flag en

Trainen tijdens zinderende hitte in Hooge Mierde Paard

Het hete en sensibele paard Thirza (Toevallig x Balder x Planeet) is een Gelder x Selle Français x Trakehner. Voor de 49-jarige Beatrix Visser is de merrie een droompaard. Beatrix was namelijk op zoek naar een Gelder, een Selle Français of een Trakehner en kreeg het beste van drie werelden. De 12-jarige merrie is nog niet klaar voor wedstrijden, de combinatie moet nog veel leren, maar dit is wel een doel waar ze naartoe werken. Drie jaar geleden, tijdens het eerste vierdaagse trainingsarrangement van Mischa Koot bij Academy Bartels kwamen ze erachter dat ze samen meer willen en kunnen. “Ik heb in de vijf jaar dat ik Thirza heb onwijs goede instructie gehad. Ik ben ervan overtuigd dat het management rondom het paard zoals de hoefsmid, het voer, het trainingsschema, en ook de instructie op elkaar moet aansluiten om goed te kunnen presteren. Het trainingsarrangement van Academy Bartels is daar de juiste aanvulling op.”

Beatrix heeft op verschillende grote stallen in Nederland en Duitsland gewerkt, en heeft altijd paarden van derden gereden, maar kocht pas op latere leeftijd haar eerste paard: de shetlandpony Hazel. Doordat ze op grotere stallen heeft gewerkt, weet ze goed wat er allemaal komt kijken bij het houden van paarden. Deze informatie gebruikt ze vandaag de dag nog steeds; en dat werkt in haar voordeel. Ze is erg benieuwd hoe ver ze het kunnen schoppen. Beatrix hecht erg veel waarde aan goede instructie, de trainingen van Mischa helpen haar om iets te snappen en dus te verbeteren.

“Ik ben erg visueel ingesteld, en Mischa vertelt me dan niet om een rechte lijn te rijden maar zegt: ‘doe alsof je door een tunnel heen rijdt, de zijkanten van de tunnel mag je niet aanraken’, dat helpt mij uitstekend.”

Ondanks dat het geen gecombineerd trainingsarrangement van Mischa en Rodrigo was, heeft Rodrigo wel een keer getraind met Thirza. “Ze veranderde voor mijn ogen, er stond ineens een bonk power in de bak, met haar borstkast naar voren. Rodrigo kan toveren!”

Thirza heeft het erg naar haar zin op stal en gedraagt zich alsof ze hier al jaren staat. De combinatie kwam op maandag naar Landgoed Culitsrode en heeft goed rekening gehouden met de hitte. Zo probeerde ze de files te vermijden. Beatrix vertelt dat ze vindt dat er ook bij Academy Bartels goed rekening mee wordt gehouden: “De impact en lengte van de lessen zijn aangepast op de hitte, en de stallen en binnenbak zijn erg koel. Ik vind dat elk paard er hier fris en fruitig uitziet!” Beatrix is van plan om volgend jaar zeker terug te komen. “Het is voor mij een hoogtepunt om elk jaar terug te komen en te laten zien dat we de tips van Mischa hebben verwerkt in de praktijk. Alle informatie heeft altijd wat tijd nodig om te landen. Om het niet te vergeten schrijf ik alles op, zodat ik dit later ook met mijn eigen instructeur door kan nemen. Met zijn drieën proberen we dan met kleine stapjes vooruit te gaan.”