fbpx

Aquatrainer: Fysieke training en mentale afwisseling

Aquatrainer: Fysieke training en mentale afwisseling

Wist je dat Academy Bartels gebruikt maakt van een aquatrainer voor het trainen van de paarden? Een aquatrainer is een lopende band in een bak met water. Dit is niet alleen goed voor revalidatie, maar ook de conditie van het paard wordt ermee verbeterd.

Het hele lijf gebruiken door de kracht van het water

Op de aquatrainer loopt het paard tegen de druk van het water in. Het paard zet daardoor meer kracht dan normaal in stap op het droge en leert hierdoor het hele lichaam beter te gebruiken. De aquatrainer wordt dus echt gebruikt als training, in plaats van bijvoorbeeld een rit onder het zadel. Stalmanager Desiree vertelt erover: “Het paard krijgt beweging zonder belasting van de ruiter, maar door de kracht van het water moet hij de stabiliteitsspieren in de rug en buik aanspannen. We zien dat onder andere de stap duidelijk verbetert door het gebruik van de aquatrainer”.

Inplannen in het trainingsschema

Doordat het gebruik van de aquatrainer een fysieke inspanning is voor de paarden is het belangrijk hier rekening mee te houden in het trainingsschema, Desiree: “Het gebruik van de aquatrainer plannen we zorgvuldig in. Dit doen we in samenwerking met onze fysiotherapeut Jarko Dun. Hij kent de paarden goed en weet als geen ander wat ze nodig hebben. Daarnaast overleggen we natuurlijk ook met de ruiter. Meestal voelt hij of zij duidelijk verschil na een training met de aquatrainer”.

Intensiteit van de aquatraining bepalen

Het gebruik van de aquatrainer wordt niet alleen afgestemd op andere trainingen in de week, ook wordt in overleg met de fysio de intensiteit van de aquatraining bepaald. Zowel de snelheid van de band als de hoogte van het water kunnen namelijk op het paard worden afgestemd. Zo zie je bijvoorbeeld dat als het water tot halverwege het pijpbeen komt, het paard verder zijn benen moet optillen dan wanneer het water tot de kogel komt. Dit zie je dan ook weer terug in de grootte van de beweging in de rug, lendenen en achterhand.

“De paarden vinden het leuk om op de aquatrainer te gaan”

Naast de fysieke training is de aquatrainer ook een mooie afwisseling voor de mentale gezondheid van een paard. Desiree gaat verder: “Aan de meeste paarden kun je duidelijk zien dat ze het echt leuk vinden om op de aquatrainer te gaan. Toch vindt het ene paard het fijner dan de andere, daar houden we dan natuurlijk ook rekening mee”. Daarnaast is het ook ideaal voor paarden die revalideren. De opwaartse kracht van het water zorgt dat het paard lichter wordt, waardoor de belasting op de gewrichten en pezen minder is. Ook worden de pezen direct gekoeld door het koude water. Kortom, een aquatrainer brengt vele voordelen met zich mee.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, ontvang leuke trainingsvideo's en ben als eerste op de hoogte over de trainingsarrangementen.

Een trainingsarrangement bij ons volgen?

Bekijk alle mogelijkheden op onze website.

get in touch

CONTACT FORMULIER