flag en

Doen en oefenen om beter te worden – Trainingsarrangement Paard

Indra Iliaens, afkomstig uit het Belgische Zutendaal, net over de grens bij Maastricht, was vorige week te gast voor het zesdaagse trainingsarrangement van Imke. Ze kwam in contact met Academy Bartels door de eigenaresse van de stal waar haar paard Highlight in pension staat. “Zij heeft deze zomer deelgenomen aan het trainingsarrangement springen met Bianca Schoenmakers. Ik dacht ‘dat wil ik zelf ook heel graag eens ervaren’, en dus schreef ik me in”, gaat Indra van start. “En ik vind het heerlijk, een weekje lekker veel tijd voor mijn paard.”

Handen lager, breder en meer openen
Indra kocht de inmiddels 8-jarige Highlight (Cover Story x Carry Gold) als tweejarige op de KWPN Hengstenkeuring. Ze brengt de grote bruine uit op wedstrijd in België: “We rijden op M-niveau en trainen momenteel de oefeningen voor het Z. Ik wil deze week vooral werken aan de losgelatenheid, gedragenheid en verfijning.”

“De eerste drie trainingen hebben we gewerkt aan een lossere bovenlijn en de nagefelijkheid. Deze moest constanter. Ik heb nu geleerd hoe ik met een constantere lichte druk op de teugels moet rijden en hoe te wachten totdat hij nageeft. De workshop op de Flexchair met Saskia Heijkants heeft mij onder andere daarbij erg geholpen. Ik moet mijn handen lager houden, breder en meer openen. Zo blijft hij veel constanter in de aanleuning omdat hij beter begrijpt wat er van hem wordt gevraagd. Ook moet ik meer op mijn zitbeenknobbels gaan zitten en mijn bekken iets kantelen. Dan kan ik mijn benen losser laten ‘liggen’ en heeft mijn paard meer ruimte om te bewegen en zich losser te laten en worden.”

“De houding en zit les met Mischa Koot, aansluitend op de Flexchair, was een hele fijne aanvulling. Mischa heeft ook erg fijn les en het was een hele doelgerichte training. Ik moet niet bang zijn om fouten te maken, maar echt met de tips aan de slag gaan. Oefenen en oefenen. Door te doen, beter worden.”

“Ik hoop dat ik dit de komende dagen zo kan verbeteren, dat we dit ook kunnen gaan toepassen in de appuyementen en wellicht al kunnen toewerken naar de wissel. Dan weet ik waar we thuis verder mee kunnen trainen en waar ik dan op moet letten”, vult ze aan.

Bewustwording
“We hebben in de avond een deel van de Masterclass van Imke gekeken en daarin al iets gezien van de fysieke bewustwording met Bouke van Spreeuwel. Tijdens de workshop zelf vond het ik vooral interessant om te ontdekken welke spieren we veel gebruiken tijdens het rijden en hoe we deze extra kunnen trainen. De oefening met de twee ballen op elkaar vond ik wel uitdagend. Wanneer je denkt dat je recht zit, lijkt het gemakkelijk om je evenwicht te bewaren, maar dit was veel moeilijker dan ik dacht”, lacht ze. “De laatste oefening was een coördinatie-oefening om ons zelf bewust te maken van het feit dat we aan onze paarden ook dingen vragen waar veel coördinatie bij komt kijken. Tijdens de oefening met de touwladder werd duidelijk dat het niet zo vanzelfsprekend is dat die oefening meteen lukt en dat er heel wat denkwerk en concentratie voor nodig is. Dat is echte bewustwording.”

Veel motivatie
“Het was nog wel even spannend of we konden komen, in verband met de aangekondigde corona-lockdown in België, en ook maakte Highlight een paar gekke sprongen in de wei zondag. Maar gelukkig was hij fit en is de grens met België gewoon open. Het is heerlijk hier, in deze toch wel vreemde tijd. Ik vind het jammer om weer naar huis te moeten, maar we kunnen weer met goede moed en veel motivatie verder trainen”, besluit Indra.