Blog: De bron van je motivatie Paard

Er zijn heel veel verschillende types ruiters en amazones in de paardensport. Net zoals er enorm veel verschillende paarden zijn, met elk hun eigen karaktereigenschappen. Ieder van ons beoefent de paardensport om zijn of haar eigen redenen. Misschien zit paardrijden in je bloed en is het van moeder op dochter of vader op zoon steeds doorgegeven. Of misschien ben je wel de enige persoon in je familie die ├╝berhaupt iets met paarden heeft. Misschien hou je van de spanning in een springparcours of de perfectie van een dressuurproef. De waarheid is dat we allemaal om onze eigen redenen zijn begonnen met paardrijden. Maar wat houdt dat juist in voor jezelf, je trainingen en prestaties?

Op Academy Bartels vragen we altijd aan onze leerlingen wat hun drijfveren zijn en waar hun motivatie vandaan komt. Motivatie om iets te doen, kan je niet trainen. Maar het is wel belangrijk om te weten wat de bron van je motivatie is. Je echte drijfveren vaststellen is vaak moeilijker dan we denken.
Je motivatie is taakgericht wanneer je jezelf steeds wilt verbeteren. Je trainingen en je eigen vorderingen zijn belangrijker dan de wedstrijden. Je motivatie is niet-taakgericht wanneer je niet de behoefte hebt om steeds beter te worden. Lol met je knol is bij jou het allerbelangrijkste.

Wanneer je altijd wilt winnen en je jezelf het liefst op de hoogste trede van het erepodium ziet staan, is je motivatie ego-versterkend. Als je niet wilt afgaan op wedstrijd en niet graag in een sterk deelnemersveld rijdt op wedstrijd vanwege de angst om te verliezen, is je motivatie ego-beschermend.

Wanneer je heel eerlijk kan zeggen vanwaar jouw motivatie komt, kan je ook kritisch over je eigen trainingen gaan nadenken. Als je een taakgerichte en ego-beschermende motivatie hebt, ben je waarschijnlijk een echt trainingsbeest en niet zo snel tevreden met jezelf. Maar misschien verwacht je wel te veel van jezelf. Voor een wedstrijdruiter is het ideaal als je een taakgerichte en ego-versterkende motivatie hebt. Maar vergeet niet dat ook in de topsport het plezier nog steeds de belangrijkste inspiratiebron moet blijven!

Wil je meer weten over de trainingsbeginselen van Academy Bartels? Bekijk dan op onze site de verschillende trainingsarrangementen die we aanbieden.