flag en

Opleiden en investeren – Trainingsarrangement Paard

Stephanie Bezemer (37) en Jerra van Gelder (18) namen enkele weken geleden voor het eerst deel aan een trainingsarrangement van Imke. Stephanie runt samen met haar vader, sinds 2012 Hippisch Centrum Hoeksche Waard, in Oud-Beijerland. “We kochten het bedrijf destijds van Tim Coomans, en hebben het omgebouwd tot wat het nu is. Een manege met daarnaast 35 pensionstallen. Ons bedrijf telt momenteel 84 gevulde paardenboxen”, vertelt ze met gepaste trots.

Jerra (rechts op foto) volgt de opleiding MBO PaardenSport aan het Lentiz en is werkzaam en ook stagiaire bij Hippisch Centrum Hoeksche Waard.

Drukke dagplanning
“Ik ben instructrice en mijn vader zorgt voor de inkoop en het financiële gedeelte. Ik noem hem daarom ook vaker de ‘regelaar’. Het is een fijne en goed werkende combinatie.” Stephanie vertelt dat ze de dag begint met het rijden van haar eigen paarden en een aantal trainingspaarden en vanaf de middag in de piste staat om les te geven. “Deze week voelt daarom ook wel als vakantie. Het is heerlijk hier.”

Ze bracht al vaker een bezoek Hooge Mierde, met de FNRS zitcompetitiewinnaars en tijdens Excellent Dressage Sales. Maar het is voor het eerst dat ze een trainingsarrangement volgt. Twee paarden reisden mee. Stephanies 12-jarige Lichte Tour merrie Damira (Zizi Top x San Remo) en de 7-jarige ruin Joey TC (Bretton Woods x Wolkentanz).

Trainen, opleiden en investeren
“Ik heb al aardig wat paarden opgeleid, maar meestal werden ze verkocht zodra we in het Z reden. Dit zijn mijn eerste eigen paarden, die kan ik rustig verder trainen, opleiden en in investeren. Dat is ook de reden dat ik hier ben. Damira is ook mijn eerste paard op dit hogere niveau. We zijn wel klaar voor de volgende stap. Series meer bevestigen en piaffe en passage oppakken. Dat is ook nieuw voor mij, daarom is het extra fijn om er deze week aan te trainen. De tweëers gingen erg goed. En voor de passage moet ik meer op verbinding blijven rijden en achteren actief houden. Niet in die oefening ook nog los willen werken”, vertelt Stephanie.

“Joey loopt nu op Z1 niveau en we trainen rustig verder naar het ZZ-Licht. Hij is 1,80 m. groot en ik wil hem de tijd geven. Al wil hij heel graag werken en moet ik hem wel blijven uitdagen en triggeren, anders verliest hij de focus en gaat hij zijn eigen ding doen. Het is wel een beetje een clown”, gaat Stephanie lachend verder. “Hij moet leren wachten. Daaraan hebben we gewerkt, net als aan de oprichting en geslotenheid en wissel naar links.”

Tempocontrole en afwerking oefeningen
Jerra’s paard is een 6-jarige nakomeling van Expression x Danny de Vito, die luistert naar de naam Kenzie. Een grote jongen met een stokmaat van maart liefst 1,87 m.! “Hij is heel braaf hoor”, lacht ze. “Kenzie wil graag werken en leert snel. Deze week wilde ik vooral werken aan een goed en constant draftempo en het netjes afwerken van oefeningen. Ook zijn we begonnen met de vliegende wissel. Dat pakte hij super op.”

Eyeopener
“De Flexchair was voor mij een echte eyeopener. Saskia legt alles heel beeldend uit en ze laat je oefeningen doen op je eigen niveau. Dat is heel gericht waardoor het makkelijker te begrijpen én toe te passen is. Ik moet mijn bovenbenen meer eraf houden en nog meer vanuit onderbeen rijden. Aan Joey merkt ik heel goed dat hij nu zelf voor me uit klimt, zonder dat ik daar moeite voor hoef te doen”, aldus Stephanie.

Jerra kreeg van Saskia de tip om meer in de ‘kip zit’ te gaan zitten. Met een lach vertelt ze: “Dit betekent dat ik mijn bekken goed moet kantelen naar een holle rug en mijn onderrug moet ontspannen net voordat ik ga zitten.”

Genieten
De dames hebben het naar hun zin op Academy Bartels. “Het is een gezellige en leuke groep. Er wordt heerlijk voor ons gekookt. We genieten van het rijden én kijken naar de andere trainingen”, besluiten ze.