flag en

Studeren op rijden van proeven Paard

De 16-jarige Maxine Nicasi was onlangs te gast in het zesdaagse trainingsarrangement van Imke. Maxine is een bekend gezicht op Academy Bartels. Naast dat ze geregeld een trainingsweek volgt, is ze op zaterdagen ook werkzaam op stal. Een goede reden voor een interview.

Maxine is afkomstig uit België, met haar familie verhuisde ze deze zomer vanuit Herentals naar de buurt van Knokke. “Ik ben gestart met het rijden op onze pony’s thuis. Toen ik een Fries paard kreeg, ben ik gaan lessen én werken bij Jenny Veenstra. In ruil voor het verrichte werk mocht ik op haar paarden rijden. Via Jenny ben ik ook in contact gekomen met Academy Bartels. Enkele jaren geleden volgde zij een arrangement en zijn we haar komen opzoeken. Na een dagje hier te zijn geweest en de trainingen te hebben gevolgd, heb ik mezelf ook ingeschreven. Dat was in april 2018, toen is het balletje gaan rollen”, vertelt Maxine.

Ambitie
“Ik heb altijd de ambitie gehad om echt goed te leren paardrijden. Ruim twee jaar geleden hebben we daarom Estival (Riccione x Saygon) aangeschaft. Estival is een 16-jarige merrie, die eerder werd uitgebracht op Prix St. Georges-niveau. Ik had nog nooit een wedstrijd gereden, maar wel die ambitie”, gaat ze verder.

Na een paar maanden een combinatie te zijn doet het duo mee aan een scouting voor nieuw talent. Ze moesten laten zien de oefeningen uit een Junioren proef te beheersen. Maxine traint hard en wordt geselecteerd. Inmiddels rijdt ze bij de Belgische Junioren. “Wedstrijdroutine en oefeningen achter elkaar door rijden, een echte goede proef neerzetten is voor mij nog best moeilijk. Ik heb dat nog maar weinig gedaan. Toch rijden we tussen ruiters die al vanaf de pony’s wedstrijden rijden. Dat is wel cool”, vertelt ze trots.

Op de vraag hoe ze in zo een korte tijd dit niveau heeft weten te behalen antwoordt ze: “Ik studeer hard op mijn rijden en de proeven. Ik schrijf na de trainen op waaraan we hebben gewerkt, oefen dit heel bewust en kijk filmpjes met proeven, ook van andere ruiters. Ook train ik minimaal één keer per week wedstrijdgericht. Ik heb vooral de ambitie te blijven groeien en me te ontwikkelen als ruiter. Technisch goed leren paardrijden en over een paar jaar wellicht een groen paard opleiden. Ook nette, correcte proeven rijden met een goede oprichting, zonder te grote fouten. Daar wil ik heen.”

Focussen op paarden

Maxine zit nog op de middelbare school, in de talen-richting. “Om me op schooldagen in de avond volledig op mijn paard en het trainen te kunnen concentreren maak ik al mijn schoolopdrachten in het weekend. Daarnaast dan nog mijn bijbaantje op zaterdagen. Het is nu ruim twee uur rijden, maar ik hoop deze job wel voort te kunnen blijven zetten, want ik wil eigenlijk nergens anders werken dan hier. Na deze opleiding wil ik me een jaar focussen op de paarden. Daarna maak ik dan een keuze: verder in de paarden of toch studeren”, vervolgt ze.

Bovenbeen openen
Om zichzelf te blijven ontwikkelen neemt Maxine ook een aantal keer per jaar deel aan een trainingsarrangement. “Ieder trainingsarrangement leer ik weer meer, over paardrijden en mijn eigen lichaam. Zo ontdekte Saskia Heijkants deze keer op de Flexchair een blokkade aan mijn rechterkant. Met name in het galop appuyement klem ik te veel. Tijdens de zit-les van Mischa was er een heel duidelijk verschil. Ik moet mijn rechterbovenbeen openen zodat Estival niet tegen mijn onderbeen ‘plakt’ en ruimte heeft om opzij te gaan. Het is nog moeilijk voor mij, maar wel de interessante uitdagingen. En iedere keer wordt het beter”, besluit de ambitieuze amazone.