flag en

Naar Hooge Mierde in plaats van de Canarische Eilanden – Trainingsarrangement Paard

Vorig jaar december was Maaike Smits voor het eerst te gast bij Academy Bartels tijdens een trainingsarrangement van Imke. Afgelopen week mochten we deze professional in de paarden wederom welkom heette, ditmaal tijdens een 4-daags trainingsarrangement van Mischa. “Deze keer heb ik mijn eigen paard Kenji (v. Tolegro) meegenomen. Hij is vaak heel bang en onzeker, dus dit leek me een goede oefening voor hem.”

Enige eigen paard

Het reilen en zeilen van een paardenbedrijf is voor Maaike geen onbekend terrein. Ze werkt thuis als bedrijfsmanager, instructrice en stalruiter voor Poco Loco Stables. “Ik werk heel de dag tussen de paarden, maar toch is dit trainingsarrangement echt een vakantie voor mij. Ik heb hier alleen Kenji om voor te zorgen. Hij is, sinds drie maanden, mijn eigen paard. Eerder trainde ik hem al voor mijn werkgever, maar nu is hij echt van mij.”

Ontspanning, rechtgerichtheid en sluiten

Kenji is niet het makkelijkste paard geweest door zijn onzekerheid en angst. Het belangrijkste doel van deze week was dan ook ontspanning en vertrouwen krijgen op een andere locatie. Maaike: “Toen ik begon met Kenji was echt álles eng. Ook aan de hand. Elke dag liepen we dezelfde route naar de wei en elke dag was dat weer even eng. Heel lastig is dat, ook met rijden. Gelukkig maakt hij sinds kort echt enorme sprongen vooruit. Zijn vertrouwen is flink gegroeid en ondanks dat hij nog wel wat angstig kan zijn, is dit al zo veel minder.”

Ook in Hooge Mierde lijkt Kenji aardig op zijn gemak. Maaike: “Hij doet het eigenlijk super goed hier. We hebben in de lessen naast de ontspanning en het vertrouwen, ook gewerkt aan het recht richten en het sluiten van voornamelijk de galop. Dit alles in combinatie met het behoud van een mooie bovenlijn.”

Ook de flexchair workshop bracht goede inzichten. “Tijdens de flexchair workshop kwam ik er achter dat ik geneigd ben om een beetje op rechts te gaan zitten.

Ik kreeg de tip om meer ‘achter mijn linkerbeen’ te gaan zitten. We hebben dit in de lessen meteen toegepast en ik merkte direct dat onder andere het recht richten van mijn paard hierdoor makkelijker gaat.”

Wedstrijden rijden is het doel

Op dit moment traint de combinatie op L/M niveau en zijn ze één keer van huis geweest bij een wedstrijdje in Tolbert. “In Tolbert deed Kenji het eigenlijk boven verwachting goed. Mijn doel met hem is ook wel echt om de wedstrijdsport in te gaan. Deze trainingsweek is een mooi opstapje daar naar toe. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk ooit Grand Prix met hem te rijden!” vertelt de amazone lachend.

Naar Hooge Mierde i.p.v. de Canarische Eilanden

Maaike ervaart de weken bij Academy Bartels echt als een vakantie. Sterker nog, deze week zou ze eigenlijk echt op vakantie zijn. Maaike: “Eigenlijk zou ik deze week op de Canarische Eilanden zitten. Helaas ging dit niet door. Toen heb ik bedacht wat ik nu eigenlijk het liefste doe en dat is toch lekker met mijn paard naar hier komen.”

Ze geniet dan ook met volle teugen van haar vakantie bij Academy Bartels. “We hebben ook een super leuke groep deze week, met allemaal mensen die ‘alleen’ hier naartoe zijn gekomen. Dit maakt het makkelijk om contact te maken en hierdoor doen we ook meer samen, zoals uiteten gaan of lekker lunchen. Daarnaast vind ik de diversiteit binnen de groep heel leuk. Iedereen rijdt op een ander niveau en gaat op een andere manier om met zijn paard, maar iedereen heeft wel respect voor elkaar en laat elkaar goed in zijn waarden. Dat is super fijn!”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen met de trainingsarrangementen van Academy Bartels. Klik dan hier voor meer reviews.