We trapten onlangs af met Pauline Leffelaar. Dit keer is het de beurt aan Elise Kettner, leerlinge van Tineke.

Elise is net als Pauline, afkomstig uit Aerdenhout, nabij Haarlem. “Ik kom uit een echte ‘paardenfamilie’, iedereen reed paard. Mijn opa en oma hadden naast hun bedrijf nog een ponyclub voor gehandicapte kinderen. Ook had opa Friese paarden, daarvan was hij liefhebber. En nadat ik hier als 14-jarig meisje deelnam aan een trainingsarrangement, zei ik tegen mijn moeder ‘dat wil ik later ook!’. Toen ik een paar jaar later, op mijn 17e, mijn Havo diploma haalde zei mijn moeder ‘dan ga maar eens kijken.’”, steekt Elise van wal.

Johan Cruyff Academy
En zo geschiede. Elise werkte en trainde als 18-jarige een jaar in de stallen van Academy Bartels, waarna ze aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam de opleiding Commerciële Economie startte. De Johan Cruyff Academy biedt sporters de mogelijkheid om hun topsport met een full-time HBO-studie te combineren.

“Na het in vier jaar succesvol afronden van deze opleiding en mijn stage op kantoor bij Academy Bartels, ben ik gestart met de Orun. Dat is de instructeursopleiding van de KNHS. In twee jaar haalde ik niveau 4. In de resterende tijd heb ik diverse paarden van andere mensen gereden en les gegeven. Toch ging het weer kriebelen om ‘echt’ te studeren”, vertelt ze. Op 24-jarige leeftijd begint Elise daarom aan de International Master Sport Manager aan het Cruyff Institute. “Dit was een Engelstalige master, die gevolgd werd door een internationaal gezelschap. Ik heb er naast kennis, ook leuke vrienden aan overgehouden, van over de hele wereld.”

Kettner Quality Products
Na deze master is Elise in 2016 haar eigen bedrijf gestart: Kettner Quality Products. Het eerste product dat ze op de markt bracht, was een hoofdstelnummer voor wedstrijdruiters, in twee verschillende modellen. “Dat was toch wel spannend, want je weet niet of anderen er net zo enthousiast over zijn als jijzelf. Maar na een jaar was alle voorraad verkocht én werd de ‘Snap Diamond’ Horses Product van het Jaar 2016. Dat was wel cool hoor”, vertelt ze trots.

“Het tweede product dat ik op de markt bracht, was de ‘Kettner Plaiting Kit. Een praktische en mooie handgemaakt leren vlechttas, die verkrijgbaar is met verschillende prints. Ook de vlechttas werd Horses Product van het Jaar, maar liefst twee keer.” Op dit moment werkt Kettner aan haar derde product: “Iets heel anders! Voor een bredere doelgroep: het is voor iedereen die paarden leuk vindt. Ik hoop het in februari te lanceren!”

“Ik geef heel graag les en besteed ook veel tijd aan de verzorging en training van mijn eigen paarden. Maar mijn eigen bedrijf blijven ontwikkelen geeft me ook veel energie. Het houd me goed in balans”, vervolgt ze.

Hooge Mierde
De in 1989 geboren amazone is in 2016 zelf ook naar Hooge Mierde verhuisd, ze traint dan al ruim acht jaar bij Tineke. Twee jaar later krijgt ze de kans om bij Anky van Grunsven te gaan trainen, en verhuizen haar paarden begin 2018 naar Erp. Begin 2020 nemen ze terug intrek in de stallen van Academy Bartels. “Ik wilde de paarden graag weer dichter bij huis, zodat ik het beter kan combineren met mijn bedrijf en het lesgeven. Leuk vond ik dat Tineke zei dat ze al even bij Romando was gaan kijken, toen hij net op stal stond.

Toekomst
Naast de 15-jarige Romando (Romanov x Romancier), waarmee Elise uitkomt op Grand Prix niveau, heeft ze nog een andere troef. De grote zwarte Django Unchained. Elise vormt sinds ander half jaar een combinatie met deze pas 8-jarige nakomeling van Don Juan de Hus x De Niro. Ze brengt hem uit in de Lichte Tour. “Mijn ambitie is om met ‘Donnie’ ook Grand Prix te rijden, maar het gaat me nu vooral om het genieten. Hij is nog jong, dus we hebben tijd. Deze zomer heb ik ook zijn halfbroertje gekocht, uit Vitalis (x De Niro). Daar ben ik heel blij mee! Een mooi paard voor de toekomst. En ze hebben dezelfde blik in hun ogen, erg leuk.”

En met het oog op de toekomst is ze in januari ook weer gestart met een nieuwe opleiding, de Master in Coaching, wederom aan het Cruyff Institute. “Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen, als persoon, maar ook in lesgeven. Je kunt pas anderen coachen als je jezelf kunt coachen, heb ik geleerd. Het is een opleiding met een keer per maand twee lesdagen en een persoonlijke coach. Zij zegt dat ik hoge verwachtingen heb van mezelf. Dat klopt ook wel. Dus we blijven leren, met Tineke de paarden netjes opleiden en genieten”, besluit Elise lachend.