flag en

Paardrijden voor de ontspanning – Trainingsarrangement Paard

Corine Spapens was vorige week te gast op Academy Bartels voor het vijfdaagse trainingsarrangement van Imke. Vanuit Amsterdam reisde ze met haar 18-jarige paard Jim (Action x Hero) af naar Hooge Mierde. Corine kocht Jim als veulentje. “We hebben een goede band en hij is echt mijn vriend. Ik rijd hem voornamelijk recreatief en zie het echt als ontspanning.”

“Ik heb een schoenenzaak in het centrum van Amsterdam en leid daardoor een druk bestaan. Het is dan heerlijk om na een drukke dag even te ‘ontsnappen’”, vervolgt ze. “Ook deze week: lekker een weekje er tussenuit met vriendinnen. En ondanks dat onze ambities qua paardrijden ver uit elkaar liggen, is het elke keer weer genieten. Heel gezellig en ontspannen. De gastvrijheid en betrokkenheid hier ervaar ik als erg prettig. Je wordt iedere keer weer openlijk ontvangen. Ookal heb ik springpaard en rijd ik een lager niveau”, vertelt Corine.

Buiging en reactievermogen
“We hebben vooral gewerkt aan de buiging en reactievermogen op hulpen. Ik weet van mezelf dat ik stop met rijden als ik geen instructie krijg. Dan worden pauzes te lang. Daar heb ik ook aan gewerkt. Donderdag ging dit alweer een stuk beter, ook zijn reactie op mijn hulpen en losgelatenheid. Onze niveau’s verschillen zo, dat dit soms wel een uitdaging geeft voor de instructeur. Soms heb ik bijvoorbeeld meer uitleg nodig, terwijl mijn ‘lesmaatje’ soepel door vele moeilijkere oefeningen rijdt.

De evaluatie ter afsluiting van de week vind ik daarom altijd prettig. Dan vat Imke de lessen nog een keer goed samen in tips.”

Ruitervoorkeuren
Het was het eerste trainingsarrangement met Ruitervoorkeuren. Een nieuwe workshop, van Suzanne Heemskerk. “De workshop Ruitervoorkeuren was erg interessant. De dag begon met een theoretisch deel, waarna Suzanne per ruiter een aantal testen deed om je karaktereigenschappen, motivatie en voorkeuren te achterhalen. Iedereen is verschillend, dat maakt het interessant. Ik ben bijvoorbeeld ben heel gedreven, maar paardrijden doe ik echt voor de ontspanning en mijn plezier. Dat kwam ook hier weer naar voren. Ik vind het belangrijk om Jim gezond oud laten worden en samen plezier beleven. Aanvullend daarop was de clinic van Tineke en Imke op Honoreè ook leuk. Telkens blijven verfijnen, zowel ruiter als paard. Dat is het mooie, maar ook lastige aan paardrijden”, besluit Corine met een glimlach.