flag en

“Nog een waterbak en dan is het helemaal compleet” Paard

Vanuit het Belgische Limburg kwamen Kim Pans (18) en haar 5-jarige merrie Carla naar Academy Bartels. De jonge combinatie nam deel aan het nieuwe trainingsarragement voor springruiters met Bianca Schoenmakers. Carla (Cassalito x Caritino) is Kim’s eerste eigen paard en volgens haar ‘een goed begin het halve werk’.

“Ik heb een halfjaar geleden mijn paard Carla gekocht. We zijn dus nog maar een jonge combinatie”, vertelt Kim. “Ik vond het belangrijk om op een goede manier aan dat avontuur te beginnen. Toen ik zag dat er een trainingsarrangement werd georganiseerd met Bianca, ben ik haar meteen gaan opzoeken. Daarna heb ik eigenlijk geen moment meer getwijfeld en me gewoon ingeschreven.”

Doorbraak
“Tijdens de trainingen liep ik af en toe tegen bepaalde oefeningen aan. Wissels springen is voor Carla soms nog moeilijk. Met de tips van Bianca voel ik echt een verschil. In het begin van de week lukte ze nog niet en nu, na vier dagen, begint ze vooruitgang te boeken. Bianca houd je heel scherp. Tijdens haar lessen moet je hard werken, maar dat loont achteraf wel. Ik wil graag met mijn paard doorgroeien naar een hoger niveau. Ik denk dat de tips die ik deze week gekregen heb een grote stap in de goede richting waren.”

 

Dressuurclinic hoogtepunt van springruiter
“Ik vind het heel belangrijk dat je een springpaard ook dressuurmatig correct kan rijden. Dat is immers de basis van alles. In de clinic die we deze week van Tineke kregen, kwam dat ook weer terug. Ze legt de nadruk op hele simpele dingen, waar je eigenlijk niet aan denkt tijdens het rijden. Wanneer je dat wel doet, voel je het verschil. Het is fijn dat je het effect van die dressuurclinic dan bij je springpaard voelt. De meeste dingen zijn ook heel logisch, maar je denkt er vaak niet over na. Ik denk dat het voor springruiters niet slecht is om bewuster met de dressuur bezig te zijn.”

Tot rust komen op de renbaan
“Het is een hele ervaring om op zo’n grote stal te komen. Toch voelt het niet als een afstandelijke plek. We werden heel vriendelijk ontvangen en ik heb me de hele week echt welkom gevoeld. Dat is enorm veel waard. De renbaan is ook echt fantastisch! Mijn paard werd er helemaal ontspannen van. Het is de eerste keer dat er een springarrangement wordt georganiseerd op Academy Bartels, het is dus eigenlijk nog een experiment. Toch voel je dat er heel veel moeite in is gestoken. Ik hoop dat er volgende keer nog een waterbak aan het parcours wordt toegevoegd. Dat zou het helemaal afmaken!”

Lees ook hoe Nadine Timmerman (43) het Trainingsarrangement Springen heeft ervaren.