flag en

Elk halfjaar op vriendenvakantie bij Academy Bartels Paard

Al zo’n 20 jaar is Barbara Boot regelmatig te vinden bij Academy Bartels. Samen met haar twee paarden en de gezellige vriendengroep, waar Imke en Joep ondertussen ook deel van uit maken, was ze ook twee weken terug te vinden in Hooge Mierde. Zelf vertelt ze: “Ik rij paard voor mijn hobby, maar ik wil wel steeds een beetje beter worden. Daarnaast staan de weken bij de familie Bartels ook vooral in het teken van een gezellige vakantie met vrienden.”

Verder gaan waar we gebleven waren

Afgelopen week bracht Barbara zowel de 9-jarige ruin Spike, die in eigendom is van Carolien Baan, mee, als de 8-jarige merrie Wintflower. Beide paarden zijn toevallig een nakomeling van de hengst Sir Donnerhal. Barbara: “Dat is echt puur toeval. Daarnaast lopen ze ook allebei op Z-niveau, maar natuurlijk zijn er ook verschillen. Zo is Spike gewoon nog niet ver genoeg in de africhting om hoger te starten, terwijl bij Wintflower het probleem vooral mentaal zit. Zij kan al veel meer en heeft heel veel talent, maar is mentaal nog niet sterk genoeg om in een hogere klasse uit te komen. Ik rij dan ook echt op gevoel en geef mijn paarden de tijd die ze nodig hebben.”

Voor de trainingsweek bij Academy Bartels had ze geen specifiek doel. Ze vertelt: “Dat is het mooie als je vaker een trainingsarrangement volgt, dan ga je gewoon verder waar je gebleven bent. Ik kom dus niet voor één specifiek punt waar ik tegenaan loop. We werken in de trainingen meer aan basisprincipes, zoals meer controle krijgen, meer achterbeen gebruik en meer oprichting. Imke ziet vaak direct waarin we afgelopen maanden verbeterd zijn, maar ook welke punten wellicht zijn blijven liggen. Dat is heel fijn.”

Een nog groter meetmoment dan een wedstrijd

Eigenlijk ziet Barbara de trainingsweken bij Bartels telkens als een meetmoment. Barbara: “Je werkt echt naar zo’n trainingsarrangement toe, want je wil uiteindelijk toch stiekem hebben dat Imke ziet dat je verbeterd bent. Natuurlijk zijn wedstrijd ook meetmomenten, maar daar kan het door omstandigheden altijd een keer minder gaan. Hier train je gewoon vier dagen, waardoor dit voor mij als een nog beter meetmoment voelt.”

“Daarnaast volg ik sowieso de trainingsmethode van Academy Bartels, omdat ik het zo mooi vind dat het doel is om met minder hulpen meer te bereiken. De gedetailleerde manier van rijden die hier nagestreefd wordt en het continu puzzelen naar de juiste aanpak voor ieder paard vind ik heel prettig.”

Hartslagmeting bij paarden

Voor het eerst volgde de vriendengroep een workshop ‘Hartslagmeting bij ruiter en paard’ tijdens een trainingsarrangement. Barbara: “Ik heb ooit eerder een workshop gevolgd over hartslagmeting, dus de theorie was niet helemaal nieuw voor mij, maar zeker wel interessant. Zo werd er uitgelegd dat je als je vandaag intensief traint op kracht, dat je daarna dan twee dagen rustig aan moet doen. Niet dat je dan niet mag rijden, maar minder intensief. Dit zijn dingen die wellicht voor de hand liggen, maar waarvan het goed is dat je als ruiter hier weer eens, met goede onderbouwing, op gewezen wordt. Hoe je moet trainen om fysieke verbetering te realiseren bij je paard, is immers iets waar alle ruiters mee puzzelen.”

Vooral veel gezelligheid met vrienden

Ondanks dat Barbara zich verder wil ontwikkelen met haar paarden, komt ze ook vooral voor de gezelligheid naar de trainingsarrangementen. Zo vertelt ze lachend: “We komen altijd met zijn allen, waardoor het hele trainingsarrangement alleen maar bestaat uit mensen die ik ken. Natuurlijk kan er wel eens iemand niet, maar die plekken vullen we dan ook weer zelf op met mensen uit onze omgeving die een keer mee willen, zoals stalgenoten. Zelf kom ik uit de regio van Utrecht, maar onze vriendengroep zit wat meer verspreid over midden- en noord Nederland. We hebben een groepsapp, genaamd ‘Ponykamp’, waarmee we onderling contact houden. Dat gaat prima, want we zijn echt al jaren goede vrienden. De voorpret van dit trainingsarrangement begint dan ook al vroeg. Iedereen denkt mee hoe we de week zo leuk mogelijk kunnen inrichten. Zo grappen we altijd dat niemand in de laatste les wil rijden, want dan zit de rest van de groep al te genieten van hapjes en drankjes in de bibliotheek, haha.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.