flag en

De ober-techniek ga ik niet vergeten – Trainingsarrangement Paard

Twee jaar geleden wilde Cora Kleinhout al een trainingsarrangement volgen, maar helaas zat toen alles vol. Ze vroeg ons direct te bellen als er nieuwe data bekend waren zodat ze kon kijken wanneer het uit kwam en dit jaar was het dan eindelijk zo ver. Ondertussen is dochter Puck Vermeulen ook bijna 12 jaar, dus mocht zij met haar pony mee voor een gezellig moeder-dochter weekje tijdens het 4-daagse trainingsarrangement van Imke.

Bevestigen van de piaffe

Cora is met de vosruin Chanel (Citango x Negro) Intermediaire II startgerechtigd. Ze vertelt: “Eigenlijk zijn we al wel klaar voor de Intermediaire II, het enige wat nog niet bevestigd is, is de piaffe. We vinden dit beide een moeilijk oefening. Het doel voor deze week was dan ook het verder aanleren en bevestigen van deze oefening. De eerste les hebben we al een mooi begin gemaakt hiermee. Ik heb dan ook goede hoop dat we de komende lessen hier echt stappen in kunnen zetten.”

De 11-jarige Puck heeft een heel ander doel met haar c-pony Noorderot’s Armando. Samen met haar prachtige pony oefent ze om de overstap te maken naar de C-M2. Puck: “Daarnaast wil ik nog werken aan de rechter lengtebuiging en de aanleuning. Op sommige momenten vinden we dit nog lastig. Hoe ik dat kan verbeteren, leer ik graag hier.”

Houding & zit

Tijdens de workshop Flexhair werd het gevoel van moeder en dochter bevestigd dat de moeilijkheden waar ze in het rijden tegen aan lopen, deels ook uit de houding en zit komen. Cora: “Chanel wil graag zijn rechterachterbeen buiten de massa plaatsen in de verzameling, dat is iets dat we moeten verbeteren om de piaffe te verbeteren. Imke gaf in haar les al aan dat ik dit niet op moet lossen met mijn rechterhand, maar juist ook met mijn zit en been. Op de flexchair kwam er ook uit dat ik mijn linkerheup iets vastzet, waardoor ik het moeilijker maak voor mijn paard. Ik moet mijn linkerheup iets ontspannen en laten zakken. Daarbij mag ik mijn rechterhand niet vast zetten. Ondanks dat het maar details zijn, zijn dit wel de punten waar voor ons als combinatie ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Eigenlijk moeten zowel ik als mijn paard diagonaal trainen om nog beter te worden.”

Ondanks dat het maar details zijn, zijn dit wel de punten waar voor ons als combinatie ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Eigenlijk moeten zowel ik als mijn paard diagonaal trainen om nog beter te worden.”

Als Puck wil vertellen over haar ervaring met de flexchair, schieten beide dames al in de lach. Puck: “Mijn pony neemt op mijn rechterteugel vaak meer contact dan op mijn linkerteugel. Hierdoor is de buiging naar rechts ook moeilijk voor mij. Op de flexchair kwam ik er achter dat door de voorkeur van mijn pony, ik onbewust mijn rechterbeen iets op ben gaan trekken. Daarnaast moet ik flexibel in mijn handen blijven. Hiervoor moet ik de ober-techniek gaan toepassen. Dat houdt in dat ik mijn handen niet naar beneden mag drukken, maar juist mijn duimen naar buiten moet draaien, zodat ik meer flexibiliteit heb in mijn ellenbogen. Net als een ober die een dienblad vast heeft. Deze ober-techniek ga ik niet meer vergeten!”

Echt even tijd voor je paard

Ondanks dat de week nog niet afgelopen is ten tijden van het gesprek met Cora en Puck, zijn de dames nu al erg enthousiast. Cora: “We zitten in een leuke groep, met verschillende leeftijden en niveaus. Echte kinderen zijn er buiten Puck om deze week niet, maar wel een aantal meiden van 16 en 17 jaar. Daarnaast heeft ze gisteren ook leuk met Joep gespeeld. Verder vind ik het heerlijk om heel de dag de focus op mijn paard te kunnen hebben. Ik werk normaal gewoon fulltime, waardoor ik de paarden, die overigens wel aan huis staan, altijd in de avonden rijdt. En natuurlijk schiet ook dat er wel eens bij in door de drukte. Deze week is dus alleen al genieten doordat ik even echt kan focussen op Chanel.”

Puck vult aan: “Ik vind het tot nu toe ook gezellig. Gisteren tijdens het gourmetten hebben we gezellig gekletst. Stiekem zou ik wel hier willen blijven, maar volgende week moet ik weer naar school. Ik ga dan naar de brugklas, dus dat is ook leuk.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.