flag en

Souplesse en losgelatenheid van de ruiter – Trainingsarrangement Paard

In het 4-daagse trainingsarrangement van Mischa Koot dat vorige week plaatsvond op Academy Bartels was Esther Jooren een van de deelnemers. Esther komt al meerdere jaren een aantal keer per jaar naar Hooge Mierde om met haar paard te trainen.

Het is een soort vakantieweek die veel inspiratie en kennis oplevert, vertelt ze openhartig: “Je bent hier een week alleen met je paard bezig, alles komt bij mij daardoor zoveel beter binnen. Ik zie het echt als een investering in mijn paard en mezelf, en die betaald zich heel goed terug. Met de kennis die ik hier opdoe, kan ik thuis verder trainen. En het is heerlijk om al die goede ruiters bezig te zien, zo soepel als ze op een paard zitten, alleen dat al!”

Loslaten om vooruit te gaan
Esthers 8-jarige merrie Hiantoes (Chipendale x Santano), kreeg eerder dit jaar een veulen en is sinds september weer in training. “Afgelopen weken hebben vooral gewerkt aan het opbouwen van conditie en basiskracht, dat kunnen we nu rustig aan verder uitbouwen. Met name het stukje kracht opbouwen zodat ze weer sterker wordt en echt van achter uit kan dragen, dan krijgen we de oefeningen straks ook weer voor elkaar. Daarbij is ook haar flexibiliteit en buiging belangrijk. Daarvoor heeft Mischa me fijne praktische tips gegeven. Door middel van het afwisselend rijden van schouderbinnenwaarts en travers maak ik haar lekker los in het middenstuk. Ook wordt ze losser door veel te schakelen.”

De combinatie is ZZ-Licht startgerechtigd, Esther hoopt haar donker bruine merrie na de lockdown weer te kunnen starten. “Hiantoes is een vrij eenvoudig paard van nature, maar door het werk wordt ze beter en spectaculairder. Ze heeft veel werkwilligheid en is goed bewerkbaar. Ik heb haar nu vier jaar en ze is gelukkig een stuk nuchterder geworden en heeft meer vertrouwen gekregen. Vroeger was ze erg explosief, tegenwoordig moet ík meer aan het werk. Dat is heel goed, en geeft weer andere uitdagingen in het rijden. Het vraagt om consequentie bijvoorbeeld, ze moet op kleine hulpen blijven reageren. En ik moet luier leren zitten en haar het werk laten doen. Ik wil zo graag, maar moet dat juist soms loslaten om vooruit te gaan”, vertelt Esther gepassioneerd.

Niet in de weg zitten
Met veel interesse doet Esther ook ieder arrangement weer mee aan de flexchair workshop van Saskia Heijkants alsook fysieke bewustwording met Bouke van Spreeuwel. “Saskia houd me erop attent dat ik mijn bovenbenen losser houd en ellebogen laat vallen. Souplesse en losgelatenheid van de ruiter is het aller belangrijkste om het paard niet in de weg te zitten. Dan begint paardrijden. Ik vind de instructeur die dat zoals ze dat hier uitleggen elders niet. De fysieke bewustwordingssessie met Bouke gaat daarin nog een stukje verder: waar zit je huiswerk als ruiter en hoe kan ik details verbeteren? Dat is telkens weer super interessant en een mooie uitdaging!”, aldus Esther.