Toiletteren: tips & tricks van onze grooms Paard

Wij gaven je afgelopen weekend de kans om vragen te stellen wat betreft het toiletteren van je paard voor een wedstrijd. Daar zijn leuke vragen en reacties op gekomen waar de grooms van Imke en Tineke graag antwoord op geven. We zijn ervan overtuigd dat jullie als combinatie nóg stralender en verzorgder op concours verschijnen!

Welke shampoo gebruiken jullie?
“Over het algemeen gebruiken we de ‘Leovet Was Shampoo’ met verzorgingslotion voor de paarden. Daarnaast is ‘Leovet Rider’s Magic’ een super product voor de staart en de manen, dit zorgt namelijk voor veel volume en glans. Om een schimmel spierwit te krijgen en te houden gebruiken wij twee verschillende producten van Leovet. Allereerst worden de paarden met Leovet Milton Shampoo gewassen. Hiermee verwijderen we alle viezigheid. Als ze na het wassen nog wat vies zijn of niet helemaal wit heeft Leovet de super handige ‘Milton Spray’. Dit spray je op de gele vlek waarna je er met een borstel overheen gaat. En weg is de vlek!”

Wat gebruiken jullie om de hoeven te laten glimmen?
“Hiervoor gebruiken wij de ‘Leovet Hoof Lab’. Deze hoefolie bevat pure plantoliën van avocado, jojoba, sesam en calendula. Door deze ingredienten wordt het hoorn gevoed en blijft deze gezond en elastisch. Naast dat het de hoeven mooi laat glimmen zorgt het er ook voor dat er vocht wordt ingebracht en beschermt het tegen losse hoefwanden en rotstraal. Een mooie combinatie van onderhoud en verzorging.”

Met welk materiaal vlechten jullie?
“De knotten worden altijd met naald en draad gemaakt, hiermee maak je toch de mooiste dressuurknotten.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat de knotten zo strak mogelijk blijven zitten en er zo weinig mogelijk haren uitsteken? En vlechten jullie ook wel eens een dag van tevoren? 
Onze stalmedewerkers staan voor dag en dauw op om te toiletteren: zelfs als dat om 04.00 uur ’s ochtends is. Wil je het toch op de dag ervoor doen, zorg er dan voor dat je zo strak mogelijk vlecht. “Een beetje water in de manen zorgt ervoor dat alle haren worden meegenomen. Gebruik eventueel een klein beetje haarspray zodat de manen niet door je vingers heen glijden. Nadat de vlechten strak in de manen zijn gelegd moet ook het touw strak door de vlechten worden getrokken. Laat aan het einde nog een stuk touw over die je pas afknipt zodra je moet gaan rijden. Als je paard het nou voor elkaar krijgt om de knotten er toch uit te krijgen kan je altijd ‘een hood’ aanschaffen!”

Wat doen jullie met het laatste stukje manen aan de schoft?
“Wij proberen om met deze manen toch nog een knotje te maken. De manen waarmee het echt niet meer lukt verstoppen we onder het dekje.”

Hoe laat ik een lange, smalle hals wat korter en breder lijken door middel van knotjes?
“Om een lange, smalle hals optisch korter en breder te laten lijken moet je de knotten groter en dikker maken. Dit verkort namelijk de hals en zorgt ervoor dat de hals ook niet zo smal lijkt.”

Is jouw vraag hier nog niet mee beantwoord? Schroom niet en stuur ons een bericht met de vraag. Dan helpen wij je verder op weg!