flag en

Teugel geven en uitademen zijn gouden tips – Trainingsarrangement Paard

Wilhelma Veenstra was vorige week voor de 4e keer op bezoek bij Academy Bartels voor een trainingsarrangement. Ze koos voor het 4-daagse trainingsarrangement Ruitervoorkeuren van Mischa, waar ze samen met haar 14-jarige Andalusiër Barto werkte aan meer rust, ruimte en ontspanning in de gangen.

Samen leren

Vier jaar geleden kocht Wilhelma haar Spaanse vriend. Ze vertelt: “Destijds kwam hij rechtstreeks uit Spanje en kende eigenlijk nog heel erg weinig. Daarbij kwam dat ik ook nog niet zo veel ervaring had. Best spannend dus, maar we leren veel van elkaar. Ik heb dan ook direct goede begeleiding gezocht, zodoende tipte een vriendin mij voor de trainingsarrangementen bij Academy Bartels. Eerste twijfelde ik nog of dat dit verstandig is. Barto en ik hadden immers nog geen hoog wedstrijdniveau. Gelukkig ben ik toen toch een keer gegaan en viel het me op dat er bij Academy Bartels helemaal geen onderscheid wordt gemaakt tussen ruiters op een hoger niveau en ruiters op een lager niveau. Iedereen heeft zijn eigen doelen en wordt op dezelfde manier behandeld. Voor mij is dat een van de redenen waarom ik daarna vaker terug ben gegaan.”

Het vergroten van de passen

Als echte Spanjaard is Barto een heel voorwaarts paard wat snel kort in de bewegingen wordt. Wilhelma: “We werken dan ook vooral aan de basis. Immers heeft mijn houding en zit heel veel invloed op de manier van bewegen. Als ik te veel vast houd of zelf spanning heb, merk ik dat Barto daar op reageert door kortere passen te maken. Mischa heeft me de tip gegeven om iets meer teugel mee te geven, zelf te ontspannen en vooral op bepaalde punten uit te ademen. Dat teugel meegeven is wel lastig, want als je teveel teugel geeft dan gaat Barto juist weer in de krabbel-modus. Dat is dus echt balanceren. Qua uitademen gaat het wel steeds makkelijker. Vooral bij overgangen zoals het aanspringen in de galop, iets dat Barto soms nog lastig vind, is het heel belangrijk dat ik uitadem om zo meer ontspanning door te geven.”

Ruitervoorkeuren gaf veel inzicht

Weten wat voor type ruiter je bent en op welke manier je leert, is heel belangrijk voor je ontwikkeling. Tijdens de workshop Ruitervoorkeuren leerde Wilhelma een hoop over zichzelf. Ze vertelt: “Ik vond het een hele interessante workshop. Het was voor het eerst dat ik hier meer over leerde en al snel bleek dat ik echt een mens ben dat vanuit ‘top’ aanstuurt, oftewel mijn grote spiergroepen vaak gebruik. Je kunt het ook zien aan mij als ik loop of op mijn paard zit, ik zit dan een beetje naar voren. Als voorbeeld van een ruiter die dezelfde voorkeur heeft, werd Edward Gal genoemd. Ook hij rijdt vanuit de top van zijn lichaam, waardoor hij soms iets naar voren leunt en zijn benen meer bewegen dan bij andere ruiters. Ik vond dit zo herkenbaar, want dat gebeurd bij mij ook.” Lachend voegt ze er aan toe: “Maar natuurlijk ben ik nog lang niet zo’n goede ruiter als Edward Gal hoor,”

Vakantie met paard

Naast de leerzame lessen en interessante workshop, voelt elk trainingsarrangement voor Wilhelma als een echt vakantie. Wilhelma: “Gewoon even weg met je paard en verder nergens anders aan denken, dat is wat ik hier doe. Daarnaast kom ik altijd alleen. Soms kom ik dan bekenden tegen, maar deze week toevallig niet. Dat is helemaal niet erg, want het is juist leuk om nieuwe mensen te leren kennen en ook deze groep is weer heel fijn. ’s Avonds kunnen we niet uiteten door de huidige corona-maatregelen, maar wordt er heerlijk gekookt voor ons. Ja, het voelt elke keer weer als een echte vakantie als ik bij Academy Bartels ben.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.