Pilotwedstrijden jeugdrubrieken gaan door in 2020 Paard

Vanaf 2019 in de KNHS gestart met pilotwedstrijden jeugdrubrieken tijdens ponywedstrijden dressuur. Hierbij worden de klassementen niet opgemaakt naar aanleiding van de grootte van de pony, maar naar leeftijd van de ruiter. In 2020 krijgt deze pilot een vervolg. Nieuw daarbij is dat vanaf dit jaar in de leeftijdsrubrieken vanaf 12 jaar deelname met een paard ook mogelijk is. In deze leeftijdsrubrieken rijden paarden en pony’s dus door elkaar.

Imke, bondscoach voor de pony’s en Children dressuur, vindt het een interessante ontwikkeling. “Qua motoriek en leervermogen is het een groot verschil tussen een twaalfjarige en zestienjarige ruiter. Bij deze jeugdrubrieken kunnen leeftijdsgenootjes zich met elkaar meten en dat is wellicht eerlijker.”

Het tegengeluid op de pilot is het verschil in kwaliteit en aanleg van kleine maat pony’s, grote maat pony’s en paarden. Hoe kijkt Imke hier tegen aan? “Dat pony’s en paarden tegen elkaar strijden, vraagt van juryleden wel een geoefend oog, want je moet meer het rijden van de ruiter beoordelen. Al vind ik toch dat het goede rijden gepromoot moet worden en de beoordeling niet te veel moet afhangen van de kwaliteit van de pony of het paard.”

 

bron: Hoefslag dressuur