flag en

Controle houden – Trainingsarrangement springen Paard

De 14-jarige Nick Sparreboom verbleef vorige week voor het eerst op Landgoed Culitsrode. Samen met zijn vader en zijn pony Zafir maakte Nick de reis van Heemskerk naar Hooge Mierde om vier dagen lang veel te leren tijdens het springarrangement van Bianca Schoenmakers.

De combinatie
Nick vormt sinds september een combinatie met de bruine Zafir. Zafir is een 5-jarige nakomeling van Zodiak’s Boy for Future. Nick vertelt: “Zafir is ontzettend lief en aanhankelijk. Hij wil altijd knuffelen en heeft altijd zijn oortjes naar voren. Met rijden heeft hij altijd de wil om te werken en hij springt altijd.” Zafir kende de basis toen hij bij Nick kwam, maar er zat ook nog wel wat werk aan. Nick: “Ik houd wel van een beetje uitdaging, zeker nu nog bij de pony’s. Met mijn vorige pony heb ik ook al de nodige ervaring op kunnen doen, daarmee mocht ik naar het M springen en M2 dressuur.” De combinatie is super allround; het duo komt uit in zowel dressuur, als springen en eventing. In alle disciplines hebben ze al winstpunten te pakken en in de dressuur mogen ze al naar de L1. Springen is Nick’s favoriete discipline, maar voordat hij hierin de stap naar een hogere klasse maakt wil hij eerst nog meer ervaring opdoen. Daar heeft hij deze week een mooi begin mee gemaakt.

De trainingen
Nick wilde deze week vooral veel leren en veel ervaring opdoen. Ook voor zijn pony is het natuurlijk een hele ervaring ineens 4 dagen in een andere stal te staan. Zafir wil nog wel eens druk worden en gaan rennen bij het eerste rondje springen. Door nu vier dagen achter elkaar les te hebben heeft hij hier echt een stap in kunnen maken. Hij vertelt: “Eigenlijk hebben we alle dagen vooral gewerkt aan rechtrichten en controle houden. Bijvoorbeeld dat ik precies het aantal galopsprongen tussen twee hindernissen kon regelen. Ook hebben we eraan gewerkt dat Zafir niet direct naar binnen valt na de hindernis. Ik heb tips gekregen waarmee ik zeker straks ook zelf tijdens trainingen en wedstrijden mee aan de slag kan”. Over Bianca’s manier van lesgeven zegt Nick het volgende: “Ik vind het heel fijn dat Bianca mij steeds na het rijden van een lijntje even bij haar roept om te zeggen wat ik goed deed, wat niet en hoe ik dat het volgende rondje beter kan doen.

Dan weet ik direct waar ik op moet letten en kan ik zien of het daarna inderdaad beter gaat. Dat werkt voor mij veel beter dan pas op het einde de hele les te bespreken.” Zijn vader vult aan: “Die tussentijdse evaluatie is echt heel goed inderdaad.”

“Ze zag het meteen”
Op de tweede dag van het arrangement volgde Nick de Flexchair workshop. Hij vond dit erg leuk en was erg onder de indruk van hoe snel Saskia zag wat er beter kon aan zijn zit. “Ik ging zitten en Saskia zag direct dat ik mijn rechterbovenbeen strakker tegen het zadel heb liggen, of in dit geval tegen de kruk dan. Hierdoor zet ik met rechts meer druk en gaat mijn pony dus moeilijker naar rechts. Eerder had ik dit nooit echt in de gaten, maar nu ik het wist zag ik het inderdaad terug met rijden. Op de Flexchair heb ik geoefend met het openen van mijn rechterbovenbeen. Het effect daarvan zag ik direct terug. Van tevoren kwam ik op het aangesloten scherm bijna niet in het rechterpunt als ik mijn bovenlichaam stil hield en dus vanuit mijn heupen mee moest bewegen. Daarna ging dit al meteen een stuk beter. Echt een bruikbare tip, waar ik ook in de praktijk mee aan de slag kan.”

Toekomst
Nick gaat na de zomervakantie naar Havo 4, maar voor de toekomst ambieert hij eigenlijk een professionele carrière in de springsport. Nick: “Mijn ultieme doel is om ooit op Olympische Spelen te rijden.” Langzaamaan is hij dan ook al op zoek naar een leuk springpaard met wat ervaring, maar voor nu ligt de volle focus nog op Zafir. In de iets nabijere toekomst willen Nick en zijn vader ook nog eens terugkeren naar Academy Bartels, nadat deze week hen zo goed is bevallen. Nick: “Ik was de jongste van de groep, maar desondanks klikte het hartstikke leuk met iedereen. Ik wil volgend jaar zeker weer deelnemen aan een springarrangement.” Ook zijn vader was te spreken over de week: “Het is een geweldige accommodatie en iedereen was heel toegankelijk. Ik vond het ook super dat Tineke en Joep aansloten bij het gezamenlijke diner de eerste dag, dat gaf echt een persoonlijk ontvangst. Ik vind het ook zeker voor herhaling vatbaar en wat mij betreft zie je ons ook terug voor een dressuurarrangement. Daar ligt tenslotte de basis en dat is ook weer heel nuttig voor het springen. Nu alleen Nick nog daartoe over zien te halen.” sluit hij het gesprek lachend af.

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.