flag en

Weer vertrouwen in de toekomst – Trainingsarrangement Paard

De 35-jarige Anniek Winters verbleef vorige week voor het eerst op het erf van Academy Bartels voor een 4-daags trainingsarrangement. Samen met een vriendin reisde ze vanuit Boesingheliede af naar het zonovergoten Hooge Mierde, waar ze een week vol nieuwe inzichten tegemoet ging.

Duidelijk doel
Anniek had de 8-jarige ruin Iroc Platinum (v. Charmeur) meegebracht. Ze heeft hem 2 jaar onder het zadel en is nu Z2 startgerechtigd met hem. Haar doel van deze week was om Iroc echt klaar te maken voor het Z2. Ze wilde alle oefeningen graag bevestigd hebben alvorens ze de overstap maakt, om dus niet ‘op goed geluk’ de ring in te gaan. Anniek: “Ik was echt het vertrouwen in mijn paard kwijt dat dat ons zou gaan lukken. Als ik dat hier niet terug had gekregen, was ik echt een beetje ten einde raad geweest. Nu heb ik dat gevoel helemaal niet meer. Tuurlijk gaat nu niet ineens alles perfect, maar ik heb wel het vertrouwen gekregen dat het erin zit en dat het kan, dat er een weg naar toe is. Ik heb weer goede moed voor de toekomst.”

Leerzaam en herkenbaar
Anniek laat weten dat ze het een ontzettend leerzame week vind en veel dingen herkenbaar voor haar zijn vanuit haar werk als hondengedragstherapeute bij haar bedrijf Hondengedragscentrum Anniek Winters. Ze vertelt: “Ons bedrijf lijkt eigenlijk best veel op het bedrijf hier, alleen dan met honden. Wij hebben een roedel van ongeveer 70 honden met een trimsalon, dagopvang, een grote hal, een hondenhotel en kantoren. Wij geven ook 5-daagse cursussen. Dan vertel ik mijn cursisten ook om consequent te zijn en meteen te corrigeren als het misgaat. Dus dat Tineke dat nu tegen mij zei was voor mij heel herkenbaar. Ik dacht echt ‘Ja natuurlijk moet dat, dat is wat ik zelf ook vertel, wat stom dat ik met rijden dan toch niet die vertaalslag naar mezelf kan maken’. Dat was wel echt een eyeopener voor mij.”

Het is oké
De les van Susan over Ruitervoorkeuren vond Anniek fantastisch. Ze vertelt: “Het besef dat het oké is wat je zelf doet, dat het niet altijd hoeft te kloppen met het plaatje dat je in je hoofd hebt, was echt een stukje acceptatie voor mij. Dan kun je kijken naar hoe je het voor jezelf en je paard het makkelijkst kunt maken. Eerst kijken naar hoe jij bent en het vanuit dát oogpunt verbeteren. Ik heb de voorkeur altijd een beetje terug te zitten. Door de simpele tip om iets meer voorover te gaan zitten had ik een compleet ander paard. Ik voelde het echt gebeuren, hij liet los en bleef los. En ik kon gewoon zo blijven zitten, ik zat juist ineens heel relaxed.”

Achterliggende gedachte
Anniek: “Met Mischa heb ik aan de wissels gewerkt. Ik vond dat zij het super goed uitlegde. Gewoon echt het basisprincipe van een wissel, hoe het in elkaar steekt. Daardoor kon ik zelf veel sneller begrijpen waaraan ik nu moet werken. Ook dit doen wij thuis eigenlijk met baasjes en hun honden. De achterliggende gedachte uitleggen zodat zij daar thuis verder mee aan de slag kunnen. Dat begrijpen is zo belangrijk. Anders ga je eigenlijk een soort van kunstje uitoefenen terwijl je niet snapt wat je aan het doen bent. Deze week is me echt veel duidelijker geworden wat ik nu eigenlijk aan het doen bent en hoeveel invloed ik er nou eigenlijk zelf op heb. Vandaag viel eigenlijk alles van de twee eerdere dagen op zijn plek.”

Vergelijking
Anniek vertelt over de overeenkomsten die ze ziet tussen haar werk en haar rijden, ze hoopt dan ook haar eigen kennis vaker aan zichzelf over te kunnen gaan dragen. “Alles komt op leiderschap neer, zowel met je paard als je hond, je geeft een beetje druk en dan weer ontspanning en je lichaamshouding is heel bepalend. Ik ga na deze week wel vaker bij mezelf te raad wat ik tegen mijn eigen consulten zou vertellen in bepaalde situatie, maar dan met een vertaalslag naar het rijden natuurlijk. Als baasje heb je dag in dag uit met je hond te maken, dan sluipt bepaald gedrag erin, je wordt lakser. De nieuwe, frisse blik die ik ze dan geef, van ‘zo kan het ook’, heb ik nu van Tineke gekregen op de dingetjes die er bij míj ingeslopen waren. Soms heb je gewoon iemand nodig die van een afstand meekijkt. Ik ben me er weer van bewust om echt gericht te trainen, met een doel voor ogen, en om scherp te blijven.”

Hartslagmeter
Bij de workshop van Horsebeat kreeg Anniek gelijk nieuwe ideeën voor haar eigen bedrijf. “Ik zou graag eens een hartslagmeter willen gebruiken bij mensen als ze met de hond lopen en een hond tegen komen die ze spannend vinden. Het lijkt me heel interessant dan te kunnen zien wat dat met iemands hartslag doet.” Ze vond het ook interessant wat je nou bij een paard kan met zo’n hartslagmeter en deed nieuwe inzichten op: “Dat een paard juist meer kracht krijgt door hem slechts 2 minuten heel intensief te rijden en dan weer over te gaan in een hersteltraining, had ik ook niet gedacht. Ik zou zeggen dat hij sterker wordt van lang galopperen, maar dat is gericht op het uithoudingsvermogen. Achteraf klonk dat heel logisch.”

Stapsgewijs trainen
Over Tinekes trainingswijze is Anniek zeer te spreken: “Ik vind het heel fijn dat Tineke zo direct is, daar heb ik juist wat aan en kan ik echt iets van leren. Ze kijkt ook heel goed naar wat je aankan. Wat ik ook heel fijn vind is dat ze alles in stukjes knipt. In plaats van dat ze zei ‘Ja zet maar een appuyement in’, moest ik eerst gewoon in stap opzij, toen in stap opzij met een beetje stelling en toen pas in draf. Hierdoor was het voor mij veel makkelijker te begrijpen, maar ook voor mijn paard. Anders was het vaak net te veel en te snel met alles bij elkaar en dan lukt het steeds net niet, waardoor het vertrouwen ook steeds minder werd. Zo begrijp ik het beter en kom ik er wel, en als het dan een keer toch niet lukt, kan ik gewoon weer een stapje terug.”

Geslaagde week
Over de rest van de week vertelt Anniek nog het volgende: “Iedereen heeft dezelfde passie en dezelfde hobby, dat is heel erg leuk. De helft rijdt ongeveer op Z2-niveau en de andere helft op L-niveau, dus dat kan mooi verdeeld worden met de lessen en dat gaat hartstikke goed. Het mooie weer helpt natuurlijk ook mee aan een geslaagde week. Wij hadden de scooter meegenomen in de vrachtwagen dus konden ’s avonds lekker de omgeving verkennen. Alles is ook super goed geregeld, met een netjes opgemaakte kamer. Ik denk er zeker over nog eens terug te keren, dan wil ik een trainingsarrangement bij Mischa volgen.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen van onze trainingsgasten? Lees dan hier meerdere reviews.