Twee zussen uit Schoorl, samen, voor het eerst op trainingsarrangement, of beter gezegd mini-vakantie zoals ze het zelf noemen. Beiden zijn zeker niet onbekend in het vak, maar juist werkzaam, of werkzaam geweest, binnen de hippische sector. Naast het ontwikkelen van zichzelf en hun paarden, kwamen de dames ook voor een paar lekkere dagen er tussenuit, en dat is meer dan gelukt!
Voor Caroline niet de eerste keer dat ze afreisde naar het zuiden, maar dit keer overtuigde ze ook haar zus Anoeska om mee te gaan. Waar Caroline voor de derde keer met haar voskleurige KWPN’er Limited Edition het trainingsarrangement volgde, nam Anoeska haar jeugdige 5-jarige PRE mee genaamd Luc. Eddie, zoals Caroline haar ruin ook wel noemt, is een zevenjarige van 1.83m die momenteel getraind wordt om uitgebracht te gaan worden op Z-niveau.
Je weet het eigenlijk wel, maar toch zorgt het voor eye-openers
Caroline kwam al drie keer eerder naar Academy Bartels en de afgelopen paar maanden merkte ze dat haar paard wel echt meer volwassen is geworden. Ze is nu vooral bezig met het meer tot dragen laten komen van haar paard, waar dit voorafgaand nog een beetje spelenderwijs was, is nu wel echt de bevestiging gekomen dat haar paard makkelijk in staat is om zich goed te kunnen dragen en sterk genoeg is om kleiner te worden. Caroline vertelt “Je leert elke keer weer wat nieuws hier. Eigenlijk weet je het ook allemaal wel, je weet het uit de boeken, de ervaringen van je vorige paarden, maar om het dan bij dit paard passend te maken daar krijg je hier toch weer nieuwe handvaten voor. Zo zei Imke bijvoorbeeld dat ik in de vliegende wissels teveel bezig was met het totale plaatje, terwijl ik mij bezig moet houden met wat er achter het zadel gebeurd. Eerst achter vlugger maken, op dat binnen achterbeen zitten en dan wisselen. Dat was voor mij echt wel weer een eye-opener”.
Een van de redenen ook voor Caroline om zich weer aan te melden voor een trainingsarrangement: “Mijn hoofdreden om deel te nemen aan de trainingsweken is om mijn paard verder op te leiden. Eddie is een erg groot paard, wat het af en toe wel is wat lastiger kan maken dan bijvoorbeeld bij een wat compacter paard. Ik had ook nog nooit eerder met zo’n groot paard gewerkt en het is dan heel fijn om handvaten te krijgen. Het is ook leuk om eens in de zoveel tijd weer even te zien wat de progressie is en wat het volgende is waaraan we weer kunnen gaan werken. Daarnaast ben ik werkzaam o.a. als instructrice op Duinmanege van Poelenburgh en ook met die gedachten volg ik een trainingsarrangement met veel plezier. Wat ik hier leer gebruik ik thuis ook weer in mijn lessen om mijn ruiters weer verder te helpen ”.
Alle verwachtingen overtroffen
Anoeska is tevens instructrice, maar niet langer werkzaam binnen de paarden. Waar zij eigenlijk dacht geen wedstrijden meer te willen gaan rijden na een carrière switch, kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Toen Luc dus op haar pad kwam, kwam toch ook weer haar ambitieuze kant steeds vaker bovendrijven. Zo vertelt ze: “Je gaat dan toch lekker aan de slag met zo’n paard. Samen trainen, samen rijden, en ja dan word je toch weer fanatiek. Je bent dat natuurlijk ook gewoon van origine, je wilt toch vooruitgang boeken, doelen behalen en progressie maken. Het werkt gewoon heel motiverend om jezelf en je paard te blijven ontwikkelen”.
Ook legt ze uit dat voor haar het rijden van een PRE ook relatief nieuw was. Het ras kenmerkt zich vaak door een wat korte en compactere bouw, wat op het op lengte rijden vaak wat moeilijker maakt. Dat feit, gepaard met haar nog relatief weinige ervaring met een PRE evenals het gevoel van pas ik daar wel tussen met mijn PRE, was het volgen van een trainingsarrangement niet direct vanzelfsprekend. “Je denkt toch een beetje in het begin van is dat wel al iets voor mij met dit paard? Ik ben echt wel ambitieus van mezelf, ik weet dat ik dan ook graag bij dit soort dingen ook graag wil laten zien wat we in huis hebben, maar ik wist ook wel dat het nu nog niet helemaal tot zijn recht ging komen. En dat weerhoud je er dan toch beetje van om je aan te melden met een PRE voor zoiets”.
Echter overtuigde Caroline haar om toch mee te gaan en daar is Anoeska maar wat blij mee. “Ik ben zó blij dat ik geweest ben! Ik heb mij op geen enkel moment minder gevoeld dan de rest en het heeft mijn verwachtingen echt overtroffen. Imke is ook zo positief en motiverend, en kijkt heel erg naar het individuele paard en de ruiter. Het maakt hier gewoon echt niet uit, je bent met elk soort paard en op elk niveau welkom. Ik zou het nu ook iedereen aanraden om te gaan”.
Mini-vakantie mét je paard
Naast dat je tijdens de trainingsarrangementen jezelf en je paard ontwikkelt in het rijden en bezig bent met het leren van nieuwe dingen, is het ook een heerlijke mini-vakantie. Althans zo omschrijven de twee zussen het. “Naast dat je heel veel leert hier, is het ook gewoon heerlijk om met je paard weg te zijn en je bouwt dan echt een band op. Het is echt genieten hier” vertelt Anoeska en Caroline vult aan: “Het is echt als thuiskomen. Een ultiem vakantiegevoel. Je voelt je hier altijd welkom, er is altijd wel wat te kijken, maar alles kan en mag hier ook. Of je nu aanschuift bij als Imke aan het rijden is, of liever nog even rond stapt met je eigen paard of misschien wel lekker op je kamer wilt zijn, het is allemaal goed. Iedereen is vriendelijk en je leert ook gewoon door hier rond te lopen en te kijken”.
To-the-point tips met de Flexchair
Bij elk trainingsarrangement zitten een of twee workshops. Bij het 3-daagse arrangement van Anoeska en Caroline zat dit keer de workshop Flexchair. Caroline vertelt: “Het is heel fijn dat hier gewoon heel veel kennis in huis is. Ik heb de workshop Flexchair al wel is meer gevolgd bij Saskia Heijkants en toch komt er elke keer weer wat anders uit waarmee je aan de slag kunt gaan”. Voor Anoeska was het de eerste keer op de Flexchair en haar bracht het ook een hoop eye-openers. “Ik voelde vrij snel wat wel goed ging en wat niet goed ging op de Flexchair. Saskia speelt daar dan direct op in en komt met to-the-point tips die meteen resultaat bieden. Het is niet dat je het niet weet, je weet het allemaal in principe wel, maar toch het op dat moment zien, ervaren én voelen in combinatie met de juiste begeleiding maakt dat er bewustzijn komt en dat is gewoon heel leuk!