Vakantie op Landgoed Culitsrode Paard

Mariska Vroemen uit Woerden was afgelopen op Academy Bartels met haar paard Daan (v. Wervelwind C) voor een trainingsarrangement van Imke Schellekens-Bartels. Ook heeft ze les gehad van Tineke Bartels en Mischa Koot. Daan is een 11-jarige AES ruin, en een echt mengelmoesje. Zo is er Hackney te vinden in zijn stamboom, maar ook KWPN. Het was voor Mariska de eerste keer dat ze een trainingsarrangement volgde, en het is haar ontzettend goed bevallen. Ze vroeg zich van tevoren af of ze wel goed genoeg was, en of het niveau voor de combinatie niet te hoog lag. Gelukkig is het tegendeel bewezen: “Iedereen is open, vriendelijk, en je kunt alles vragen. Je krijgt tips en tricks aangepast op je eigen niveau.”

Daan is van de eigenaresse van de manege waar Mariska werkt. Omdat haar eigen fjord al drie jaar in de lappenmand zat, was ze op zoek naar een ander paard. In de tijd dat ze een ander paard zocht, is ze aan de slag gegaan met Daan. Tussen de twee klikte het zo goed, dat ze besloten om Daan uit de manegelessen te halen. Inmiddels is de combinatie L2 startgerechtigd. “We doen het langzaamaan, ik wil eerst de basis bevestigen en ervaring op doen. Mijn doel is om ooit Z1 met hem te rijden. In theorie is dat haalbaar, maar we moeten daar wel keihard voor werken.”

Mariska’s doel tijdens het trainingsarrangement was net zo hard werken als haar paard. Tijdens de proeven wordt Daan kort in zijn hals, wat ervoor zorgt dat hij achter de loodlijn loopt. De combinatie was goed op weg deze week, er is al sprake van verbetering.

“Nu is het de kunst om thuis aan de slag te gaan met de handvatten die we hier hebben gekregen. Ik schrijf alles op wat voor mij van toepassing kan zijn, ook wat tegen andere trainingsarrangement gasten wordt gezegd. Er is hier zoveel kennis aanwezig, daar wil ik gebruik van maken!”

Daan liet zich erg tegen Mariska’s rechterbeen vallen. De Flexchair zorgde ervoor dat er snel een oplossing werd gevonden. Volgens Flexchair instructrice Saskia Heijkants moest Mariska haar rechterbovenbeen meer ontspannen. De resultaten waren meteen merkbaar in de les van Mischa Koot diezelfde middag. “Het was een leuke ervaring om met de Flexchair te oefenen. In het begin moest ik het zelf een beetje uitvogelen, maar vervolgens kwamen er hele nuttige tips uit die ik ’s middags al toe kon passen.”

Ook de clinic bleek erg interessant omdat Imke Schellekens-Bartels en Tineke Bartels op een leuke manier samenwerken. Ook kan Tineke erg goed visualiseren. Dat zorgde ervoor dat de complexere dingen op een eenvoudige manier, en ‘to the point’ werden uitgelegd.

Wanneer we Mariska vragen of ze nog terug wil komen begint ze te lachen. “Ik ga denk ik nooit meer op vakantie, ik kom hier namelijk net zo goed tot rust, en vind het heerlijk om een week lang fanatiek bezig te zijn met mijn paard. Ik vind alles fantastisch en interessant. Je merkt dat iedereen hier super gastvrij is. Zo hebben we de eerste avond met heel de familie Bartels gebarbecued. Dat was erg imponerend, maar was toonaangevend voor hoe de rest van de week zou verlopen.”