Op zoek naar professionele begeleiding Paard

De 14-jarige Maria-Eleni Tourkomani verblijft sinds begin augustus bij Academy Bartels. Voorheen woonde ze in Athene, maar daar kon ze haar paardensport droom niet verwezenlijken. Nadat ze een tijd lang elk weekend heen en weer vlogen had van Griekenland naar Nederland, is ze samen met haar ouders naar Nederland verhuisd. Omdat Maria-Eleni naar de ‘International School Eindhoven’ gaat, besloot de familie om in Waalre te gaan wonen zodat Maria-Eleni’s school en paarden beiden niet te ver weg zijn.

De amazone heeft twee paarden meegenomen naar Academy Bartels: de 11-jarige Saigon (Swarovski x Weltmeyer) en de 7-jarige Tosca (Sir Donnerhall x Rubinstein). Maria-Eleni was op zoek naar professionele begeleiding en had over Academy Bartels gelezen. Inmiddels traint ze twee keer per week met Rodrigo Laserna en één tot twee keer per week met Imke Schellekens-Bartels. “De training met Imke beschouw ik als een toets moment van hetgeen wat ik die week met Rodrigo heb geoefend. De twee instructeurs sluiten goed op elkaar aan, daardoor leer ik erg veel van beiden. De manier waarop ze met paarden omgaan, de wijze van trainen met paarden en de sfeer in en rondom stal zijn dingen die mij erg aanspreken en bij mijn eigen aanpak passen.”

Afgelopen weekend heeft de amazone haar eerste internationale junioren wedstrijd gereden op CDI4* Leudelange, Luxemburg met de ruin Saigon. Maria heeft veel ervaring opgedaan. “Het was een fantastische ervaring. Voor de eerste keer had ik prima resultaten, en ik heb veel geleerd door naar andere ruiters te kijken. Het niveau lag erg hoog, en zo ver zijn mijn paard en ik nog niet, maar door hard werken weet ik zeker dat het ons gaat lukken. Wat ik erg fijn vond is dat Rodrigo mij alle dagen met alles heeft ondersteund.”

Maria-Eleni weet waar ze naar toe werkt: het Europese Kampioenschap te Hartpury, Engeland in 2020. Daarvoor moet ze nog veel ervaring opdoen, en wil ze graag naar een groot internationaal concours om te kijken welk paard in topvorm is om zich te kwalificeren. Maria-Eleni’s droom is om een professionele amazone te worden. “Ik krijg bij Academy Bartels alle mogelijkheden om steeds beter te worden. Als ik het juiste paard heb, lijkt het me fantastisch om een keer deel te nemen aan de Olympische Spelen, maar dat is nog allemaal erg ver weg. Het belangrijkste nu is om ervaring op te doen, want ik ben nog jong. Tijdens juniorenwedstrijden neem ik het op tegen 16- en 17-jarigen die al veel meer ervaring hebben, maar ik ben bereid om hard te werken, en ga dat ook zeker doen.”