flag en

De sfeer is in tien jaar tijd niet veranderd – Trainingsarrangement Paard

Heleen de Roo is een oude bekende van de familie Bartels. Vijftien jaar geleden was ze regelmatig te vinden op Landgoed Culitsrode, door met verschillende paarden deel te nemen aan onze trainingsarrangementen. Na verschillende jaren, kreeg Heleen een paard waar het minder mee klikte. De motivatie om nog deel te nemen aan een trainingsarrangement was daardoor weg. Gelukkig bracht haar nieuwe paard Jammerdan (v. Lord Leatherdale) hier verandering in, waardoor we Heleen afgelopen jaar, na tien jaar afwezigheid, opnieuw mochten verwelkomen op Academy Bartels. Ook vorige week was zij weer van de partij, samen met haar man, nichtje en stalruiter, voor een 6-daags trainingsarrangement van Imke.

Veel veranderd, maar de sfeer is nog steeds goed

De afgelopen 10 jaar is er veel veranderd op Academy Bartels. Dit is ook Heleen niet ontgaan. Ze vertelt: “Vijftien jaar geleden werden de trainingsarrangementen nog op het terrein van Tineke Bartels gegeven. De nieuwe hallen stonden er nog niet en alles was nog wat kleinschaliger. De gezelligheid was echter heel erg leuk toen, en dat is eigenlijk niet veranderd. Nu zijn de faciliteiten veel groter en uitgebreider, maar het persoonlijke en de leuke sfeer is gelukkig gebleven.”

Het doel: een stapje hoger komen dan Z2

In de 7-jarige Jammerdan heeft Heleen haar ‘soulmate’ gevonden, zoals ze zelf zegt. Ze heeft de mooie ruin nu ruim een jaar in bezit en geniet elke dag van hem. Heleen: “Het is echt zo’n fijn paard. Hij vind het leuk om te werken, maar is ook heel relaxed. Iets dat ik heel fijn vind, nu ik zelf ook niet meer de jongste ben. Verder pakt hij het werk heel makkelijk op en heb ik vanaf het eerste moment dat ik hem zag echt een klik met dit paard.”

Door COVID-19 heeft de combinatie nog geen officiële wedstrijden gestart. “Maar dat wil ik zeker wel gaan doen. Dit trainingsarrangement was een mooie voorbereiding hierop. Je rijdt immers toch op een andere locatie, die voor zowel paard als ruiter best spannend is. Ik merk nu al dat we met deze spanning beter konden omgaan dan een half jaar geleden, toen we hier ook waren. Voor mijn gevoel zijn we nu dus echt klaar voor de wedstrijden. Ik wil Jammerdan eerst uitbrengen in de klasse M, daar is hij zeker klaar voor, maar ons uiteindelijke doel is net dat stapje hoger dan Z2 te behalen. Ik heb met meerdere paarden Z gereden, maar nooit de stap naar de ZZ-licht of hoger gemaakt. Hopelijk komt daar met Jammerdan verandering in.”

Ruitervoorkeuren was erg leerzaam

Afgelopen week betrof het een Trainingsarrangement Ruitervoorkeuren. Het was voor het eerst dat Heleen kennismaakte met Ruitervoorkeuren. Heleen: “Het was echt een heel interessante workshop. De samenwerking tussen Suzanne Heemskerk en Mischa Koot was ook heel goed, de tips sloten super aan op de praktijk. Eigenlijk zouden deze twee zo een heel eigen arrangement kunnen vullen.”

Als er doorgevraagd wordt naar één van de eye-openers van deze workshop, legt Heleen uit: “Ik heb een linkerbeen dat een heel eigen leven leidt. Dat heb ik al heel lang, ik krijg regelmatig de vraag van instructeurs ‘waar dat linkerbeen nu weer naar toe gaat’. Bij de workshop Ruitervoorkeuren besprak ik dit en leerde ik dat als ik mijn gewicht anders verplaats, ik automatisch mijn linkerbeen beter op zijn plek houdt. Dit heb ik nog nooit eerder gehoord, maar lijkt te werken!”

Omdat Heleen een 6-daags arrangement volgde, kreeg ze niet alleen de workshop Ruitervoorkeuren aangeboden, maar ook de workshop ‘Inspanningsfysiologie: Hartslag meting bij je paard’. “Ook deze workshop was nieuwe voor mij en heel interessant. Al met al vond ik dit trainingsarrangement met deze workshops misschien nog wel leuker dan het ‘normale’ trainingsarrangement.”

Een leuk mens als instructeur helpt

Ondanks de leerzame workshops, komt ook Heleen natuurlijk vooral voor de lessen van Imke. “Het zijn de kleine tips die Imke geeft, die zorgen voor zo’n groot verschil. Dat vind ik elke keer weer heel tof om te merken. Als ik dan naar mezelf kijk, dan gaan de tips over bijvoorbeeld de nageeflijkheid en mijn zit. Ik moet meer in mijn paard zitten. Daarnaast merk ik dat alleen door hier al te gaan lessen en bijvoorbeeld een rondje te stappen over de galoppeerbaan, ik echt uit mijn comfort-zone wordt getrokken. Dat is ook heel leerzaam.”

Voor Heleen is een fijne sfeer tussen instructeur en ruiter heel belangrijk. “Imke is gewoon een leuke vrouw. Dat helpt enorm. Ze geeft heel technisch les en is geen softie in haar aanwijzingen, maar ze maakt ook regelmatig een grapje. Ik hou daar van.”

Samen met man, nichtje en stalruiter

De in Stadskanaal wonende Heleen kwam zoals eerder aangegeven niet alleen naar Academy Bartels. Ook haar man, haar nichtje Kirsten en de jonge ‘stalruiter’ Dionne waren aanwezig. Heleen vertelt: “Tijdens het trainingsarrangement in april heb ik zó genoten, dat ik meteen dit arrangement geboekt heb. Kirsten was ook al eerder geweest en wilde ook weer mee. Dionne daarin tegen is hier voor het eerst. Met haar heb ik een klein bedrijf  in de paardenhandel: HDR Sporthorses. Zij rijdt deze paarden en het leek me daarom leuk voor haar om deze ervaring ook mee te maken. Tenslotte is ook mijn man mee, wat ik super gezellig vind. Hij heeft niet direct iets met paarden, maar geniet er wel van dat ik hier zo geniet.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.