flag en

“Een Gelders paard op een dressuurwedstrijd is nog steeds een uniek zicht” Paard

Eline Jansen (34) kwam met haar ‘half Gelderse ruin’ Valentijn (v. Le Roi) vorige week naar Academy Bartels om het zesdaagse trainingsarrangement van Tineke te volgen. Deze unieke combinatie start momenteel in het M2. “Wanneer we op wedstrijd aankomen zijn er af en toe mensen die ons met hele grote ogen aankijken. Met een Gelders paard heeft iedereen je altijd gezien”, lacht Eline.

Eline en de 18-jarige Valentijn kennen elkaar al erg lang. “Mijn tante heeft Valentijn gefokt, en ik heb hem als jaarling gekregen. We kennen elkaar dus al van toen hij heel klein was. Toen Valentijn 10 jaar was, zijn we begonnen met het inrijden. Daarvoor stond hij altijd op de weide. Nu is hij eigenlijk nog steeds een puber die heel graag uittest waar de grenzen liggen.”

Geen engeltje
In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is Valentijn niet het gemakkelijkste paard. “Valentijn kan soms heel lastig zijn,” vertelt Eline. “Hij kan erg heet worden en drammerig doen en hij test je ook graag uit. Tijdens onze eerste les was hij best stout, maar eigenlijk was dat nog niet zo slecht. Ik ben meteen met Tineke aan de slag gegaan om te werken aan de algemene aanleuning en mijn eigen zit. Dat was ook de grootste reden waarom we naar Academy Bartels zijn gekomen. We starten nu M2, maar in de proef zijn er toch nog kleine dingetjes waar we tegenaan blijven lopen. Ik wil nu de basis echt perfect beheersen zodat we binnenkort ook in het Z een goede proef kunnen neerzetten.”

Domme vragen bestaan niet
Niet alleen de lessen maar ook de gastvrijheid op Academy Bartels viel goed in de smaak bij Eline. “Soms hoor je wel eens dat ruiters op dressuurstallen een beetje uit de hoogte kunnen doen, maar daar heb ik hier helemaal niets van gemerkt. We zijn allemaal enorm gastvrij ontvangen. Je hoeft eigenlijk over niets meer na te denken wanneer je hier arriveert. Er wordt zo goed voor je gezorgd, dat je de focus helemaal op jezelf en je paard kan leggen. Je mag altijd vragen stellen aan Tineke of Imke, zelfs wanneer je naar een andere les aan het kijken bent. Je krijgt daardoor het gevoel dat er naar je geluisterd wordt en ook oprecht op je vraag een antwoord wordt geformuleerd. Ik volg zelf op dit moment de Aspirant Instructeursopleiding van de KNHS, het is daarom super leerzaam om te zien hoe deze instructeurs lesgeven en combinaties begeleiden.”

Alleen maar hoogtepunten
Voor Eline kan de week niet meer stuk. “Het was de eerste keer dat ik een trainingsarrangement volgde op Academy Bartels, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn. Ik heb alleen maar hoogtepunten meegemaakt deze week, ik kan echt niet kiezen wat ik het leukste vond. Het bewuster leren paardrijden door de combinatie van de flexchair, de fysieke bewustwording en de lessen met je paard, geven je de juiste handvaten om je eigen rijvaardigheid te verbeteren. De prachtige accommodatie en gastvrijheid maakten het voor mij een week om niet snel te vergeten”, besluit Eline.