flag en

Steeds weer nieuwe tips en tricks opdoen Paard

De Belgische Annelies bezocht met haar paard Derk het trainingsarrangement met de workshop Ruitervoorkeuren. Academy Bartels is haar niet vreemd, want dit was maar liefst de zesde keer. Toch leerde ze weer een hoop nieuwe dingen.

“Mijn paard is niet echt voor de dressuur gebouwd”

Met haar 14-jarige ruin rijdt ze op niveau 3 in België, dat is ongeveer Z2 niveau in Nederland. Haar doel tijdens de trainingsweek had ze al duidelijk voor ogen: “Thuis in de training liep ik tegen de appuyementen aan. Mijn paard is niet echt voor de dressuur gebouwd en dat is bij het rijden van appuyementen te merken, die gaan wat moeilijker. Hier krijg ik vier dagen achter elkaar les en kom ik er mooi aan toe verder te oefenen”.

Een wenteltrap oplopen

Annelies vertelt hoe ze aan haar doel gewerkt heeft: “De eerste dag hebben we vooral gewerkt aan de basis. Ik moet op de volte werken aan de lengtebuiging, zowel linksom als rechtsom. Daarna ging ik schouderbinnenwaarts en travers rijden. Dit waren goede voorbereidingen om vervolgens het appuyement te oefenen. Mischa kan goed het technische aspect uitleggen in de les, maar ook beeldend vertellen. Toen ik een volte reed legde ze bijvoorbeeld de vergelijking met het lopen op een wenteltrap”.

Een eyeopener

Van Ruitervoorkeuren had Annelies al langer geleden gehoord: “Ik wilde het graag een keer doen, het leek mij super interessant. Alleen steeds als de workshop gepland stond kon ik niet. Nu kon ik eindelijk wel, dus had ik gelijk geboekt”. De workshop Ruitervoorkeuren bestaat uit een presentatie, een testje en daarna les te paard van zowel Susanne als Mischa. Annelies gaat verder “De workshop maakte mijn verwachtingen waar, het was echt een eyeopener. Ik beweeg veel in het zadel en dacht daarom in de groep van grote lichaamspieren te zitten. Het tegenovergestelde bleek na de test met Susanne”.

“Dit was echt iets wat je moet zien om het te begrijpen”

Tijdens de Ruitervoorkeuren test duwt Susanne op verschillende plekken tegen je lichaam en is het de bedoeling dat je zelf probeert in evenwicht te blijven. Deze test is samen met de andere mensen uit de trainingsweek, Annelies vertelt: “Het is echt bizar en grappig om de verschillen in de groep te zien. We zagen bij iedereen heel goed of ze stabiel konden blijven staan of niet. Dit was echt iets wat je moet zien om het te begrijpen”.

“Als Tineke en Joep beginnen te vertellen dan hang ik aan hun lippen”

Ondanks dat Annelies al lang graag de Ruitervoorkeuren workshop wilde doen, was haar hoogtepunt toch weer het diner met de familie Bartels: “Als Tineke en Joep beginnen te vertellen dan hang ik aan hun lippen. Ze spreken met zoveel passie over de sport, dat is echt een voorbeeld voor mij.” Annelies kijkt terug op een geslaagde trainingsweek: “Ik heb veel tips en tricks opgedaan. Ik heb zowel op technisch vlak als in mijn lichaamshouding veel geleerd en dat ga ik meenemen in mijn dagelijkse training”.