flag en

Rust, ritme en regelmaat waren sleutelwoorden Paard

Na lang twijfelen besloot de 51-jarige Mariska Toet vorig jaar zich in te schrijven voor één van de trainingsarrangementen op Academy Bartels. En met succes! Dit jaar twijfelde Mariska geen seconde en nam ze haar 8-jarige merrie mee voor een vierdaagse trainingsweek van Mischa. Een week waarin ze weer enorm veel geleerd heeft.

Zo goed mogelijk leren rijden
Mariska heeft, zoals ze zelf zegt, een uit de hand gelopen hobby. Samen met haar man fokt ze paarden. Zo heeft ze ook haar merrie Jolie EM (Electron x Havidoff) zien geboren worden. Mariska kocht de moeder van Jolie toen ze drachtig was. Intussen is Jolie EM 8 jaar en op Z2 dressuur opgeleid. Mariska is zelf geen wedstrijdruiter, maar wilde graag dat de moeder van Jolie EM het prestatie predicaat kreeg en start dus wel af en toe. Ondanks dat Mariska geen wedstrijdambities heeft wil ze wel zo goed mogelijk leren rijden en dat bracht haar naar Academy Bartels.

Anders dan gedacht
Aan het begin van de trainingsweek vertelde Mariska dat ze graag wilde werken aan de Z2 oefeningen en dan met name de vliegende galopwissels. Dit zag er alleen iets anders uit dan ze van tevoren had gedacht, Mariska vertelt: “Mischa en ik kwamen erachter dat het veel meer zit in de basis. De verschillende oefeningen waren geen probleem, maar rust, ritme en regelmaat waren de sleutelwoorden”.

Less is more
Mariska gaat verder: “Mijn merrie is heel fris en scherp. Omdat ik weinig van huis ga was het hier een hele entourage voor haar. Daarom heeft Mischa mij geholpen om zelf de rust te bewaren, simpel te denken en niet te veel te doen. Daarnaast heb ik in de gangen leren tellen om het juiste ritme en regelmaat te houden”.

Zo veel mogelijk informatie opdoen
Niet alleen de lessen waren heel waardevol voor Mariska: “Wat ik hier heel fijn vind is de gastvrijheid. Je voelt je hier heel welkom. Wie je ook tegenkomt, van Tineke tot degene die de stal uitmest, iedereen is vrolijk en zegt je gedag. Ik ga ook vaak gluren bij iemand die rijdt en dan zeggen ze gewoon ‘Goedemorgen’. Ik wil altijd zo veel mogelijk informatie opdoen en gaan kijken. Hier hoef ik mij daar niet bezwaard voor te voelen. Het is een heerlijk gevoel”.