flag en

De Flexchair speelde een cruciale rol Paard

De 28-jarige Esther Kos, instructrice bij manege de Ruif in Amsterdam, reisde afgelopen week af naar Hooge Mierde. Samen met haar 15-jarige merrie Ziana’s Roos K (Sir Sinclair x Jet Set-D) nam ze deel aan het trainingsarrangement van Imke. Esther heeft haar merrie nu zo’n zes jaar en ze hebben een fijne band met elkaar, waar vertrouwen aan ten grondslag ligt. Het duo is inmiddels Z1-startgerechtigd en het debuut lijkt eraan te komen. “Het paardrijden is mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders lieten mij al op jonge leeftijd kennismaken met deze prachtige dieren en die liefde is er nog steeds.” Dat het paardenvirus nog steeds grip heeft op Esther en haar familie blijkt uit het feit dat ze dit arrangement cadeau heeft gekregen van haar vader. “Mijn vader is met ons mee afgereisd naar het zuiden en is de hele week gebleven. Zo kon hij onze ontwikkeling van dichtbij meemaken en onze aandachtspunten ook aanhoren. Dat helpt in de gesprekken en het maken van plannen om deze aandachtspunten te verbeteren.”

 

Op maandagmiddag schreef ze met Imke haar doelen op. Het belangrijkste om aan te werken waren de rechtgerichtheid en oprichting van het paard. Al gauw bleek dat de houding van Esther hier een cruciale rol in speelt: “tijdens de training met de flexchair kwam naar voren dat ik mijn bekken meer moet kantelen. Dit helpt in de balans en het geven van de hulpen, maar ook in het verminderen van mijn rugklachten. Door het veranderen van mijn houding wordt de oprichting van Ziana’s Roos K een stuk eenvoudiger. En door mijn bovenbenen meer te ontspannen worden de keertwendingen ook beter, want Roos kan nu makkelijker om haar achterhand draaien.”

De komende tijd gaat Esther thuis aan de slag met alle adviezen en tips die ze vorige week heeft gehad. Zo neemt ze de oefeningen uit de fitnessles ten harte en gaat ze proberen de oefeningen twee keer per week thuis te doen. “Ik vind het namelijk belangrijk dat mijn spieren zowel sterker als soepeler worden en ik dus bewust mijn lichaam kan aan- en ontspannen.”

Het trainingsarrangement wordt door velen als zeer divers ervaren, op allerlei fronten. Dit onderschrijft ook Esther. “De diversiteit merk je op verschillende manieren. Zo zijn er natuurlijk ruiters en amazones van allerlei niveaus en hebben we allemaal verschillende doelen waar we naartoe proberen te werken. Maar wat ook bijzonder is, is dat je niet alleen van Imke les krijgt – ik heb namelijk ook les gehad van Mischa Koot en Tineke Bartels. Dat brengt ook een mooie diversiteit met zich mee”, vertelt ze. Voor de les van Tineke was Esther best wel zenuwachtig. Ze ging er voorzichtig van uit dat Tineke strenger zou zijn dan de rest. “Maar dat viel me alles mee. Het was juist ontzettend leuk en een bijzondere ervaring om van zo’n gerenommeerde amazone les te krijgen.” Als laatste geeft ze aan dat ze het prettig vindt om te ervaren dat haar visie op rijden en lesgeven overeenkomt met die van de instructeurs bij Academy Bartels. “Het is best fijn om op deze manier bevestigd te krijgen dat wat ik probeer over te brengen en te leren aan de kinderen op de manege strookt met de ziens- en werkwijze van hier. Vooral het kunnen bijwonen van de lessen van de anderen uit mijn groep, die op verschillende niveaus rijden, maakte dit mogelijk. Wat ook nog maar eens bevestigd dat het niet uitmaakt welk niveau je rijdt; je bent altijd welkom om een trainingsarrangement te volgen. Zolang je maar fanatiek bent en écht wilt leren.”