flag en

Rijden met een plan Paard

Zo’n zes jaar geleden is Nicole Roefs een half jaar lang bij Academy Bartels werkzaam geweest. Afgelopen week keerde ze met haar paard Hudson (Johnson x Stravinsky xx) terug naar Hooge Mierde voor een trainingsarrangement van Imke Schellekens-Bartels. De combinatie is in één jaar van de klasse L naar de klasse ZZ-licht gepromoveerd. Nicole kwam nu naar Academy Bartels om haar basiswerk beter te bevestiging, maar daarnaast ook om aan de pirouettes, changementen en aan de algemene controle te werken. “Ik vond de clinic van Imke en Tineke erg interessant. Ze lopen namelijk tegen dezelfde kleine dingen aan als wij doen, en het is leerzaam om te zien hoe zij dat oplossen. Ook vond ik het prachtig om te zien dat elke pas van hun is, ze hebben écht controle. Daar ben ik samen met Hudson mee aan het werk gegaan, het zijn de kleine, simpele details die dan een groot verschil maken. Ik heb ook geleerd om met een doel te rijden, het is zo belangrijk om te weten wat je gaat doen en wat je aan het doen bent. Dat zie je ook als Imke en Tineke aan het rijden zijn: ze rijden met een plan.”

Voor Nicole was ook de Flexchair een openbaring. Tijdens het rijden houdt ze een spiertje in haar rechterbeen vast, waardoor haar linkerkant blokkeert. Nadat ze hierachter was gekomen tijdens de Flexchair training met Saskia Heijkants werd dit opgepakt in de training te paard. Het was opmerkelijk hoe goed de appuyementen en changementen daarna gingen.

De kans is groot dat Nicole en Hudson over een half jaar alweer terugkomen voor een trainingsarrangement. “De sfeer is hier zo gemoedelijk, het maakt niet uit wat voor paard je hebt en welk niveau je rijdt. Tineke en Imke hebben zoveel kennis om over te dragen, als ik daar maar een klein stukje van mee naar huis kan nemen heb ik alweer een hoop bijgeleerd. Daarnaast neem ik ook wat rek- en strekoefeningen mee naar huis, want ik ben zo stijf als een hark”, lacht Nicole. “Mijn droom is om ooit een kür op muziek te rijden op de muziek van mijn opa, als eerbetoon. Maar we kijken van niveau tot niveau. Imke zegt dat het een erg goed paard is, dus ik ben benieuwd hoe ver we kunnen komen.”